Hoinar pe web
    Site-uri care mi-au atras atentia


TRANSLATE MY BLOG IN ENGLISH OR INTO DIFFERENT LANGUAGES

duminică, noiembrie 30, 2014
  Zise de oameni mintoşi
Pe un site românesc a apărut de curând o colecţie de aforisme spectaculoasă şi actuală, deşi mulţi din cei care le-au enunţat nu mai sunt demult.

Etichete:

 
sâmbătă, noiembrie 29, 2014
  Cel mai eficient autobuz electric
O subsidiară americană a unei companii chinezeşti a realizat recent un autobuz electric cu o autonomie de peste 270 de kilometri, care poate transporta până la 120 de pasageri.

Etichete:

 
vineri, noiembrie 28, 2014
  Povestea unui ciocolatier
Mi se pare interesantă povestea unui om care, după ce a lucrat 20 de ani în publicitate, devine, la 49 de ani, antreprenor care produce artizanal bomboane de ciocolată, aşa cum a învăţat de la bunicul lui, meşter apreciat pentru producerea unor bomboanelor de ciocolată foarte căutate.

Etichete:

 
joi, noiembrie 27, 2014
  Medicamente şi cosmetice fără efect
Numeroase medicamente şi cosmetice nu asigură efectul anunţat în reclame şi în prosecte. Printre ele figurează siropuri de tuse, medicamente contra insomniei, săpunuri antibacteriene etc.

Etichete:

 
miercuri, noiembrie 26, 2014
  Pagini româneşti în Institutul Cultural Google
În urmă cu 4 ani, Google a lansat un proiect, în parteneriat cu 17 muzee din lume, cu intenţia de a prezenta comorile artistice ale lumii şi cele mai importante momente din istoria omenirii. Azi participă la acest proiect şase sute de muzee, instituţii culturale şi arhive din peste 60 de ţări.
Recent, au fost incluse în proiect imagini din câteva muzee din România, dar şi alte prezentări cum ar fi Mocăniţa de la Vişeul de Sus sau un tur virtual al unor săli din Palatul Parlamentului.

Etichete:

 
marți, noiembrie 25, 2014
  Un număr din 4 cifre
Vă propun un test de raţionament.
Găsiți numărul din 4 cifre reprezentat prin asteriscuri roşii, dacă se știu următoarele:
- toate cifrele numărului sunt diferite;
- nici o cifră a numărului nu este 0;
- fiecare „0” din dreapta unuia din numerele de patru cifre de deasupra numărului căutat semnifică faptul că numărul respectiv are o cifră identică cu numărul cerut, pe o poziție diferită;
- fiecare „+” din dreapta unuia din numerele de patru cifre de deasupra numărului căutat semnifică faptul că numărul respectiv are o cifră identică cu numărul cerut, pe aceeași poziție.
6152| + 0
4182| 0 0
5314| 0 0
5789| +
-----------
****

sursa

Etichete:

 
luni, noiembrie 24, 2014
  România vs. Polonia
În 1989 principalii indicatori economici ai Poloniei şi ai României erau asemănători. Astăzi Polonia este a 6-a putere economică din Uniunea Europeană şi este considerată ţara cu cea mai rapidă creştere economică din Europa Centrală, iar România are  una dintre cele mai sărace economii din UE. Produsul Intern Brut al Poloniei a crescut cu 115% faţă de nivelul la care era în 1989, pe când cel al României a urcat cu doar 30% în termeni reali. Salariul mediu net în Polonia este de 700 de euro pe lună faţă de 400 de euro în România. Investiţiile directe străine din Polonia erau sfârşitul anului trecut 160,5 miliarde de euro. Cele din România erau de doar 60 de miliarde de euro.
Ziarul Financiar se întreabă dacă Miracolul economic polonez poate fi repetat şi de România.

Etichete:

 
duminică, noiembrie 23, 2014
  Loteria ţării natale
Grupul de studii al publicaţiei The Economist a publicat un clasament al ţărilor în care era avantajos pentru un copil să se nască în 2013.
În fruntea topului, care include 80 de ţări, se află Elveţia, Australia şi Norvegia, iar în coadă sunt Ucraina, Kenia şi Nigeria. Afganistanul este considerat, în afara clasamentului, ca fiind cea mai nepotrivită ţară din lume pentru naşterea şi creşterea unui copil.
România este clasată pe locul 56 din 80.

Etichete:

 
sâmbătă, noiembrie 22, 2014
  De unde vine expresia?
Folosim adesea formule care au devenit uzuale deşi nu par să aibă vreo legătură cu ceea ce exprimă. „Luna de miere” sau „Banii n-au miros” sunt doar două exemple din această categorie.
Un blogger prezintă originea mai multor expresii de acest fel.

Etichete:

 
vineri, noiembrie 21, 2014
  Ordonează numerele
Un joc de logică şi atenţie vă cere să aşezaţi în ordine numerele plasate aleatoriu într-un pătrat cu 3x3 până la 10x10 căsuţe. Puteţi deplasa cu un clic un număr sau mai multe numere către o căsuţă goală, aflată pe aceeaşi linie sau coloană.
Jocul constituie un bun exerciţiu de fitness mental, în care contează şi timpul de rezolvare a problemei.

Etichete:

 
joi, noiembrie 20, 2014
  Raţionamente surprinzătoare ale copiilor
De multe ori constatăm cu uimire că diverse situaţii sunt privite complet diferit de copii şi de adulţi şi că adesea percepţia copiilor este spectaculoasă.

Etichete:

 
miercuri, noiembrie 19, 2014
  Circulaţie aglomerată în Olanda
La 8,30 dimineaţa, în Utrecht, un oraş cu 300.000 de locuitori din Olanda, este aglomeraţie mare pe carosabil. Şi la noi este aglomeraţie, dar olandezii sunt mai evoluaţi.

Etichete:

 
marți, noiembrie 18, 2014
  Pericolul tăcerii
Într-o impresionantă expunere TED de doar 4 minute, un tânăr dascăl american se referă la curajul de a vorbi împotriva ignoranței și nedreptății.
Recent, numeroşi tineri de la noi au înfrânt pericolul tăcerii, fărâmând apatia şi neştiinţa celor cu mentalitate de asistat.
Expunerea este subtitrată în româneşte.

Etichete:

 
luni, noiembrie 17, 2014
  În două săptămâni...
Am fost tentat să nu mă refer la alegeri în postarea de azi, dar e greu să neglijezi un subiect atât de fierbinte.
Între 2 noiembrie și 16 noiembrie Ponta a pierdut alegerile. Aproape nimeni nu credea că aşa ceva ar fi posibil. Acum mulţi se înghesuie să explice cum s-a întâmplat asta. Mi s-a părut interesantă explicaţia de pe un blog sociologic care arată cum a mobilizat Victor Ponta încă trei milioane și jumătate de oameni împotriva sa, în 14 zile.

Etichete:

 
duminică, noiembrie 16, 2014
  Cea mai veche localitate din România
Ştiaţi că cea mai veche localitate din România este Roşia Montană, atestată documntar în anul 131?

Etichete:

 
sâmbătă, noiembrie 15, 2014
  Toate cuvintele limbii române
Deşi are ca subtitlu „dicţinar explicativ”, site-ul Toate cuvintele este mult mai mult decât un dicţionar explicativ.
Puteţi găsi în site definiţii pentru 180.000 de cuvinte şi formele lor flexionare ori cuvintele care încep, se termină sau conţin un grup de litere ales, puteţi identifica termeni în care nu cunoaşteţi o parte din litere şi puteţi găsi diverse anagrame ale unor cuvinte, sau puteţi afla sensul a 6000 de expresii româneşti. Numărul definiţiilor pentru toate aceste posibilităţi de căutare ajunge la 450.000.
Site-ul conţine şi o amplă resursă de gramatică a limbii române. Cei care nu au studii de lingvistică pot afla, de exemplu, informaţii despre pronumele de întărire sau despre diatezele verbului.

Etichete:

 
vineri, noiembrie 14, 2014
  O nouă epocă de aur
Am trăit în epoca de aur a lui Ceauşescu, când stăteam o oră - două la coadă pentru a cumpăra o pâine, 5 - 6 ore pentru o butelie de aragaz, o zi întreagă pentru un plin de benzină. Nicăieri nu se aminteau aceste situaţii, se vorbea numai de marile realizări ale conducătorului iubit.
Preluând aceeaşi metodă, candidatul social democrat la preşedinţie a publicat un mesaj pe pagina personală de facebook în care anunţa că România este la maximele sale de dezvoltare economică.
Ca în timpul epocii de aur, nimic despre eşecuri, evident nici despre corupţia clasei politice.
Referindu-se parcă la zilele noastre, iată ce zicea Mihai Eminescudespre corupţie.

Etichete:

 
joi, noiembrie 13, 2014
  Bach a tratat insomnia
Johann Sebastian Bach, probabil cel mai apreciat compozitor din secolul XVIII, a fost un deschizător de drumuri în muzică. Despre naşterea uneia din capodoperele lui Bach, variaţiunile Goldberg, circulă o legendă simpatică.

Etichete:

 
miercuri, noiembrie 12, 2014
  Milionari cinstiţi
Revista britanică The Economist publică rezultatele unui calcul făcut în 20 de ţări pentru a afla în cât timp poate aduna un milion de dolari un om cu câştig mediu.
Ţinând seama de sutele de milionari (mulţi dintre ei politicieni) apăruţi la noi în ultimii 25 de ani, pare ciudat că, fiind clasaţi pe ultimul loc între cele 20 de ţări, un bun antreprenor cinstit din România ar avea nevoie de 350 de ani pentru a deveni milionar, faţă de 20 de ani în Statele Unite şi 250 de ani în Bulgaria.

Etichete:

 
marți, noiembrie 11, 2014
  Bangladesh şi viitorul României
Ştim puţine lucruri despre Bangladesh. Cu certitudine, sunt puţini români care ştiu că anul acesta au avut loc alegeri în Bangladesh. O româncă, observatoare electorală a Comisiei Europene, a văzut cu acest prilej cum arată viaţa şi alegerile din Bangladesh.
Dacă îi întrebi pe localnici cum a fost campania electorală, majoritatea răspund "Toţi candidaţii ne dau bani şi cadouri să îi votăm". Şi nu îi poţi condamna că iau ceea ce li se oferă, pentru că sunt muritori de foame. Trăiesc cam cu un euro pe zi, toată familia (adică de la 5 la 10 persoane).
Mă gândeam că este posibil să ajungem la nivelul Bangladeshului, dacă vom prefera candidatul cu cele mai multe şanse de a fi ales preşedinte, propulsat de hoţii care ne sărăcesc şi pe care are rolul să-i protejeze. De altfel, după minciunile afişate pe panouri, o nouă lozincă a hoţilor, transmisă verbal către ezitanţi, este: "mai bine să ne fure un român decât un neamţ". Jalnic!

Etichete:

 
luni, noiembrie 10, 2014
  Etimologii europene
Tendinţa de globalizare (anglicizare) a unor cuvinte nu ajunge deocamdată la numeroase cuvinte uzuale. Un set de hărţi foarte simpatic prezintă 9 termeni uzuali în limbile europene însoţiţi de informaţii despre originea lor.
Dintre cuvintele româneşti, ceai vine din limba chineză, castravete - din bulgară, portocală - din portugheză, măr şi biserică - din greaca veche, bere şi urs - din proto-indo-europeană.

Etichete:

 
duminică, noiembrie 09, 2014
  România există şi la Munchen
V-aţi imaginat că în Bavaria nemţească se editează publicaţii culturale româneşti? Recent a apărut la Munchen numărul din octombrie 2014 al revistei româneşti de cultură Alternanţe care are şi o ediţie electronică. Un articol din revistă, scris de Mihaela Kloos-Ilea se referă la modul în care văd prozatorii români din diasporă meleagurile natale.
Am mai cules din blogul autoarei articolului care n-a reuşit să voteze duminica trecută la Munchen, unde locuieşte, o postare care mi s-a părut remarcabilă. În imagine este autoarea articolului şi a postării.
Şi pentru că majoritatea votăm acasă, în România, mi-am amintit un citat din George Orwell: “Un popor care votează corupți, impostori, hoți și trădători, nu este victimă. Este complice!”

Etichete:

 
sâmbătă, noiembrie 08, 2014
  Politica în viziunea unor oameni celebri
Numeroşi oameni celebri au exprimat păreri deloc încurajatoare despre politică şi politicieni. Printre aceştia veţi întâlni pe Stalin, de Gaulle şi Benjamin Franklin dar şi pe Mark Twain, Kant, Eminescu şi Charlie Chaplin.
Chiar dacă Stalin ne-a explicat că “nu contează cine votează ci doar cine numără voturile”, pentru că mecanismul stalinist nu este încă bine pus la punct la noi, cred că trebuie să mergem la vot, căci, aşa cum zicea Octavian Paler, “România a devenit ţara mătuşilor, a soacrelor, a nepoţilor, a cumnaţilor”.

Etichete:

 
vineri, noiembrie 07, 2014
  Omul care aduce lumina
În mizeria electorală cu care ne dezbină candidatul „care ne uneşte”, cred că e bine să observăm că avem în această ţară, dominată de o majoritate needucată, oameni deosebiţi, cum ar fi cel care aduce lumina în sate uitate de lume unde puţinii copii care merg la şcoală citesc şi scriu la lumina lumânării.

Etichete:

 
joi, noiembrie 06, 2014
  Diaspora merită să voteze?
Protestele românilor din Germania, Franţa, Marea Britanie au scos în evidenţă dificultăţile pe care le-au întâmpinat concetăţenii noştri din străinătate la votul din 2 noiembrie.
Din Elveţia nu s-au auzit proteste. Iată rezultatul votului românilor din Elveţia unde au existat două centre de votare şi din cei cca 7500 de români aflaţi în ţara cantoanelor au votat, la primul tur de scrutin, doar 1700 de persoane, ceilalţi nefiind probabil dispuşi să piardă multe ore şi să străbată sute de kilometri pentru a vota. Iar primii trei clasaţi la votul din Elveţia au fost: Johannis - 45%, Monica Macovei - 36,2%, Ponta - 6,4%. Pe ansamblul diasporei, Johannis îl depăşeşte net pe Ponta. Se pare că cei din străinătate nu vor să-i unească Ponta, să le protejeze pensiile şi nici să fie mândri, alături de el, că sunt români.
O româncă din Munchen ne spune că care este vina diasporei.

Etichete:

 
miercuri, noiembrie 05, 2014
  România pe calea subdezvoltării
Cheltuielile publice se măresc, bugetul e plin de găuri, datoria publică este, la mijlocul lui 2014, de două ori şi jumătate mai mare ca în 2008. Într-un clasament al prosperităţii, România a coborât cu încă 5 poziţii în acest an situându-se pe locul 60 din 142 de ţări, după Bulgaria (48), Mongolia (52), Belarus (53), Kazahstan (55), Vietnam (56), Uzbekistan (57), Grecia (59).
În top pe primele 3 locuri se află Norvegia, Elveţia şi Noua Zeelandă (SUA se află pe locul 10), iar pe ultimele locuri sunt Republica Centrafricană, Ciad şi Republica Democratică Congo.

Etichete:

 
marți, noiembrie 04, 2014
  Cele mai vechi teatre din România
Din vechile clădiri care au adăpostit teatre în România se mai păstrează azi câteva, adevărate nonumente de arhitectură, cu indelungată tradiţie:
- în Turnul Gros din Sibiu, ridicat la 1540, a funcţionat primul teatru din Sibiu, incepând cu anul 1778. Este o construcţie semicirculară masivă din cărămidă, cu rol de apărare a cetăţii;
- Teatrul Mihai Eminescu din Oraviţa a fost construit în 1816 şi inaugurat de impăratul Austriei;
- la Arad există încă cele doua clădiri ale teatrului, Casa Hirschl şi Teatrul Vechi, construite în 1817 de Iacob Hirschl;
- Teatrul Naţional Vasile Alecsandri din Iaşi a fost construit între anii 1894 şi 1896.

sursa

Etichete:

 
luni, noiembrie 03, 2014
  Cum ne îmbolnăveşte moda
Postarea de azi se referă, în principal, tot la haine. Chiar dacă au dispărut corsetul şi obiceiul chinezesc invalidant de micşorare a picioarelor, şi astăzi, când preocupările pentru sănătate sunt mai intense ca oricând, există oameni care ajung să sufere – uneori foarte serios – din cauza adoptării anumitor tendinţe ale modei. Şlapii, genţile foarte grele, tocurile înalte, colierele masive, fustele creion, expunerea la soare pot duce la apariţia unor afecţiuni.

Etichete:

 
duminică, noiembrie 02, 2014
  Interdicţii vestimentare pentru femei în 2014
În diverse colţuri ale lumii, femeilor li se restricţionează şi astăzi dreptul de a purta anumite haine. Veţi întâlni interdicţii impuse femeilor în Uganda şi Kenia, dar şi în Statele Unite, Anglia sau Canada.

Etichete:

 
sâmbătă, noiembrie 01, 2014
  Jocul culorilor
Aş fi tentat să vă prezint acest joc drept un test de reacţie rapidă.
Vi se cere ca în timp de 2,8 secunde, cât este afişat numele unei culori, să alegeţi din cele două variante afişate în partea de jos a cadranului culoarea cu care e scris cuvântul (nu cuvântul propriu zis). În dreptunghiul din mijloc, avansul culorii portocalii arată trecerea timpului. După 8 probe, care se desfăşoară în mai puţin de 23 de secunde, se va afişa scorul.
Jocul pare simplu, dar în mod normal e nevoie de mai multe încercări pentru ca antrenamentul să vă îngăduie să atingeţi scorul de 100%.

Etichete:

 
Pentru că atunci când scormonesc, de voie, de nevoie, universul webului, dau peste multe chestii simpatice, enervante, interesante, uimitoare sau utile, parcă ar fi bine să spun câte ceva despre cele care mi se par ieşite din comun.

Blog abandonat (poate temporar):
Bolile televiziunii

Mă puteţi contacta prin e-mail prin intermediul adresei web:
http://scr.im/hoinarpeweb
care evită spamurile automatizate.
Mă puteţi găsi şi pe TWITTER
Ca să primiţi prin e-mail actualizările la blog

prin FeedBlitz


ABONEAZĂ-TE LA RSS

CAUTĂ UN SUBIECT ÎN BLOG


în Hoinar pe web pe Web
PageRankGoogle PageRank
DESPRE VIZITATORI

SCRISE RECENT

ARHIVA
august 2005 / septembrie 2005 / octombrie 2005 / noiembrie 2005 / decembrie 2005 / ianuarie 2006 / februarie 2006 / martie 2006 / aprilie 2006 / mai 2006 / iunie 2006 / iulie 2006 / august 2006 / septembrie 2006 / octombrie 2006 / noiembrie 2006 / decembrie 2006 / ianuarie 2007 / februarie 2007 / martie 2007 / aprilie 2007 / mai 2007 / iunie 2007 / iulie 2007 / august 2007 / septembrie 2007 / octombrie 2007 / noiembrie 2007 / decembrie 2007 / ianuarie 2008 / februarie 2008 / martie 2008 / aprilie 2008 / mai 2008 / iunie 2008 / iulie 2008 / august 2008 / septembrie 2008 / octombrie 2008 / noiembrie 2008 / decembrie 2008 / ianuarie 2009 / februarie 2009 / martie 2009 / aprilie 2009 / mai 2009 / iunie 2009 / iulie 2009 / august 2009 / septembrie 2009 / octombrie 2009 / noiembrie 2009 / decembrie 2009 / ianuarie 2010 / februarie 2010 / martie 2010 / aprilie 2010 / mai 2010 / iunie 2010 / iulie 2010 / august 2010 / septembrie 2010 / octombrie 2010 / noiembrie 2010 / decembrie 2010 / ianuarie 2011 / februarie 2011 / martie 2011 / aprilie 2011 / mai 2011 / iunie 2011 / iulie 2011 / august 2011 / septembrie 2011 / octombrie 2011 / noiembrie 2011 / decembrie 2011 / ianuarie 2012 / februarie 2012 / martie 2012 / aprilie 2012 / mai 2012 / iunie 2012 / iulie 2012 / august 2012 / septembrie 2012 / octombrie 2012 / noiembrie 2012 / decembrie 2012 / ianuarie 2013 / februarie 2013 / martie 2013 / aprilie 2013 / mai 2013 / iunie 2013 / iulie 2013 / august 2013 / septembrie 2013 / octombrie 2013 / noiembrie 2013 / decembrie 2013 / ianuarie 2014 / februarie 2014 / martie 2014 / aprilie 2014 / mai 2014 / iunie 2014 / iulie 2014 / august 2014 / septembrie 2014 / octombrie 2014 / noiembrie 2014 / decembrie 2014 / ianuarie 2015 / februarie 2015 / martie 2015 / aprilie 2015 / mai 2015 / iunie 2015 / iulie 2015 / august 2015 / septembrie 2015 / octombrie 2015 / noiembrie 2015 / decembrie 2015 / ianuarie 2016 / februarie 2016 / martie 2016 / aprilie 2016 / mai 2016 / iunie 2016 / iulie 2016 /


Creative Commons License
Hoinar pe web de Sorin este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-Distribuire în condiţii identice 3.0 România.
Who links to my website?

ŞTIRI-INFORMAŢII



Ziarul