Hoinar pe web
    Site-uri care mi-au atras atentia


TRANSLATE MY BLOG IN ENGLISH OR INTO DIFFERENT LANGUAGES

duminică, mai 31, 2015
  Limbi preponderente în lume
Puteţi constata pe o hartă că 75% din suprafaţa globului pământesc este acoperită de doar şapte limbi cu statut de limbă oficială.

Etichete:

 
sâmbătă, mai 30, 2015
  Mituri despre vikingi
Vikingii au fost strămoşii locuitorilor de azi ai Scandinaviei. Nu se poate vorbi despre o naţiune a vikingilor care erau organizaţi în triburi separate, de origine germanică, având conducători proprii.
Despre vikingi circulă numeroase mituri. Dacă descoperirea Americii de către vikingi ridică numeroase semne de întrebare, în schimb, primele organizări statale ruseşti şi ucrainene nu sunt de origine slavă, ci scandinavă.

Etichete:

 
vineri, mai 29, 2015
  Vânătorii de microbi
O carte întitulată „Vânătorii de microbi”, apărută în 1920, prezenta personalităţile care au avut contribuţii esenţiale la studiul influenţei microorganismelor asupra oamenilor.
Rezultatele obţinute de cercetători, încă din secolul XVII, sunt impresionante, chiar dacă nu toţi sunt celebri şi astăzi, precum Louis Pasteur sau Robert Koch.
În secolul XX vânătorii de microbi au eradicat unui mare număr de boli catastrofale, răsplătiţi fiind adesea cu premii Nobel.
În mod surprinzător, în ultimii ani, o invazie de informaţii, de multe ori false sau nesemnificative, a determinat apariţia unor tendinţe periculoase de evitare a vaccinurilor.

Etichete:

 
joi, mai 28, 2015
  Fascinantul şir al lui Fibonacci
Italianul Leonardo Pisano Bogollo, rămas în istorie ca Leonardo Fibonacci, este considerat cel mai important matematician european din evul mediu. Lucrările sale, publicate în prima parte a secolului XIII, au determinat înlocuirea cifrelor romane cu cifrele arabe care sunt folosite şi astăzi, introducerea aritmeticii în sistemul comercial european, efectuarea de operaţii cu numere fracţionare şi altele.
Un matematician american a prezentat la o conferinţă TED un şir de numere deosebit de interesant, creat de Fibonacci.
Relaţiile dintre numerele din şirul lui Fibonacci se regăsesc în celebra proporţie de aur pe care o întâlnim în numeoase construcţii antice, dintre care cea mai cunoscută este Panteonul din Atena, dar şi în multe flori şi plante.
Expunerea este subtitrată în româneşte.

Etichete:

 
miercuri, mai 27, 2015
  Circulaţia rutieră în Bucureştii anului 1936
Revista Realitatea Ilustrată caracteriza, în anul 1936, circulaţia rutieră din Bucureşti drept haos care duce la jertfe şi stânjeniri.

Etichete:

 
marți, mai 26, 2015
  Fobii bizare
Oamenii au parte de numeroase fobii. Iată o colecţie de fobii bizare, multe din ele surprinzătoare.
V-aţi imaginat că există, printre altele, frica de culoarea galbenă, de brânză sau de ploaie?

Etichete:

 
luni, mai 25, 2015
  Brăila: mărire şi decădere
La sfârşitul secolului XIX şi până la începutul primului război mondial, Brăila era cel mai important centru economic şi financiar al României, după Bucureşti. Apoi, dezvoltarea portului maritim Constanţa, a determinat mutarea celei mai mari părţi din comerţul naval al României. Dacă în 1911, prin portul Brăilei se derula 25% din exportul României, în 1926, el nu mai reprezenta decât 13%.
Brăila a fost primul oraş iluminat electric şi cel cu primul tramvai electric din vechiul regat. Prezenţa economică a Brăilei s-a redus considerabil, iar viaţa socio-culturala nu se mai ridică la înălţimea celei de la începutul secolului XX, dar urmele dezvoltării sociale şi culturale a oraşului sunt bine conservate până astăzi.
În imagine, castelul de apă din Brăila, care, în 1913, când a fost terminat, era cea mai înaltă construcţie din România. În partea superioară a construcţiei, era amenajat un bar, care se putea deplasa în jurul axului său, cu ajutorul unui motor electric, oferind privitorului, într-o rotaţie completă, panorama întregului oraş.

Etichete:

 
duminică, mai 24, 2015
  Optimizaţi online călătoriile
Un site cu performanţe deosebite vă permite să alegeţi soluţia optimă pentru o călătorie dorită, în funcţie de costuri, de timpul disponibil şi de mijloacele de transport preferate.
Programul Rome2rio asigură planificarea detaliată şi costurile deplasării între două localităţi alese din orice zone ale lumii şi prezintă soluţii de cazare la destinaţie.

Etichete:

 
sâmbătă, mai 23, 2015
  Noutăţi într-o viaţă
În 2007, cu un an înainte de a muri, interesantul şi controversatul filolog George Pruteanu împlinea 60 de ani.
Într-un articol întitulat Invenţiile din viaţa mea, Pruteanu selecta 10 invenţii care nu existau la noi în copilăria lui şi care, pătrunzând în viaţa cotidiană, au modificat-o, uneori, fundamental. Printre noutăţile amintite figurează frigiderul, televizorul, masele plastice şi altele.

Etichete:

 
vineri, mai 22, 2015
  Un kilogram de făină
Vă propun un test de logică şi aritmetică.
Dintr-un sac cu 5 kilograme de făină, extrageţi un kilogram de făină, din trei cântăriri cu o balanţă, având la dispoziţie două greutăţi de 100 de grame şi una de 50 de grame.
Sursa şi răspunsul peste câteva zile.

Etichete:

 
joi, mai 21, 2015
  Ştiţi în ce judeţ locuiţi?
Un post local de televiziune din Ploieşti difuzează de multă vreme un ciclu de emisiuni întitulat “Vax Populi” care se bucură de mult succes, fiind înregistrat şi pe You Tube.
Din păcate emisiunea, altfel amuzantă, ne pune în contact cu ignoranţa foarte răspândită la noi printre prea numeroşii oameni pe care reuşesc politicienii noştri veroşi şi mulţi alţi escroci să-i protească cu uşurinţă.
Vă propun să urmăriţi episodul întitulat În ce judeţ locuiţi?.
De-a lungul timpului, am mai postat pe blog linkuri către alte emisiuni savuroase, dar şi întristătoare din “Vax Populi”

Etichete:

 
miercuri, mai 20, 2015
  Webopedia
Webopedia este o enciclopedie online bazată pe un dicţionar de cuvinte, fraze și abrevieri din domeniul tehnologiei calculatoarelor și Internetului. Definițiile în limba engleză sunt actualizate permanent și sunt însoțite de link-uri semnificative pentru termenul respectiv.
De exemplu, puteţi afla informaţii despre versiunea KitKat a sistemului de operare Android.

Etichete:

 
marți, mai 19, 2015
  Amante celebre cu impact în istorie
Statutul de amantă nu a fost considerat niciodată onorabil. Uneori însă, inteligenţa şi competenţele amantelor unor personalităţi importante au influenţat decisiv hotărârile partenerilor lor sau le-au creat poziţii remarcabile în societate.
Veţi găsi printre ele pe matematiciana Emile du Chatelet, amanta lui Voltaire sau pe Elena Lupescu (în imagine), amanta regelui Carol al II-lea.

Etichete:

 
luni, mai 18, 2015
  Politica e ca traficul rutier
Un articol recent al lui Andrei Pleşu este întitulat Traficul rutier și politica. La noi ambele constituie, zice Pleşu, o hărmălaie arbitrară, incontrolabilă, nesistematizabilă.

Etichete:

 
duminică, mai 17, 2015
  Par gemeni, dar nu se înrudesc
Un fotograf canadian a realizat, în America şi în Europa, o colecţie de portrete ale unor oameni care par gemeni deşi nu sunt nici măcar rude îndepărtate.

Etichete:

 
sâmbătă, mai 16, 2015
  Culese din publicaţii şi bloguri
Globber.ro este un site cu linkuri către articole care au ca temă ştiri, politică, economie şi afaceri, ştiinţă şi tehnologie, sport etc., apărute în publicaţii online şi în bloguri.

Etichete:

 
vineri, mai 15, 2015
  Invenţiile lui Leonardo da Vinci
Pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist și scriitor, Leonardo da Vinci este considerat cel mai de seamă reprezentant al Renașterii italiene.
O selecţie de invenţii şi anticipări ale lui Leonardo relevă o paletă extrem de largă de preocupări impresionante, majoritatea incredibile pentru epoca în care a trăit geniul renascentist.

Etichete:

 
joi, mai 14, 2015
  Scupturi surprinzătoare
Uneori, în artele vizuale, creativitatea impresionează punând în umbră valoarea artistică a unei lucrări.
O selecţie de sculpturi din toată lumea ne dă de gândit, ne face să zâmbim sau sfidează imaginaţia.

Etichete:

 
miercuri, mai 13, 2015
  Truc pentru verificarea unei baterii
Puteţi verifica dacă o baterie alcalină AA (R6) este funcţională, efectuând o manevră simplă, fără a folosi vreun instrument de măsură.

Etichete:

 
marți, mai 12, 2015
  Cerşetor român la Cannes
Un ţigan din Urziceni, care locuieşte cu nevasta şi copiii într-o clădire părăsită pe Coasta de Azur, cerşeşte cu spor, în timpul Festivalului de la Cannes.
Mi se par şocante diferenţele dintre aspectul şi "argumentele" cerşetorului de la Cannes şi cele ale unui cerşetor în România.

Etichete:

 
luni, mai 11, 2015
  O imensă umilire publică
Probabil, relaţia intimă dintre stagiara de la Casa Albă Monica Lewinsky şi Bill Clinton, preşedintele de atunci al Statelor Unite, a fost, în anul 1998, cel mai mediatizat scandal public la scară globală.
După mulţi ani de tăcere discretă, la 41 de ani, Monica Lewinsky are o diplomă în psihologie socială şi se referă într-o recentă conferinţă TED la campania împotriva umilinţei publice pe care a organizat-o.
Expunerea este subtitrată în româneşte.

Etichete:

 
duminică, mai 10, 2015
  Centrul de îngrijire a liliecilor
Un grup de medici, biologi, speologi, cercetători şi studenţi au organizat într-un cabinet veterinar din Bucureşti un centru pentru studiul şi protecţia liliecilor unde sunt adăpostiţi şi hrăniţi peste 100 de lilieci.
Liliecii sunt mici mamifere insectivore şi o sursă naturală pentru stârpirea dăunătorilor din agricultură, mai eficientă decât insecticidele.

Etichete:

 
sâmbătă, mai 09, 2015
  Superstiţii japoneze
Cum ultimele postări au avut ca temă superstiţiile româneşti şi diferenţele uriaşe dintre obiceiurile noastre şi cele din Ţara Soarelui Răsare, poate că merită să facem cunoştinţă cu superstiţiile japoneze, uimitor de diferite de ale noastre. Excepţie face credinţa că pisicile negre care ne întretaie calea poartă ghinion, pe care o regăsim şi în Japonia. În schimb, statueta "Maneki Neko" sau "pisica norocoasă" (în imagine) este întâlnită în restaurante şi magazine, fiind considerată aducătoare de bani şi noroc.
Numerele purtătoare de ghinion sunt, la japonezi, 4 şi 9 iar dacă vrei binele cuiva, nu trebuie să îi scrii niciodata numele cu cerneală roşie.

Etichete:

 
vineri, mai 08, 2015
  Superstiţiile românilor
Conform unui sondaj IRES, peste 80% din români nu se consideră superstiţioşi. Din păcate, alte sondaje IRES arată că majoritatea românilor crede în blesteme, deochi, duhuri rele, minuni, demoni.
În plus, vrăjitoarele din România se bucură de mult succes şi au un portal impresionant.

Etichete:

 
joi, mai 07, 2015
  O ţară altfel: Japonia
Iată câteva aspecte mai puţin ştiute, specifice unui popor care se remarcă printr-o cultură foarte diferită de cea vestică.

Etichete:

 
miercuri, mai 06, 2015
  Sfaturi utile
Sperând că dau într-adevăr rezultate, iată nişte utilizări surprinzătoare ale piperului, castraveţilor, cartofilor, bananelor, zahărului, merelor şi nu numai.

Etichete:

 
marți, mai 05, 2015
  Călugărul matematician
Părintele Ieremia de la Mănăstirea Putna deţine un doctorat în matematică, obţinut în SUA, la Universitatea Berkeley.

Etichete:

 
luni, mai 04, 2015
  Cărţi, litere, cifre
Vă propun să rezolvaţi un test de logică.
Pe masă sunt 4 cărţi. Cărţile au o literă pe o faţă şi o cifră pe partea opusă.
Vi se cere să verificaţi următoarea regulă: dacă o carte are litera A pe o parte, atunci are cifra 3 pe partea opusă. Indicaţi cartea sau cel mai mic număr de cărți care trebuie întoarsă(e) astfel încât să aflaţi dacă regula este respectată sau nu.
Răspunsul peste câteva zile.

07.05.2014 Regret că nu există răspunsuri la test. Esenţial este să remarcaţi că 3 este opus, prin regulă, literei A dar A nu este obligatoriu opus cifrei 3. În consecinţă, verificarea cărţii cu cifra 3 e inutilă. Soluția problemei este A și 7. Am extras testul din articolul Disrationalia

Etichete:

 
duminică, mai 03, 2015
  China - cel mai mare pasaj pietonal
În anul 2011 a fost inaugurat în Shanghai, în centrul comercial, un pod stradal aflat la 20 de metri deasupra reţelei de artere pe care le leagă. Numeroasele căi de acces la pod sunt prevăzute cu scări rulante.

Etichete:

 
sâmbătă, mai 02, 2015
  Fotografii inedite din anii 1920
O colecţie de fotografii ieşite din comun vă oferă imagini, adesea surprinzătoare, din deceniul 1920-1930.

Etichete:

 
vineri, mai 01, 2015
  Interpreţi de jazz de neuitat
Vă propun o colecţie cu totul remarcabilă de piese de jazz în interpretarea lui Nat King Cole, Frank Sinatra, Peggy Lee, Ray Charles, Nina Simone, Louis Armstrong, Ella Fitzegald şi alţi interpreţi extraordinari.
Clipul You Tube conţine linkuri către numeroase selecţii de 20-60 de minute cu cele mai cunoscute şlagăre ale unor mari interpreţi de jazz.
 
Pentru că atunci când scormonesc, de voie, de nevoie, universul webului, dau peste multe chestii simpatice, enervante, interesante, uimitoare sau utile, parcă ar fi bine să spun câte ceva despre cele care mi se par ieşite din comun.

Blog abandonat (poate temporar):
Bolile televiziunii

Mă puteţi contacta prin e-mail prin intermediul adresei web:
http://scr.im/hoinarpeweb
care evită spamurile automatizate.
Mă puteţi găsi şi pe TWITTER
Ca să primiţi prin e-mail actualizările la blog

prin FeedBlitz


ABONEAZĂ-TE LA RSS

CAUTĂ UN SUBIECT ÎN BLOG


în Hoinar pe web pe Web
PageRankGoogle PageRank
DESPRE VIZITATORI

SCRISE RECENT

ARHIVA
august 2005 / septembrie 2005 / octombrie 2005 / noiembrie 2005 / decembrie 2005 / ianuarie 2006 / februarie 2006 / martie 2006 / aprilie 2006 / mai 2006 / iunie 2006 / iulie 2006 / august 2006 / septembrie 2006 / octombrie 2006 / noiembrie 2006 / decembrie 2006 / ianuarie 2007 / februarie 2007 / martie 2007 / aprilie 2007 / mai 2007 / iunie 2007 / iulie 2007 / august 2007 / septembrie 2007 / octombrie 2007 / noiembrie 2007 / decembrie 2007 / ianuarie 2008 / februarie 2008 / martie 2008 / aprilie 2008 / mai 2008 / iunie 2008 / iulie 2008 / august 2008 / septembrie 2008 / octombrie 2008 / noiembrie 2008 / decembrie 2008 / ianuarie 2009 / februarie 2009 / martie 2009 / aprilie 2009 / mai 2009 / iunie 2009 / iulie 2009 / august 2009 / septembrie 2009 / octombrie 2009 / noiembrie 2009 / decembrie 2009 / ianuarie 2010 / februarie 2010 / martie 2010 / aprilie 2010 / mai 2010 / iunie 2010 / iulie 2010 / august 2010 / septembrie 2010 / octombrie 2010 / noiembrie 2010 / decembrie 2010 / ianuarie 2011 / februarie 2011 / martie 2011 / aprilie 2011 / mai 2011 / iunie 2011 / iulie 2011 / august 2011 / septembrie 2011 / octombrie 2011 / noiembrie 2011 / decembrie 2011 / ianuarie 2012 / februarie 2012 / martie 2012 / aprilie 2012 / mai 2012 / iunie 2012 / iulie 2012 / august 2012 / septembrie 2012 / octombrie 2012 / noiembrie 2012 / decembrie 2012 / ianuarie 2013 / februarie 2013 / martie 2013 / aprilie 2013 / mai 2013 / iunie 2013 / iulie 2013 / august 2013 / septembrie 2013 / octombrie 2013 / noiembrie 2013 / decembrie 2013 / ianuarie 2014 / februarie 2014 / martie 2014 / aprilie 2014 / mai 2014 / iunie 2014 / iulie 2014 / august 2014 / septembrie 2014 / octombrie 2014 / noiembrie 2014 / decembrie 2014 / ianuarie 2015 / februarie 2015 / martie 2015 / aprilie 2015 / mai 2015 / iunie 2015 / iulie 2015 / august 2015 / septembrie 2015 / octombrie 2015 / noiembrie 2015 / decembrie 2015 / ianuarie 2016 / februarie 2016 / martie 2016 / aprilie 2016 / mai 2016 / iunie 2016 / iulie 2016 /


Creative Commons License
Hoinar pe web de Sorin este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-Distribuire în condiţii identice 3.0 România.
Who links to my website?

ŞTIRI-INFORMAŢII



Ziarul