Hoinar pe web
    Site-uri care mi-au atras atentia


TRANSLATE MY BLOG IN ENGLISH OR INTO DIFFERENT LANGUAGES

luni, februarie 27, 2006
  Asigurarea de raspundere civila auto
Categoria utile?

Vă doresc să nu aveţi nevoie de acestă informaţie.
Dacă totuşi sunteţi implicat într-un accident de circulaţie şi vinovat de producerea accidentului este celălalt partener de trafic, aveţi posibilitatea să aflaţi dacă vinovatul are asigurare de răspundere civilă, accesând baza de date comună realizată de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor şi Poliţie.
Pe situl bazei de date mai găsiţi multe alte informaţii utile. Veţi afla, printre altele, că aveţi şanse să fiţi despăgubit, chiar dacă vinovatul nu e asigurat.
Deşi cei care nu au asigurare RCA sunt pasibili de amendă de la 1000 RON la 2000 RON şi de reţinerea certificatului de înmatriculare, Săptămâna Finaciară susţine că peste un milion de autovehiculele din România nu sunt asigurate.
Dacă vreţi să verificaţi dacă poliţa Dvs. este înscrisă în baza de date, introduceţi numărul de înmatriculare, în formatul recomandat pe sit, sau seria caroseriei şi o dată recentă pentru un ipotetic accident. Dacă aţi plătit asigurarea şi nu figuraţi în baza de date, anunţaţi urgent societatea de asigurare.
Solicitările de informaţii nu sunt înregistrate nicăieri ca accidente reale.
Baza de date este funcţională, dar se pare că va fi complet pusă la punct în cca două săptămâni.

Cu vreo 8 ani în urmă, după o avarie pe care mi-a produs-o un altul, neasigurat şi insolvabil, un poliţist binevoitor, mi-a oferit soluţia să fiu eu vinovat de ca să nu plătesc paguba din buzunar, ci din asigurarea Casco pe care o aveam.
E un progres remarcabil.
 
vineri, februarie 24, 2006
  Cele mai inalte cladiri din lume
Categoria păreri-informaţii-glume


Astăzi, cea mai înaltă clădire din lume se află în Taipei, capitala Taiwanului. Construcţia a fost dată în funcţiune în anul 2004, are 101 etaje şi măsoară 504 m.
În următorii 4 ani, adică până în anul 2010, 3 clădiri vor depăşi turnul din Taipei.
Din cele 10 clădiri care vor fi, în 2010, cele mai înalte din lume, 7 vor fi în Asia şi 3 în America de Nord (4 sunt amplasate în China unde există deja 3, iar o pereche de turnuri gemene de 514 m. înălţime, va fi gata în 2010).
În figura alăturată vedeţi macheta construcţiei “Freedom Tower” care va fi amplasată în locul turnurilor gemene din New York, distruse în atentatul de la 11 septembrie 2001.
 
joi, februarie 23, 2006
  Open Source castiga teren?
Categoria internet/IT

Conferinţa Open Source II care a avut loc la Malaga, in Spania, între 15 şi 17 februarie 2006 a avut drept motto “Libertate şi inovaţie” şi a încercat să demonstreze că softul free şi open source constituie o soluţie puternică, sigură şi capabilă pentru construirea unui sistem informatic în orice organizaţie.
Semnalam cu câteva luni în urmă că Statul Massachusetts a decis să transfere documentele Microsoft Office de pe cele 50.000 de desktopuri utilizate de administraţia Statului, în format Open Document.
Softpedia ne informează că la recenta conferinţă de la Malaga, reprezentantul ONU a declarat ca Organizaţia mondială recomanda membrilor folosirea de software open-source, mai ales in domenii ca sănătatea, educaţia si comerţul internaţional.
Într-un număr important de ţări latino-americane precum Brazilia, Venezuela, Peru, Argentina dar şi în China, India şi Coreea de Sud se constată o ofensivă a softului open source..
In Europa, situaţia rămâne confuză. În 2005, Uniunea Europeană a investit 660.000 de Euro într-o cercetare, care durează 2 ani, privind oportunitatea dezvoltării softului open source în Europa.
E drept că Parlamentul European a respins în vara trecută proiectul de directivă privind brevetarea software-ului, dar susţinătorii patentelor pentru soft nu abandonează lupta. Semnificativ este faptul că brevetarea softului rămâne, în continuare un obiectiv al Comisiei Europene.
Aparent, softul open source câştigă teren, dar am senzaţia că, până la urmă, totul depinde de marile companii care îl susţin, uneori inconstant.
 
luni, februarie 20, 2006
  Invazia Web 2.0
Categoria internet/IT

Google oferă 22 de milioane de rezultate pentru termenul “web 2.0” (între ghilimele).
N-am găsit nicăieri o definiţie a conceptului Web 2.0.
Pentru cei care nu sunt siguri că ştiu ce este Web 2.0, probabil că următoarele articole, scrise în româneşte, pot aduce unele lămuriri, chiar dacă pe alocuri se contrazic între ele:
Articol Chip
Articol PC Magazine
Articol Netview

Pentru cei care vor o abordare mai completă a fenomenului, Answers.com oferă explicaţii din grămezi de surse (enciclopedii, articole, ştiri, bloguri etc.)
 
vineri, februarie 17, 2006
  Qatarul vizitat de Basescu
Categoria păreri-informaţii-glume

Daca tot a fost preşedintele Băsescu in Qatar, vă propun sa vedeţi cum arată, văzute de sus, Universitatea din Qatar, Universitatea de ştiinţe tehnice, Campusul universitar şi Colegiul medical. Toate sunt situate în Doha, capitala emiratului.
Câteva informaţii: Qatarul este, după Rusia şi Iran, al treilea producător de gaze naturale din lume.
Cu o populaţie de 800.000 de locuitori, din care 80% o reprezintă imigranţii, in mica peninsulă Qatar elita care deţine posturile cheie în economie este formată din imigranţi occidentali şi arabi. Mâna de lucru e asigurată tot de imigranţi în special, pakistanezi, indieni şi iranieni. Muncitorii, care reprezinta aproape jumatate din populaţia Qatarului, sunt în marea lor majoritate bărbaţi şi determină situaţia neobişnuită ca numărul bărbaţilor să fie dublu faţă de numărul femeilor din emirat.
Sursa: La terre vue du ciel
 
joi, februarie 16, 2006
  Test cu patrate
Categoria teste

La adresa mea cu Teste veti gasi testul carre.pps (test cu patrate) pe care merită, cred eu, să-l băgaţi în seamă, chiar şi dacă nu vă pasionează matematica. Este, de fapt, un test de atenţie.
Sursa testului este situl canadian Chez Maya.
 
miercuri, februarie 15, 2006
  Viitorul in Dubai
Categoria păreri-informaţii-glume

În ultima vreme am dat de cateva situri francofone (franţuzeşti, canadiene şi belgiene) cu o grămadă de informatii care mi se par interesante. În consecinţă,vă rog să aveţi în vedere că mă aflu în perioada francofonă.

Cu o suprafaţă de 3885 kmp si o populatie sub 800.000 de locuitori, Emiratul Dubai este unul din cele 7 state care formează Emiratele Arabe Unite. Capitala, care poartă acelaşi nume cu emiratul, situată într-0 zonă care era deşert, cu numai un secol în urmă, este un oraş spectaculos şi cosmopolit. Deşi localnicii sunt musulmani (suniţi), vădesc o deschidere neobişnuită, în ţările arabe, faţă de civilizaţia occidentală. În Dubai este evidentă tendinţa de a folosi bogăţia obţinută din petrol pentru divesificarea resurselor de venituri prin dezvoltarea turismului şi a comerţului. Un număr impresionant de specialişti din toată lumea au transformat Dubaiul intr-o metropolă fascinantă. Puteţi vedea câteva din proiectele care vor prinde viaţă în următorii ani în Dubai, clicând pe imaginile mici din stânga paginii. După singurul hotel de 7 stele din lume şi excepţionala pistă artificială de ski, este în construcţie un ansamblu de insule artificiale care depăşesc dimensiunea Manhattanului, un hotel subacuatic, un oraş nou pentru 120.000 de locuitori, cel mai înalt turn din lume, un parc gigantic de distracţii, un complex sportiv de 7,5 kmp, extinderea aeroportului de la capacitatea de 22 de milioane de pasageri pe an, la 70 de milioane de pasageri pe an şi multe altele.
În Dubai există mai multe universităţi cu specializări moderne. Am văzut cu câtva timp în urmă, fără să reţin sursa, imagini dintr-o universitate din Dubai şi mi s-a părut că poate concura, ca aspect, cu marile universităţi particulare americane.

În imagine, o insulă în formă de palmier, cu vile, blocuri magazine şi hoteluri care va extinde coasta Golfului cu 125 de kilometri.
 
luni, februarie 13, 2006
  Test in boabe de cafea
Categoria teste

Trebuie sa găsiţi chipul unui om în interiorul unui dreptungi care conţine boabe de cafea. In textul de prezentare, în limba franceză, se sugerează că emisfera cerebrală dreaptă (zisă şi intuitivă) e mai implicată în rapiditatea cu care rezolvi testul.
Modul de apreciere al rezultatelor nu mi se pare inteligent formulat, dar testul în sine mi se pare reuşit.
 
duminică, februarie 12, 2006
  Problema apei
Categoria păreri-informaţii-glume

Citim cu toţii că insuficienta dezvoltare a resurselor alternative pentru generarea energiei fac omenirea dependentă de anomaliile de pe piaţa petrolului şi gazelor. Mai citim adesea că efectul de seră şi distrugerea stratului de ozon pun în pericol clima planetei şi existenţa a milioane de oameni din zonele de pe ţărmul oceanelor.
Ştiaţi cumva că în fiecare zi mor, în lume, peste 10.000 de oameni de sete sau pentru că beau apă contaminată? Pagina despre apa omenirii face parte dintr-o publicaţie electronică iniţiată de Jonathan Harris, un tânăr artist specializat în calculatoare la Princeton şi preocupat de intersecţia dintre ştiinţă şi cultură, dar şi de marile probleme ale omenirii.

Se pare că, în România, sunt multe localitaţi în care apa potabilă are o calitate discutabilă. Un mare număr din fântânile din zona rurală extrag apă de la adâncimi mici, neprotejate de poluare.
Am căutat informaţii despre calitatea apei potabile în România. Pe situl Institutului Naţional de Statistică, un document care descrie o metodologie dar nu oferă nici un rezultat. La Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor, tot vorbe goale.
Cu Google, n-am găsit nici un raport privind calitatea apei potabile în România.
Calitatea apei potabile nu este informatie de interes public! a decis o instanţă a Tribunalului Dâmboviţa.
Ştiţi cumva câţi români au sănătatea afectată de calitatea deficitară a apei potabile?
 
miercuri, februarie 08, 2006
  Altapedia
Categoria utile?

Altapedia online conţine hărţile fizice si politice ale tuturor ţărilor lumii, precum şi date istorice, economice şi politice cu privire la diverse ţări. Secţiunea Ţările de la A la Z oferă posibilitatea de a afla informaţii istorice, statistice, climatice, date despre religii, personalităţi, limbile folosite, economie etc. pentru o ţara selectată Din păcate informaţiile sunt actualizate doar până în 1993-94.

Secţiunea Hărţile lumii oferă hărţi politice şi fizice color grupate pe regiuni. Hărţile fizice şi politice sunt bine executate şi pot fi copiate pentru uz necomercial.

Secţiunea Resurse adiţionale permite descărcarea unor planigloburi de 2400x1600 de pixeli pentru uz şcolar.
 
luni, februarie 06, 2006
  Dezastre si necazuri naturale
Categoria utile?

Astăzi 6 februarie 2005 a fost lansată o nouă versiune a sitului românesc cutremur.net care conţine informaţii la zi despre inundaţii, viscole, înzăpeziri, alunecări de teren, furtuni şi cutremure pe teritoriul României.
Veti găsi de asemenea, sfaturi, avertizări oficiale, ştiri despre circulaţia rutieră şi feroviară, informaţii pentru protecţia populaţiei.
Porţiunea dedicată cutremurelor descrie scările Richter şi Mercalli, zonarea seismică a României, clădirile cu bulină roşie din Bucureşti, răspunsuri la întrebările frecvente despre cutremure, sfaturi, etc.
Un forum pe diverse teme vă stă la dispoziţie
Un sit util, dar pe care îl dorim cu toţii cât mai puţin aglomerat.
 
duminică, februarie 05, 2006
  Sfaturi medicale de la Harvard
Categoria utile?

Una din cele mai prestigioase facultăţi de medicină din lume, Harvard Medical School, oferă, cu sprijinul unei companii de asigurări de sănătate, un sit adresat oamenilor sănătoşi sau bolnavi care au nevoie de un sfat din domeniul medical.
Situl în cearcă să educe publicul să fie “consumator de sănătate”
Termenii folosiţi sunt pe înţelesul tuturor, căutarea informaţiilor se poate face după boli, după tema care vă preocupă (fittness, teme sexuale, menţinerea greutăţii corporale, alimentaţie, medicina complementară sau alternativă), sfaturi utile în funcţie de vârstă şi sex, etc.
Găsiţi informaţii pentru îngrijirea dinţilor, pentru creşterea copiilor, pentru teste genetice, date despre medicamente (cele de pe piaţa americană).
O zonă interactivă, vă permite să vedeţi cum arată şi cum funcţionează diverse organe, să vă estimaţi starea de depresie, să calculaţi data probabilă a naşterii copilului pe care îl aşteptaţi, etc.
Un forum asigură celor interesaţi posibilitatea să ceară şi să primească sfaturi de tot felul.
Mi se pare interesant şi modul în care sunt prezentate capitolele referitoare la medicina complementară şi alternativă şi la plantele medicinale .
 
vineri, februarie 03, 2006
  Dor de Romania?
Categoria păreri-informaţii-glume

In octombrie, anul trecut, am scris câteva rânduri despre câţiva români de departe care, constatam eu, gândesc frumos despre România şi despre români.
Am cunoscut şi foşti români care propagă în occident o scârbă “intelectuală” faţă de noi troglodiţii de pe meleagul unde s-au născut şi s-au alfabetizat şi despre condiţiile mizere în care trăim.

Unul din bloggerii noştri de frunte, rezident în România, om citit şi adesea cu condei vioi, a băgat în seamă atunci textul meu şi l-a comentat aşa: ”pai stii de ce vorbesc frumos de romanea si de romani? pentru ca sunt departe de ei :-) si noi vorbim frumos despre copiii din africa, dar nu ne-ar placea sa fim acolo si sa-i tinem de minutze”.

Monica Babeş, citată atunci ca unul din românii de departe, a venit în vacanţă acasă, în România, şi a scris după revenirea în New Jersey: “M-a uns pe suflet tot ce stiam si imi placea inainte de a pleca, iar ce nu-mi placea si-a aratat o fatza noua (frumoasa!), pe care inainte nu o vedeam si care a dat locurilor un farmec pe care nu l-am perceput niciodata”

Intr-o escală făcută, în Noiembrie, acasă, în România, Gabriela Avram , care lucrează acum în Irlanda, scria: “Astept de atata vreme calatoria asta... si acum ca sunt aici, parca nu stiu sa ma bucur cum ar trebui...”

Vivi Costache, programator la Google, în New York, este permanent interesat de ceea ce se întâmplă în Internetul românesc.

Opresc exemplele. Rămân cu convingerea că prietenii români din alte colţuri ale lumii nu vorbesc frumos despre români pentru că le e comod să ne privească de departe, cum sugerează George, ci pentru le e dor de noi, aşa amărâţi, cu străzi desfundate şi piscine puţine, cum suntem.
Si mai sunt convins că, dacă vor găsi de lucru aici, în condiţii acceptabile pentru nivelul lor de performanţă, unii din ei vor prefera să se întoarcă ACASĂ.
Partea proastă este că deocamdată, la noi, performanţa nu e plătită.
Deocamdată şi cea mai obişnuită activitate cinstită e prost plătită la noi.
Dar, zic eu, dorul de “acasă” nu are valoare neglijabilă pentru unii din cei ce pot produce ceva util şi dacă, prin reducerea numărului paraziţilor de tot felul, reuşim să îmbunătăţim condiţiile economico-sociale, poate…
 
Pentru că atunci când scormonesc, de voie, de nevoie, universul webului, dau peste multe chestii simpatice, enervante, interesante, uimitoare sau utile, parcă ar fi bine să spun câte ceva despre cele care mi se par ieşite din comun.

Blog abandonat (poate temporar):
Bolile televiziunii

Mă puteţi contacta prin e-mail prin intermediul adresei web:
http://scr.im/hoinarpeweb
care evită spamurile automatizate.
Mă puteţi găsi şi pe TWITTER
Ca să primiţi prin e-mail actualizările la blog

prin FeedBlitz


ABONEAZĂ-TE LA RSS

CAUTĂ UN SUBIECT ÎN BLOG


în Hoinar pe web pe Web
PageRankGoogle PageRank
DESPRE VIZITATORI

SCRISE RECENT

ARHIVA
august 2005 / septembrie 2005 / octombrie 2005 / noiembrie 2005 / decembrie 2005 / ianuarie 2006 / februarie 2006 / martie 2006 / aprilie 2006 / mai 2006 / iunie 2006 / iulie 2006 / august 2006 / septembrie 2006 / octombrie 2006 / noiembrie 2006 / decembrie 2006 / ianuarie 2007 / februarie 2007 / martie 2007 / aprilie 2007 / mai 2007 / iunie 2007 / iulie 2007 / august 2007 / septembrie 2007 / octombrie 2007 / noiembrie 2007 / decembrie 2007 / ianuarie 2008 / februarie 2008 / martie 2008 / aprilie 2008 / mai 2008 / iunie 2008 / iulie 2008 / august 2008 / septembrie 2008 / octombrie 2008 / noiembrie 2008 / decembrie 2008 / ianuarie 2009 / februarie 2009 / martie 2009 / aprilie 2009 / mai 2009 / iunie 2009 / iulie 2009 / august 2009 / septembrie 2009 / octombrie 2009 / noiembrie 2009 / decembrie 2009 / ianuarie 2010 / februarie 2010 / martie 2010 / aprilie 2010 / mai 2010 / iunie 2010 / iulie 2010 / august 2010 / septembrie 2010 / octombrie 2010 / noiembrie 2010 / decembrie 2010 / ianuarie 2011 / februarie 2011 / martie 2011 / aprilie 2011 / mai 2011 / iunie 2011 / iulie 2011 / august 2011 / septembrie 2011 / octombrie 2011 / noiembrie 2011 / decembrie 2011 / ianuarie 2012 / februarie 2012 / martie 2012 / aprilie 2012 / mai 2012 / iunie 2012 / iulie 2012 / august 2012 / septembrie 2012 / octombrie 2012 / noiembrie 2012 / decembrie 2012 / ianuarie 2013 / februarie 2013 / martie 2013 / aprilie 2013 / mai 2013 / iunie 2013 / iulie 2013 / august 2013 / septembrie 2013 / octombrie 2013 / noiembrie 2013 / decembrie 2013 / ianuarie 2014 / februarie 2014 / martie 2014 / aprilie 2014 / mai 2014 / iunie 2014 / iulie 2014 / august 2014 / septembrie 2014 / octombrie 2014 / noiembrie 2014 / decembrie 2014 / ianuarie 2015 / februarie 2015 / martie 2015 / aprilie 2015 / mai 2015 / iunie 2015 / iulie 2015 / august 2015 / septembrie 2015 / octombrie 2015 / noiembrie 2015 / decembrie 2015 / ianuarie 2016 / februarie 2016 / martie 2016 / aprilie 2016 / mai 2016 / iunie 2016 / iulie 2016 /


Creative Commons License
Hoinar pe web de Sorin este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-Distribuire în condiţii identice 3.0 România.
Who links to my website?

ŞTIRI-INFORMAŢII



Ziarul