Conferinţa Open Source II care a avut loc la Malaga, in Spania, între 15 şi 17 februarie 2006 a avut drept motto “Libertate şi inovaţie” şi a încercat să demonstreze că softul free şi open source constituie o soluţie puternică, sigură şi capabilă pentru construirea unui sistem informatic în orice organizaţie.
Semnalam
cu câteva luni în urmă că Statul Massachusetts a decis să transfere documentele Microsoft Office de pe cele 50.000 de desktopuri utilizate de administraţia Statului, în format Open Document.
Softpedia
ne informează că la recenta conferinţă de la Malaga, reprezentantul ONU a declarat ca Organizaţia mondială recomanda membrilor folosirea de software open-source, mai ales in domenii ca sănătatea, educaţia si comerţul internaţional.
Într-un număr important de ţări latino-americane precum Brazilia, Venezuela, Peru, Argentina dar şi în China, India şi Coreea de Sud se constată o ofensivă a softului open source..
In Europa, situaţia rămâne confuză. În 2005, Uniunea Europeană
a investit 660.000 de Euro într-o cercetare, care durează 2 ani, privind oportunitatea dezvoltării softului open source în Europa.
E drept că Parlamentul European a respins
în vara trecută proiectul de directivă privind brevetarea software-ului, dar susţinătorii patentelor pentru soft nu abandonează lupta. Semnificativ este faptul că brevetarea softului rămâne, în continuare
un obiectiv al Comisiei Europene.
Aparent, softul open source câştigă teren, dar am senzaţia că, până la urmă, totul depinde de marile companii care îl susţin, uneori inconstant.