Istoria scrisului
Categoria
cărţi-publicaţii ~
Am găsit în aceeaşi bibliotecă de documente cu acces liber unde figurau reproducerile lucrărilor erotice ale lui Picasso, partea a I-a dintr-o carte interesantă scrisă în româneşte, intitulată
Istoria scrisului. Nu apare numele autorului, iar de cel care a inclus cartea în biblioteca de fişiere nu dă informaţii despre sine.
Cartea nu este o traducere pentru că în bibliografie apar numeroşi autori români. Google nu identifică informaţii despre această carte.
Parcurgând repede cartea am reţinut că nu există date în baza cărora să se poată reconstitui începuturile scrisului, dar este cert că primele semne precursoare ale scrisului au fost desenele. Pe pereţii grotelor de la Altamira, Spania, există desene rupestre vechi de aproximativ 20.000 de ani. Trecerea de la desene la pictograme şi apoi la ideograme şi alte forme de scriere nu este reconstituită ştiinţific. S-au păstrat în schimb informaţii foarte interesante despre varietatea foarte mare a suporturilor folosite de-a-lungul timpului pentru scriere şi despre diversitatea scrierilor în diverse zone ale lumii.
Dintre exemplele de longevitate ale sistemelor de scriere, am remarcat că scrierea cuneiformă sumeriană s-a utilizat între anii 3500 şi 100 î.Hr iar scrierea chineză a zilelor noastre păstrează stilizate pictogramele redactate cu 3500 ani în urmă.
Evident, în cele 45 de pagini ale cărţii există mult mai multe informaţii interesante decât cele pe care le-am extras eu. Dacă aveţi timp, cred că merită să citiţi textul.
Majoritatea celor peste 3600 de documente introduse de
persoana care a inclus în bibliotecă "Istoria scrisului" sunt scrise în engleză şi se referă la medicină şi biologie. Printre ele există articole, cursuri şi cărţi întregi. Unele lucrări şi cursuri care se referă la diverse teme medicale sunt scrise în româneşte şi nu poartă nici o semnătură.
Tot în româneşte există o carte despre care ni se spune că înmănunchiază o serie de lucrări semnificative, referitoare la viaţa şi opera lui
Constantin Brâncuşi, două romane traduse ale lui Herman Hesse şi alte cărţi, dintre care unele au ca temă istoria civilizaţiei.
Spectaculos este că acest volum uriaş de documente a fost publicat în ultimele 6 săptămâni.
Etichete: Carti-publicatii