Cultura libera
Lawrence Lessig, profesor de Drept la Universitatea americană Stanford, este azi un vârf de lance al celor care militează în întrega lume pentru softul open source si pentru restrângerea “la limita bunului simţ” a drepturilor de proprietate intelectuală în orice domeniu.
Lessig a creat conceptul
Creative Commons şi a devenit preşedintele proiectului omonim.
Cu un an în urmă a fost publicată la Penguin Books prima carte scoasă de o mare editură sub licenţă Creative Commons, fără copyrightul uzual. Cartea se numeşte Cultura liberă şi este scrisă de Lawrence Lessig. Publicată, la scurt timp după apariţie, în format electronic şi disponibilă gratuit pentru scopuri necomerciale, noua carte a lui Lessig a devenit repede bestseller.
În limba română cartea e disponibilă gratuit, online în
varianta Wiki, sau încărcată si citită
offline de pe situl
cartea.info.
Mie, cartea „Cultura liberă” mi se pare senzaţională. Ce poate fi senzaţional în problematica drepturilor de proprietate intelectuală, un atribut specific naţiunilor civilizate, printre care vrem să ne numărăm şi noi?
În introducerea cărţii, citim:
„
Când un bătrân se aşeza pe vremuri pe o bancă în parc şi spunea poveşti pentru copii sau pentru adulţi, era vorba de cultură non-comercială. Când un compozitor creează un cântec sau când un scriitor publică un roman, cultura devine comercială”.
Ne-am obişnuit să considerăm că legile copyrightului privesc, în primul rând, muzica, filmele, cărţile şi alte creaţii din domeniul culturii.
Cartea lui Lessig demonstrează că tendinţele actuale a copyrightului frânează progresul ştiinţei, blochează educaţia şi – nu în ultimul rând – ucid oameni.
„Pe glob sunt peste 35 de milioane de oameni infectaţi cu SIDA. 25 de milioane trăiesc în Africa sub-sahariană. 17 milioane au murit deja”. Aşa începe capitolul Concluzii din cartea Free Culture a profesorului Lawrence Lessig...