Grupul de studii pentru inegalitatea socială şi teritorială de la Universitatea din Sheffield (Anglia) a elaborat
un set de hărţi în care zonele geografice arată altfel decât în reprezentările obişnuite.
Planiglobul în care apar
suprafeţele ţărilor este cel pe care îl ştim cu toţii.
Pe celelalte hărţi, (în care se păstrează culorile diverselor state), dimensiunile teritoriilor sunt proporţionale cu indicatorul pe care îl simbolizează.
Dacă vom alege din "Map Categories" tema educaţie, vom observa că pe planiglobul care se referă la
învăţământul superior, Europa occidentală, Statele Unite şi Japonia au dimensiuni mult mai mari deât cele reale, în timp ce Africa aflată la sudul zonei maghrebiene e un firicel. În Finlanda, 43% din tineri studiază în universităţi, iar în Mozambic, doar 0,3%.
Harta producţiei de energie electrică arată şi ea diferenţe imense între zonele lumii. SUA şi Japonia apar mult mai mari decât teritoriul lor. În 2002, s-au produs, în lume, 2584 kilowat-ore pe cap de locuitor. Şocant este faptul că în Togo şi Benin s-au produs, în acel an, cca 10 KWh pe cap de locuitor, iar în Norvegia şi Islanda cca. 30.000 de KWh.
Pentru o mare parte din teme, hărţile şi explicaţiile sunt în curs de elaborare. Din documentele întocmite (majoritatea statisticilor datează din anul 2002), veţi putea afla totuşi, printre multe alte informaţii, că:
- pe plan mondial, din totalul persoanelor cu un venit anual de peste 32.000 de dolari pe an, 41% sunt femei şi 59% sunt bărbaţi;
- în centrul Africii, 95% din familii au un venit de sub 10 dolari pe zi;
- 39,8% din omenire nu dispune de latrine salubre (la noi care o fi proporţia?);
- o treime din mamele cu vârsta cuprinsă între 15 şi 19 ani trăiesc în India;
- în medie, globul pământesc dispune de 2,1 hectare de teren pentru fiecare persoană, dar în Japonia suprafaţa disponibilă pentru un locuitor este de 126 de ori mai mică decât în Australia;
- numărul copiilor care se nasc anual în Africa este mai mare decât totalul copiilor care se nasc în cele două Americi, în toată Europa, şi în Japonia;
- în 2004, în Uganda şi Niger, jumătate din populaţie avea vârsta sub 15 ani; în Italia, Spania şi Japonia, doar 14% din populaţie se încadra în această categorie de vârstă.
Dacă aveţi timp şi răbdare, puteţi găsi pe site mult mai multe informaţii, din cele mai diverse domenii.