Hoinar pe web
    Site-uri care mi-au atras atentia


TRANSLATE MY BLOG IN ENGLISH OR INTO DIFFERENT LANGUAGES

miercuri, octombrie 30, 2013
  Cărţi, scriitori, bani
Vă propun să vedeţi preţurile cu care au fost achiziţionate de colecţionari cele mai scumpe 10 cărţi din lume şi un clasament de acum doi ani cu cei mai bine plătiţi scriitori din lume.
Dacă în ceea ce priveşte cărţile rare cumpărate la preţuri exorbitante, pasiunea bogătaşilor colecţionari de cărţi mi se pare, cumva, demnă de admiraţie (pe primul loc se situează un manuscris al lui Leonardo da Vinci achiziţionat de Bill Gates), clasamentul scriitorilor milonari este dominat de autorii care oferă groază, conspiraţii, vampiri, sex, crime.

Etichete:

 
marți, octombrie 29, 2013
  România explicată altfel
Câţiva tineri isteţi şi talentaţi au iniţiat un proiect de divertisment educativ pe care îl descriu astfel: „Ne-am propus să explicăm pe înțelesul nostru, al tuturor românilor, cum stă treabă cu România noastră, cu părțile ei foarte bune, mai puțin bune sau chiar nasoale rău de tot”.
Proiectul You Tube întitulat România explicată ne promite numeroase teme atrăgătoare.
Lansat cu doar o lună în urmă, Canalul video „România explicată” oferă deocamdată, în episoade de 5-7 minute, Povestea stemei României, Originea micului românesc şi Istoria maşinii Dacia, toate construite interesant, amuzant şi documentat.
Modul inteligent şi atractiv în care sunt concepute primele videoclipuri mă determină să cred că proiectul merită să fie urmărit şi, eventual, sprijinit.

Etichete:

 
luni, octombrie 28, 2013
  Duhovniceşte despre femei
Aflăm de la ieromonahul Amfilohie Brânză, duhovnicul Mănăstirii de călugăriţe Diaconeşti, înfiinţată în anul 1998 pe Valea Trotuşului, care este rostul femeii.
Părintele Amfilohie este adulat de mii de persoane evlavioase de ambele sexe.

Etichete:

 
duminică, octombrie 27, 2013
  De văzut în România
Vă place piaţeta din imaginea de mai jos?
Nu e nici din Elveţia, nici din Austria. Este Piaţa Sfatului din Braşov.
Am cules-o dintr-o colecţie disponibilă pe Facebook, întitulată 273 locuri de văzut în România care oferă informaţii interesante ataşate fiecărei imagini pe care clicaţi şi o măriţi.

Etichete:

 
sâmbătă, octombrie 26, 2013
  Test amuzant
Vă propun un test amuzant cu doar 3 întrebări, care cere o gândire logică şi oarecari cunoştinţe din domeniul paleontologiei.

Etichete:

 
vineri, octombrie 25, 2013
  Suntem ultimii
Ziarul Bursa a adunat documente din care rezultă că suntem ultimii în 79 de clasamente europene. În schimb suntem primii la exportul de prostituate, la corupţie, fraude, insolvenţe, TVA necolectat.
Titlul “Avem cei mai proşti conducători din Europa” al articolului din Bursa este contrazis de un cititor care scrie în comentariul marcat cu 5: “Nu sunt chiar atât de proști, ei o duc bine, fac afaceri cu statul, strâng averi, favorizează nepotismul, căpuşeaza tot ce are statul, prin interpuși, acoperă fraudele, luptă cu toate mijloacele să perpetueze acest sistem corupt de a conduce România”.

Etichete:

 
joi, octombrie 24, 2013
  O întâmplare nostimă
Pe vremea când mai toate maşinile din România erau Dacia 1300 şi puţinele maşini străine erau Trabant, Lada şi Skoda, nu ni se părea anormal că trăim într-o lume uniformizată, în blocuri aproape identice, cu mobilă de doar câteva feluri, cu lămpi asemănătoare, cu un model unic de faianţă la baie. Pe firmele magazinelor din toată ţara scria Alimentara, Mobilă, Cooperativa Igiena, Plafar, Ferometal şi cam atât.
Chiar dacă uniformitatea era primul lucru care îi şoca pe cei veniţi din ţările evoluate, nu asta era partea cea mai întunecată a dictaturii comuniste. În schimb, aşa cum aflăm dintr-un blog, standardizarea vieţii noastre putea genera o întâmplare de neuitat, precum cea petrecută în anii ’70.

Etichete:

 
miercuri, octombrie 23, 2013
  Naşteri şi recorduri
Faptele ieşite din comun au stârnit interesul oamenilor din vremuri străvechi. În ultimul secol, s-a născut preocuparea pentru cele mai valoroase performanţe sportive şi cultural-ştiinţifice (răsplătite cu premii Nobel) din lume.
Cu 6 decenii în urmă (1954) se năştea Cartea Recordurilor (Guinness Book of World Records) care culege recorduri mondiale din tot felul de domenii, adesea bizare.
O publicaţie românească pentru mame a selectat, cu câţiva ani în urmă, 10 recorduri mondiale legate de naşterea copiilor.
Cu certitudine, multe din ele vă vor surprinde.

Etichete:

 
marți, octombrie 22, 2013
  Fariseism de arivist
Vă mai amintiţi ce declara Victor Ponta despre proiectul Roşia Montană, când era în opoziţie?
Astăzi, cei care sunt împotriva RMGC sunt caracterizaţi de Ponta cel ajuns la putere ca extremişti sau vandali şi asupra lor sunt asmuţiţi jandarmii.

Etichete:

 
luni, octombrie 21, 2013
  Când nu exista Photoshopul
Dacă pentru mulţi tineri este de neimaginat trucajul fotografic fără editare digitală, pentru vârstnici este şocant să afle că preocuparea pentru falsificarea imaginilor exista pe vremea când fotografia era doar un experiment de laborator.
Vă propun să urmăriţi pe un site o selecţie de trucaje fotografice surprinzătoare, realizate cu mulţi ani în urmă.

Etichete:

 
duminică, octombrie 20, 2013
  Antidot pentru apatie
Apatia este definită ca lipsă de interes faţă de orice activitate şi faţă de lumea înconjurătore. Am fost apatici cu toţii pe vremea împuşcatului. Atunci modul în care se implica omul de rând în problemele comunităţii era stabilit de sus şi excludea orice iniţiativă personală. Am redevenit apatici când am constatat că puterea politică şi cea economică sunt deţinute de aceiaşi ticăloşi care decid ce le convine lor, chiar şi atunci când sfidează zeci de mii de oameni, ca în cazul Roşia Montană.
Surprinzător este că apatia faţă de interesul comunităţii poate fi regăsită în ţările cu democraţii evoluate. Ne-o dovedeşte un publicist canadian care arată, într-o prezentare TED, cum este indusă apatia de cei interesaţi în neimplicarea populaţiei în deciziile autorităţilor şi cum ar putea fi combătută.
Expunerea durează 7 minute şi este subtitrată în româneşte.

Etichete:

 
sâmbătă, octombrie 19, 2013
  Avem politruci?
Întâlnim adesea cuvântul politruc, folosit ca insultă la adresa unor politicieni din toate taberele.
Mai toţi politicienii noştri sunt mincinoşi, hoţi, îmbuibaţi, agresivi, lipsiţi de orice preocupare faţă de interesul general, plini de ei, incompetenţi când sunt numiţi într-o funcţie executivă, mai pe scurt paraziţi ticăloşi.
În acest context, ce sens are termenul politruc? O explicaţie ne este oferită de prof. dr. Rodica Zafiu de la Facultatea de Litere din Bucureşti.

Etichete:

 
vineri, octombrie 18, 2013
  Site-uri similare
Se întâmplă uneori să nu găsiţi o anumită informaţie pe site-ul pe care aţi sperat că veţi afla răspunsul dorit. Probabil că un site cu conţinut asemănător vă poate ajuta să găsiţi un produs care să vă satisfacă exigenţele, genul de film dorit, alte traduceri pentru un anumit cuvânt, etc.
SimilarSites, un motor de căutare specializat în găsirea site-urilor cu conţinut similar cu site-ul a cărui adresă URL o introduceţi în casetă, vă va fi de folos în acest gen de situaţii.
Testaţi-l şi marcaţi-l ca să-l regăsiţi la nevoie.

Etichete:

 
joi, octombrie 17, 2013
  Animalele glăsuiesc în multe limbi
Blogul Webcultura extrage din microblogul graficianului James Chapman o prezentare a modului cum traduc oamenii din diverse părţi ale lumii, în limbile lor, glăsuirile altor vieţuitoare.
Mi se pare interesant faptul că mieunatul pisicilor e perceput mult mai uniform decât lătratul câinilor, guiţatul porcilor, orăcăitul broaştelor sau măcăitul raţelor.

Etichete:

 
miercuri, octombrie 16, 2013
  Săli de clasă în lume
Maria Popova, o tânără bulgăroaică stabilită în Statele Unite, a devenit A-List blogger datorită blogului său Brain Pickings care are 1,2 miloane de cititori lunar şi se bucură de cronici elogioase publicate în New York Times sau în The Guardian.
Blogul este de fapt o publicaţie săptămânală care culege şi interpretează informaţii deosebit de interesante din cărţi, ziare, reviste şi bloguri.
Puteţi urmări pe blog un articol însoţit de numeroase fotografii cu elevi în săli de clasă, selectate dintre cele 450 de imagini publicate într-o carte de Julian Germain, un fotograf strălucit care a reuşit să surprindă diversitatea peisajelor şcolare, din Japonia până în Nigeria, din Rusia până în Brazilia.

Etichete:

 
marți, octombrie 15, 2013
  Moşierii noştri
Demolarea uzinelor, înlocuirea cu produse din import a mărfurilor româneşti de tot felul (chiar şi mărarul sau usturoiul), preţul ridicol al terenurilor agricole, tolerate cu indiferenţă de fuşerismul nostru naţional, au adus foloase importante profitorilor postdecembrişti.
În România se pot achiziţiona terenuri agricole cu 1000 de euro hectarul. Hectarul costă în Polonia cel puţin 4500 de euro, în Germania şi Marea Britanie cca 15.000 de Euro, în Danemarca 20.000 de euro, în Olanda 45.000de euro.
În topul moşierilor din România veţi regăsi marii profitori ai pământului ieftin, unii din ei veniţi din alte ţări.
Am avut prilejul să călătoresc cu trenul în Franţa, Belgia, Elveţia, Germania. N-am zărit urmă de pârloagă acolo. La noi, în schimb...
Probabil, vă va surprinde Topul pârloagelor din România.
Legea vânzării terenurilor agricole, pusă la cale cu scopuri ascunse sau cu incompetenţă de actuala guvernare va înrăutăţi şi mai mult situaţia agriculturii noastre.

Etichete:

 
luni, octombrie 14, 2013
  Totul despre nume
Doi informaticieni (soţ şi soţie) dintr-o insulă arctică a Canadei au realizat un site imens care oferă o grămadă de informaţii despre prenumele utilizate pe glob, dar şi despre numele unor personalităţi istorice, ale unor actori, scriitori, inventatori, deţinători ai premiului Nobel sau Oscar, personaje literare etc.
Pagina dedicată numelor româneşti prezintă cca 250 de prenume.
Dacă vă interesează tema abordată de perechea canadiană, veţi găsi pe site numeroase posiblităţi de a obţine informaţii utile sau amuzante de tot felul.

Etichete:

 
duminică, octombrie 13, 2013
  O lume minunată
Vă propun să vizitaţi o lume minunată în care puteţi zbura într-o secundă din cafeneaua Operei din Viena într-un templu budist din Myanmar.
„It’s a Beautiful World” este un blog găzduit de uluitoarea platformă de microblogging Tumblr, pe care se sprijină azi mai mult de 140 de milioane de bloguri, cu peste 86 de milioane de postări pe zi şi în care reblogarea este simplă, uzuală şi recomandată. Aşa au fost culese cele mai multe din miile de imagini încântătoare de pe blog. Dintre ele nu puteau lipsi colţuri din Sighişoara şi Braşov
Dacă doriţi să accesaţi şi alte informaţii sau imagini interesante din toată lumea, vă stă la dispoziţie, pe Tumblr, grupul de bloguri de călătorii The Travel Network.

Etichete:

 
sâmbătă, octombrie 12, 2013
  Femei prim-ministru
Până acum, 56 dintre prim-miniştrii ţărilor lumii au fost femei.
Referindu-se la unele dintre ele , o platformă românească de dezbateri feminine ne atrage atenţia asupra unor personalităţi care au marcat puternic istoria ţărilor în care au condus guvernul. Puţini oameni de stat pot fi comparaţi cu Indira Gandhi, Golda Meir, Margaret Thatcher, Benazir Bhutto.
Din păcate, în penuria noastră de competenţe guvernamentale, nu se întrevede nici în acest sens vreo speranţă.

Etichete:

 
vineri, octombrie 11, 2013
  Biruri absurde
Nu e exclus ca disperarea cu care actualul guvern stoarce tot felul de taxe, impozite şi amenzi după ce ne promitea marea, sarea şi bunăstarea, să-l fi inspirat pe un jurnalist să culeagă din istorie un buchet de biruri, care de care mai absurde, pentru vistieriile stăpânitorilor din diverse vremuri şi colţuri ale lumii. Au existat impozite pe ferestre, pe pălării, pe bărbi, pe urechi, pe umbrare.
Astăzi la noi, nu numai stăpânirea centrală se zbuciumă cum să stoarcă bani de la oameni, ci şi primăriile, care au inventat tot felul de taxe bizare, cum ar fi taxa pe stabilirea orarului, pe linişte, pe şanţuri, pe ora la care are loc căsătoria, pe apa de ploaie.

Etichete:

 
miercuri, octombrie 09, 2013
  Concert la smartfoane
Orchestra simfonică naţională cehă a interpretat, cu câteva luni în urmă, uvertura la opera Carmen de Georges Bizet, cântând la smartfoane şi tablete în locul instrumentelor tradiţionale. Publicul a aplaudat cu însufleţire concertul care, constituind şi o reclamă pentru o nouă bancă, a stârnit numeroase controverse.
Foarte mulţi au crezut că a fost redată prin difuzoare muzica interpretată anterior la instrumentele clasice. O explicaţie, destul de confuză este oferită aici, dar este evident că orchestra a simulat interpretarea.

Etichete:

 
marți, octombrie 08, 2013
  România cu doi poli
Uniunea Europeană are doi poli în România. Biroul european de statistica Eurostat zice că judeţul Vaslui este polul sărăciei din Uniunea Europeană iar judeţul Giurgiu are cea mai accelerată creştere a PIB/pe cap de locuitor ca putere de cumpărare în perioada 2000-2010. În statisticile UE, ţara noastră mai deţine şi alte recorduri, din păcate negative.

Etichete:

 
luni, octombrie 07, 2013
  La trei grade de cercul polar
Sătul de mizeriile de tot felul de pe la noi, am căutat un loc unde se poate trăi bine şi interesant. Am încercat să găsesc ceva în cea mai bogată ţară din Europa, care este totodată una din cele mai evoluate ţări din lume şi, cu ajutorul “unei fete nesăbuite”, am descoperit la 500 de kilometri de Oslo, spre nord, şi la 300 de kilometri spre sud de cercul polar (adică aproximativ 3 grade, căci un grad de latitudine măsoară cam 110 km.), fermecătorul oraş Trondheim cel de al treilea ca mărime şi populaţie din Norvegia, în care unul din cinci locuitori este student la una din cele două universităţi din oraş.
La Tronheim, de la mijlocul lui mai până la mijlocul lui iulie nopţile sunt luminoase. E drept că iarna zilele sunt cam întunecate, dar culorile vii ale caselor şi buna dispoziţie a studenţilor compensează întunericul şi frigul.
Imaginile şi impresiile fetei călătoare vă vor convinge că merită să ajungeţi la Trondheim.

Etichete:

 
duminică, octombrie 06, 2013
  Dresorul de maidanezi
Ca să încurajeze iubitorii de animale să adopte un cățel de pe stradă, în contextul morţii lui Ionuţ Anghel, băiatul de patru ani omorît de câini vagabonzi şi al legii prin care maidanezii pot fi eutanasiaţi dacă în termen de 14 zile nu sunt adoptaţi, un dresor bucureştean oferă 10 lecţii gratuite pentru construirea relației stăpân-maidanez.
Istoria specialistului în dresaj Cătălin Oprea, relatată în “Decât o revistă”, are farmec şi ne spune că, în jurul nostru, există şi omenie, nu numai corupţie şi ură pentru cei care au păreri diferite.

Etichete:

 
sâmbătă, octombrie 05, 2013
  Cele mai vechi oraşe din lume
Cele mai vechi 10 oraşe din lume care există şi astăzi se află, în cea mai mare parte, în Orientul Mijlociu. Există date care confirmă existenţa acestor oraşe cu 4000-6000 de ani în urmă.
Probabil veţi fi surprinşi să aflaţi că printre ele figurează Zurich, cel mai mare oraş din Elveţia, sau capitala Portugaliei, Lisabona.

Etichete:

 
vineri, octombrie 04, 2013
  Prăbuşirea serviciilor medicale
Cât de proaste sunt serviciile noastre medicale ştim cu toţii. Colac peste pupăză, ministrul sănătăţii împreună cu clientela lui politică, pe care o numeşte cu patos „elita medicinei româneşti”, a copt o nouă absurditate populistă, evident dăunătoare pentru populaţie.
Asigurările de sănătate înghit, de la angajator şi angajat, peste 12% din orice salariu. S-a introdus recent taxarea către aceeaşi destinaţie a altor venituri (chirii, arende). În schimb, Ministerul Sănătăţii crează un pachet de servicii de bază valabil atât pentru cei asiguraţi cât şi pentru neasiguraţi, limitează numărul consultaţiilor gratuite ale asiguraţilor, clasificaţi pe vârste şi boli, hotărăşte care sunt bolile pentru care e permisă internarea în spital (după ce pune diagnosticul, medicul nu mai poate decide internarea în funcţie de gravitatea cazului), trece gravidele în supravegherea medicului de familie şi iniţiază categorisirea duratei consultaţiilor.
„Elita medicală” a ministrului contabil pare să fie formată din minţi a căror incompetenţă se traduce în socoteli dăunătoare şi lipsite de logică.
P.S.
Un alt articol apărut astăzi despachetează în întrebări şi concluzii inepţiile propuse în pachetului minim de servicii medicale.

Etichete:

 
miercuri, octombrie 02, 2013
  De la mărul Evei la rochia de mireasă
Traversăm o perioadă în care numeroase cupluri consideră că oficializarea statutului lor prin căsătorie este lipsită de importanţă. Pe de altă parte, legalizarea căsătoriei pentru cuplurile homosexuale reprezintă un subiect acut şi controversat în multe ţări ale lumii.
Istoria căsătoriilor este presărată cu norme bizare, adesea chinuitoare.
Intr-un blog care se bazează pe o documentare vastă, o postare se referă la numeroase legende, tradiţii şi fapte istorice prea puţin cunoscute legate de căsătorie.

Etichete:

 
marți, octombrie 01, 2013
  Unde e lumea adevărului?
Ai în faţă două uşi identice. Una este intrarea în lumea adevărului, iar prin cea de a doua se pătrunde în lumea minciunii. Paznicii din faţa uşilor aparţin lumii din spatele fiecărei uşi şi spun adevărul sau mint după regulile lumii din care vin.
Ai dreptul să pui, doar unuia din paznici, o singură întrebare pentru a afla care este uşa lumii adevărului.
Ce întrebare vei pune?
Răspunsul şi sursa peste câteva zile.

Etichete:

 
Pentru că atunci când scormonesc, de voie, de nevoie, universul webului, dau peste multe chestii simpatice, enervante, interesante, uimitoare sau utile, parcă ar fi bine să spun câte ceva despre cele care mi se par ieşite din comun.

Blog abandonat (poate temporar):
Bolile televiziunii

Mă puteţi contacta prin e-mail prin intermediul adresei web:
http://scr.im/hoinarpeweb
care evită spamurile automatizate.
Mă puteţi găsi şi pe TWITTER
Ca să primiţi prin e-mail actualizările la blog

prin FeedBlitz


ABONEAZĂ-TE LA RSS

CAUTĂ UN SUBIECT ÎN BLOG


în Hoinar pe web pe Web
PageRankGoogle PageRank
DESPRE VIZITATORI

SCRISE RECENT

ARHIVA
august 2005 / septembrie 2005 / octombrie 2005 / noiembrie 2005 / decembrie 2005 / ianuarie 2006 / februarie 2006 / martie 2006 / aprilie 2006 / mai 2006 / iunie 2006 / iulie 2006 / august 2006 / septembrie 2006 / octombrie 2006 / noiembrie 2006 / decembrie 2006 / ianuarie 2007 / februarie 2007 / martie 2007 / aprilie 2007 / mai 2007 / iunie 2007 / iulie 2007 / august 2007 / septembrie 2007 / octombrie 2007 / noiembrie 2007 / decembrie 2007 / ianuarie 2008 / februarie 2008 / martie 2008 / aprilie 2008 / mai 2008 / iunie 2008 / iulie 2008 / august 2008 / septembrie 2008 / octombrie 2008 / noiembrie 2008 / decembrie 2008 / ianuarie 2009 / februarie 2009 / martie 2009 / aprilie 2009 / mai 2009 / iunie 2009 / iulie 2009 / august 2009 / septembrie 2009 / octombrie 2009 / noiembrie 2009 / decembrie 2009 / ianuarie 2010 / februarie 2010 / martie 2010 / aprilie 2010 / mai 2010 / iunie 2010 / iulie 2010 / august 2010 / septembrie 2010 / octombrie 2010 / noiembrie 2010 / decembrie 2010 / ianuarie 2011 / februarie 2011 / martie 2011 / aprilie 2011 / mai 2011 / iunie 2011 / iulie 2011 / august 2011 / septembrie 2011 / octombrie 2011 / noiembrie 2011 / decembrie 2011 / ianuarie 2012 / februarie 2012 / martie 2012 / aprilie 2012 / mai 2012 / iunie 2012 / iulie 2012 / august 2012 / septembrie 2012 / octombrie 2012 / noiembrie 2012 / decembrie 2012 / ianuarie 2013 / februarie 2013 / martie 2013 / aprilie 2013 / mai 2013 / iunie 2013 / iulie 2013 / august 2013 / septembrie 2013 / octombrie 2013 / noiembrie 2013 / decembrie 2013 / ianuarie 2014 / februarie 2014 / martie 2014 / aprilie 2014 / mai 2014 / iunie 2014 / iulie 2014 / august 2014 / septembrie 2014 / octombrie 2014 / noiembrie 2014 / decembrie 2014 / ianuarie 2015 / februarie 2015 / martie 2015 / aprilie 2015 / mai 2015 / iunie 2015 / iulie 2015 / august 2015 / septembrie 2015 / octombrie 2015 / noiembrie 2015 / decembrie 2015 / ianuarie 2016 / februarie 2016 / martie 2016 / aprilie 2016 / mai 2016 / iunie 2016 / iulie 2016 /


Creative Commons License
Hoinar pe web de Sorin este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-Distribuire în condiţii identice 3.0 România.
Who links to my website?

ŞTIRI-INFORMAŢII



Ziarul