Hoinar pe web
Site-uri care mi-au atras atentia
TRANSLATE MY BLOG IN ENGLISH OR INTO DIFFERENT LANGUAGES
Scurtaturi de tastatura
Într-un
articol publicat la începutul anului în PC Magazine, am găsit nişte scurtături de tastatură mai puţin cunoscute, care mi s-au părut utile.
Majoritatea scurtăturilor descrise folosesc tasta Windows (cea care are pe ea sigla Windows şi deschide menu-ul Start).
Mi-au stârnit intersul următoarele scurtături:
Win+E deschide Windows Explorer
Win+M minimizează toate ferestrele deschise
Win+R deschide fereastra Run
Win+Pause/Break deschide fereastra System Properties
Mi s-a părut utilă şi scurtătura
Alt+Enter care deschide fereastra Properties a unui folder sau a unui fişier selectat în Windows Explorer.
Doua teste de la BBC
Pe situl posturilor publice de radio şi televiziune britanice
BBC pot fi găsite, in afara informaţiilor despre programele difuzate de toate posturile, informaţii interesante diverse domenii.
Pornind pe traseul: Science & Nature->Human Body & Mind->Sleep, am dat de două teste simpatice: cu
Sheep Dash vă puteţi testa rapiditatea reflexelor iar cu
Face Memory Test controlaţi cum staţi cu memoria chipurilor omeneşti.
Testele cer doar cunoştinţe elementare de engleză.
Acces online la presa mondială
Accesând
All you can reed puteţi alege dintr-un morman uriaş de publicaţii, mai exact din ediţiile online a 22.800 de ziare şi reviste din 200 de ţări.
După o înregistrare gratuită foarte simplă, faceţi propria selecţie de publicaţii pe care o accesaţi şi o modificaţi de câte ori vreţi.
Presa românească este destul de bine reprezentată. În afară de majoritatea ziarelor şi revistelor centrale, veţi găsi linkuri către publicaţii locale din 12 oraşe.
Am observat că, pentru constituirea listei proprii, linkul de alegere nu funcţionează dacă aţi intrat prin grupajul “Features” sau prin coloanele cu selecţii din partea dreaptă. Când faceţi selecţia, porniţi de pe hartă, de pe coloanele centrale sau din “Browse”.
Galerii virtuale de arta plastica
Parcurgând secolele, de la pictura gotică şi bizantină la curentele moderne,
Olga's Gallery conţine 10.000 de reproduceri online ale picturilor celebre din muzeele şi colecţiile lumii.
Situl oferă posibilitatea identificării lucrărilor care abordează diverse subiecte din antichitatatea greacă şi romană, din religie sau din operele literare. Textele explicative şi linkurile oferă multe informaţii interesante.
The Web Gallery of Arts este un sit în care găsiţi cam 14.000 de reproduceri ale operelor de artă create de artiştii plastici europeni şi americani, dela inceputul secolului al XXII-lea până la 1850. Mai găsiţi biografiile artiştilor şi comentarii despre lucrări. Acompaniamentul muzical poate fi ales dintr-o selecţie remarcabilă de muzică preclasică şi clasică.
Situl, disponibil in engleză şi maghiară, a avut, în 9 ani de existenţă, peste 6 milioane şi jumătate de vizitatori.
O noua oferta de la Google
La concurenţă cu noul Yahoo Messenger7, Google oferă gratuit
Google Talk care promite, in afară de chat, convorbiri telefonice de calitate buna prin calculator.
Funcţionează cu Windows XP sau 2000. Incarcati doar 900 KB. E necesar un cont gratuit Gmail.
Daca nu aveti, orice prieten cu cont Gmail are 50 de invitaţii disponibile.
O enciclopedie sarcastica
Uncyclopedia are formatul enciclopediei Wikipedia şi textul ei de prezentare începe astfel:
“Uncyclopedia is an encyclopedia full of misinformation and utter lies. It's sort of like Congress or Parliament. Unlike Congress or Parliament, however, we do have a sense of humor”.
Deviza Uncyclopediei este: “Încearcă să ai haz fără să fii stupid”. În ce măsură reuşeşte această bună intenţie, judecă fiecare vizitator în parte.
Articolul referitor la
România a avut peste 20.000 de vizitatori.
Imaginea alăturată are subtitlul “Leii grei” .
Internet: glosar de termeni si acronime
Explozia tehnologică din domeniul Internului ne pune adesea în faţa unor denumiri noi, necunoscute. M-a ajutat de mai multe ori
Un dicţionar de termeni şi acronime oferit de Cisco, o companie de vârf în domeniul soluţiilor hardware si software pentru gestiunea retelelor de Internet.
Pe pagina cu
documentaţii Cisco mai pot fi găsite, sub titlul „Networking Information”, manuale pentru cei care ştiu sau vor să ştie mai mult despre gestiunea reţelelor de internet. Restul paginii e ocupat de documentaţiile produselor firmei.
Wikipedia româna si MISA bivolara
Pe Internet întâlneşti destule ticăloşii.
Am nimerit din întâmplare peste articolul din Wikipedia în româneşte consacrat lui
Gregorian Bivolaru. Este de-a dreptul elogios, are lista lucrărilor publicate, linkuri propagandistice şi este de 30 de ori mai amplu decât cel consacrat lui Grigore Moisil. MISA are şi ea un articol în Wikipedia românească dar Muzeul Antipa nu are. Cu alte cuvinte încă o compromitere a unei idei generoase printr-o cointeresare materială dâmboviţeană.
Am întâlnit cu câţiva ani în urmă un om care spunea că, după o lună de yoga la MISA, fiica lui de 16 ani a fugit de acasă cu bijuteriile şi că, atunci când a reuşit să vorbească cu ea, fata i-a spus că a reuşit să fie lângă Grig şi că se sinucide dacă o caută cu poliţia. Era necăjit şi părea credibil.
Sunt dintre cei care sunt de părere că MISA este un instrument al unui grup de interese care obţine venituri importante prin spălarea minţii unor oameni creduli.
Accesând situl
MISA veţi deduce, cu uşurinţă, că organizaţia dispune de bani mulţi, că Gregorian Bivolaru este bine sprijinit material (vezi
situl Bivolaru) şi veţi constata că unele ştiri şi chiar conţinutul unor informaţii sunt diferite în ediţiile engleză, franceză şi română.
Foarte multe din preocupările organizaţiei nu au nci o legătură cu yoga.
Am constatat cu surprindere că una din principalele preocupări ale MISA este demascarea francmasoneriei. Am aflat dintr-o
dezvăluire a lui Bivolaru că francmasonii vor generalizarea homosexualităţii pe pământ şi că au lansat anul trecut în Asia virusul ucigaş SARS.
O istorie universala a artelor
Art History este un portal inimaginabil de vast, organizat americăneşte, cu informaţii despre creaţia artistică a oamenilor de pe tot globul pământesc, de-a lungul a jumatate de milion de ani.
Pentru că am căutat, cum era normal, date despre România, am reţinut un link catre excelentul sit al
Muzeului Brukental şi unul catre un sit al tuturor
muzeelor şi colecţiilor din Romania.
Din situl muzeelor am dedus situl
Institutului de Memorie culturală, conceput cu un remarcabil profesionalism în organizarea şi prezentarea informaţiilor. Pe site, aflaţi multe despre arheologia, monumentele, muzeele, etnografia, cartea, istoria, numismatica şi artele interpretative în România, dar găsiţi şi repertoriul teatrelor, o bibliotecă electronică interesantă, legislaţie culturală, evenimente importante, joburi şi multe altele.
Viteza conexiunii la Internet
Am o conexiune Cablelink de la RDS al cărei raport calitate/preţ ar fi foarte bun dacă ar fi adevărat ce se povesteşte
pe situl RDS. Din păcate, deşi n-am văzut, de multă vreme, încărcare măcar la jumătatea „lăţimii de bandă maxime”, există, în schimb, perioade când viteza scade la nivelul conexiunii dial-up.
"Citiţi contractul, nu există o viteză garantată" repetă, ca nişte roboţi, angajaţii firmei.
Lipsa unor mecanisme clare pentru protecţia consumatorilor şi pentru pedepsirea publicităţii înşelătoare, monopolul natural al cabliştilor şi preţul exagerat al unei conexiuni ADSL mă obligă să rabd.
Ca să ştiu când îmi pot permite să scormonesc în mai multe situri încărcate, fără să dezactivez imaginile, animaţiile şi sunetul, am testat câteva vitezometre pentru conexiuni de Internet şi m-am oprit la
A Beltronica, produs care poartă numele unei companii cu sediul în Portugalia. E gratuit, funcţionează online, are o înfăţişare simpatică şi pare să să asigure compromisul între un rezultat semnificativ şi un timp rezonabil de încărcare. Dacă simţiţi nevoia să măsuraţi, din când în când, viteza conexiunii la Internet merită să-l marcaţi ca sit preferat.
Dacă vreţi să-l testaţi, i-am pus, pentru un timp, o poză cu hyperlink pe coloana din dreapta a sitului.
Util pentru soferi
Pe situl
Amenda.ro sunt o grămadă de informaţii care permit participanţilor la traficul rutier să se apere de greşelile şi abuzurile agenţilor de circulaţie şi chiar să evite consecinţele propriilor greşeli, într-o anumita măsură...
Situl este creat de
Dan Bodescu, un student la Drept (sau poate proaspăt absolvent) care are ca hobby-uri Politia Rutiera, voleiul, jocurile, excursiile.
Laptop cu 100 se dolari
Dacă citiţi
articolul lui Mircea Sârbu publicat luna aceasta pe situl Intraweb, constataţi că nu e vorba de o glumă. Laptopurile de 100 de dolari sunt gândite pentru a fi utilizate în educaţie.
Autorul iniţiativei, devenită proiect al Forumului mondial de la Davos, crede că „soluţia oricărei mai probleme, de la pacea mondială până la mediu, foamete şi sărăcie, cuprinde întotdeauna şi educaţia".
AMD, Google, Red Hat şi Brightstar au aderat la proiect iar Brazilia şi China şi-au manifestat interesul pentru 300 de milioane de laptopuri.
Andrei Pandele
Un browser de internet
Deşi am fost îndemnat adesea către Opera sau către Mozilla Firefox, n-am părăsit Internet Explorer din comoditate. M-am obişnuit cu facilităţile destul de modeste ale IE6, dar şi cu protecţiile oferite de antipaticul Microsoft, verificate în timp.
Cu vreo lună în urmă am testat
Avantbrowser pentru că e declarat perfect compatibil cu Internet Explorer. Chiar a preluat automat toate setările IE, inclusiv URLurile favorite. Am regăsit barele de unelte cunoscute, alături de unele noi.
După numai câteva zile, am ridicat Avantbrowser la rangul default pentru că:
poate dezactiva după dorinţă, imaginile, animatiile flash, sunetele sau scripturile;
permite blocarea popup-urilor si a bannerelor;
cu clic dreapta pe forma minimizată a ferestrelor deschise, preluate de pe taskbar pe o bară proprie, se obţine o fereastră în care poţi alege dintr-o grămadă de operaţii;
pot fi vizulizate simultan mai multe pagini;
paginile utilizate frecvent pot fi deschise introducând o prescurtare în fereastra de adrese;
se pot executa o serie de operaţii numai cu mausul;
are un cititor de RSS integrat;
în cazul unei închideri accidentale a browserului, toate paginile deschise sunt salvate şi pot fi redeschise la pornirea Avantbrowserului.
O nouă generaţie de motoare (de căutare)
Google este azi cel mai folosit motor de căutare din lume.
Într-o lume normală (poate vom ajunge şi noi cândva acolo) concurenţa presupune să încerci să oferi ceva mai bun şi – eventual – mai ieftin.
Iată câteva oferte gratuite, fără publicitate inserată, care vor să concureze căutarea cu Google:
Am folosit, cu rezultate remarcabile,
A9 un motor creat de Amazon.com care caută şi afişează simultan, pe mai multe coloane, răspunsurile găsite:
pe web (cu Google)
în cărţi (căutare furnizată de Amazon.com)
în imagini (cu Google)
în dicţionare şi enciclopedii (cu Answers.com)
în filme (cu The Internet Movie Database)
în bloguri
în Wikipedia
şi în peste 200 alte baze de date.
Mecanismul de căutare poate fi personalizat după înregistrarea gratuită.
La căutarea pe Web, pentru fiecare sit afişat, se pot obţine informaţii despre traffic ranking, despre linkurile către sit, despre viteza de accesare sitului etc.
În chip de supliment, aveţi la dispoziţie planurile a 20 de oraşe importante din statele Unite.
La
Clusty utilizatorul vede, afişată în partea stanga a ecranului, o lista cu expresii relevante legate de cuvantul-cheie, care permite detalierea căutării.
Kartoo este un metamotor care prezintă rezultatele căutării în FlashPlayer într-o formă grafică interactivă. Legături realizate în Flash permit alegerea de soluţii avansate de căutare.
Produs nou al companiei Kartoo,
Ujiko este realizat tot în Flash. Utilizatorul decide dacă elimină sau păstrează un sit în lista găsită. Motorul permite o personalizare a resurselor care avansează cu o treptă la fiecare 10 căutări.
Deocamdată, n-am avut timp să-i explorez posibilităţile.
Zabasearch caută persoane rezidente în Statele Unite. Aflaţi adresa persoanei, codul poştal, anul naşterii, vremea în localitate, planul cartierului etc.
Bozzetto si Branea
Celebrul creator italian de filme de animaţie Bruno Bozzetto a sărbătorit anul acesta 50 de ani de carieră. S-a născut în 1938. In 1976, lungmetrajul Allegro non tropo, în care sunt ilustrate cu desene animate 6 bijuterii de muzică clasică, i-a adus celebritatea mondială.
Din 1999 Bozzetto a început să producă scurtmetraje în Macromedia Flash. Răspândite la scară planetară prin e-mail, noile filmuleţele ale vârstnicului Bozzetto au cucerit oamenii de toate vârstele.
Încântătorul
Europe & Italy este deosebit de gustat în România.
Vreţi
mai mult Bozzetto?
Pe
celălalt blog am un link la Bozzetto care a amuzat o
domnişoară cu text rebel şi desen isteţ. Una din legăturile ei m-a dus la
Matei Branea, care e cu 40 de ani mai tânăr decât Bozzetto. Mi-a plăcut filmuleţul
work.
Situl lui Branea merită să fie străbătut.
Tertipuri pentru Google
Portalul american de Internet Yahoo!
afirmă că dispune de 20 de miliarde de pagini web indexate, de peste două ori mai mult decât principalul sau rival, motorul de căutare Google, informeaza AFP.
Cu toate acestea, deocamdată, cea mai frecventă recomandare, atunci când nu ştim să răspundem la la o întrebare, rămâne “caută cu Google”.
Google ştie să fie prietenos, ştie să vorbească româneşte şi mai ştie o groază de chestii pe care mulţi nu le folosesc.
Iată câteva tertipuri utile:
Google exclude din căutare cuvintele scurte foarte mult folosite precum de, in, on, to, by. Dacă doriţi să fie căutate, puneţi semnul plus lipit în faţa lor, de exemplu: ou +de gaina;
dacă vreţi să nu se regăsească un anumit cuvânt în rezultatele căutării, scrieţi-l cu semnul minus în faţă: stan –bran;
dacă scrieţi în fereastră o operaţie aritmetică, Google devine calculator: 3*4/2+10-5 şi va returna 11. Puteti face si ridicari la patrat sau puteti extrage rădăcina pătrată: 4^2 va primi răspunsul 16 iar introducând sqrt(25) obţineţi rezultatul 5;
puteti face şi conversii de unitati de măsura sau de valute folosind operatorul “in”: 3 inches in cm sau 2 EUR in RON. Conversia valutelor se face la cursul Citybank NA.
Cuvintele define, link si site capătă o semnificaţie specială când sunt urmate, fără spaţiu, de două puncte:
define: caută definiţia cuvântului sau a expresiei care urmează după cele două puncte, în diverse dicţionare şi enciclopedii;
link: urmat de URL extrage toate siturile care conţin un link către adresa respectivă;
site:URL (fără spaţiu liber) urmat de un cuvânt sau de o expresie caută cuvântul sau expresia în situl respectiv. Situl în care se caută nu trebuie sa fie complet definit; se poate căuta o expresie in toate siturile .edu ale universităţilor americane (site:.edu) sau în siturile naţionale (site:.fr). Se poate căuta şi într-un portal scriind site:www.kappa.ro.
Doctoriţa
Aştept la rând in faţa unui cabinet medical. O domnişoara fâşneaţă trece prin faţa noastră, apasă pe clanţă şi intră.
După un minut iese pacienta care era în cabinet. E supărată: „M-a expediat repede când a intrat asta”. Cel care urma încearca să intre. “Aşteptaţi, e o colegă”, îl opreşte doctoriţa.
Mai trece o oră şi-mi vine rândul.
Doctoriţa iese şi pleacă. „Poftiţi! Doamna doctor revine imediat” zice asistenta.
Timpul trece incet. Îi spun asistentei că nu mi se pare civilizată intrarea tinerei doctoriţe în cabinet.
„Care doctoriţă? E o scârbă de jurnalistă care i-a dat nişte bani într-un plic şi acum o şantajează că scrie despre asta” se slobozeşte, cu năduf, asistenta.
Un dictionar pentru copii
Pentru că nu mă mai uit aproape deloc la televizor, bântui mult pe Internet. Aşa am găsit, din întâmplare, un Dicţionar pentru copii în limba română, parte a unui imens dicţionar online italienesc.
Am cautat cuvântul "televizor". După ce m-am amuzat parcurgând 95 de steaguri şi traducerea cuvântului în tot atâtea limbi, am apăsat pe un buton verde de lângă românescul Televizor.
O nouă pagină mi-a oferit definiţia cuvântului şi mi-a permis să aud pronunţia lui, să aflu câte ceva despre Julia Răilean din Chişinău, consultantul pentru limba română al dictionarului, să găsesc câteva exemple de context pentru cuvântul "televizor".
Selecţia celor 98 de texte în care sunt căutate cele cca. 1500 de cuvinte româneşti este ciudată dar şi spectaculoasă. Nu toate textele sunt adresate copiilor. Printre autori găsim pe Arghezi şi Creangă dar şi pe Nae Ionescu, Ţuţea şi Trotski.
În chip de mostre, vă ofer în continuare câteva versuri de Mircea Cărtărescu care conţin cuvântul "televizor" şi un tabel cu denumirea scrisă a televizorului în câteva din limbile importante ale lumii de azi:
traim intr-un televizor color cu sonorul dat incetisor... in culori peruzea, lila, ecosez zimbim obraz linga obraz, impreuna ca Frank Sinatra si Joan Baez sau ca doi hamsteri sub un clar de luna.
Engleză television ; TV ; television set
Italiană televisione ; televisore
Spaniolă televisión
Franceză téléviseur
Germană Fernseher ; Fernsehgerät ; Fernsehen
Rusă телевизор
Arabă تِلْفِزْيُ
Chineză 电视
Japoneză テレビ
Pentru că atunci când scormonesc, de voie, de nevoie, universul webului, dau peste multe chestii simpatice,
enervante, interesante, uimitoare sau utile, parcă ar fi bine să spun câte ceva despre cele care mi se par ieşite din comun.