Hoinar pe web
    Site-uri care mi-au atras atentia


TRANSLATE MY BLOG IN ENGLISH OR INTO DIFFERENT LANGUAGES

sâmbătă, decembrie 31, 2011
  Anul Nou pe glob

Tradiţiile specifice Anului Nou diferă de la o ţară la alta.
Am cules dintr-un ziar un articol care descrie obiceiurile cu care este întâmpinat noul an în diverse colţuri ale lumii.
Veţi afla cu surprindere că în Italia la miezul nopţii de 31 decembrie vechiturile din casă se aruncă pe fereastră, motiv pentru care trecătorii sunt foarte rari pe străzi iar în Japonia clopotele din temple sună de 108 ori.

Etichete:

 
  Adaptarea la criza

Menţionam într-una din postările recente că din statisticile Uniunii Europene rezultă că românii se plâng de sărăcie mult mai mult decât ceilalţi europeni.
Cu două luni în urmă, o publicaţie clujană semnala că există oameni care se iau la trântă cu recesiunea, completându-şi cu curaj veniturile scăzute cu servicii de tot felul care au căutare.
O tănără de 26 de ani, profesoară de limba română, franceză şi latină pune murături şi zacuscă, la ea acasă, cu ingredientele clientului.
Laurenţiu face bucate exotice sau, după dorinţă, tradiţionale, fiind la dispoziţia clientului pentru 15 lei pe oră.
Şi mai sunt şi alte exemple.
În Statele Unite, numeroşi tineri îşi plătesc studiile, efectuând în timpul liber munci necalificate.
Oare câţi dintre studenţii de la noi fac aşa ceva?

Etichete:

 
vineri, decembrie 30, 2011
  Ce stiti despre foci?

Un blog românesc vă propune să vă verificaţi cunoştinţele despre foci.
Întrebările nu sunt complicate pentru cei care au fost interesaţi în şcoală de aceste vieţuitoare simpatice.
Veţi găsi unele date despre foci şi răspunsuri la unele întrebări în Wikipedia, chiar dacă în ediţia în limba română articolul despre foci este destul de succint.
În imagine vedeţi un pui de focă.

Etichete:

 
  Mari descoperiri stiintifice

Am găsit pe un site descrierea unor descoperiri ştiinţifice care au avut un impact deosebit asupra omenirii.
Printre ele figurează forţa gravitaţiei, electricitatea, teoria evoluţiei, teoria relativităţii, antibioticele, razele X, teoria cuantelor şi altele.

Etichete:

 
joi, decembrie 29, 2011
  Scamatorii

Se apropie Revelionul. Este probabil că executarea câtorva scamatorii în faţa prietenilor cu care sărbătoriţi sosirea noului an va avea succes.
Un site românesc întitulat „Trucuri.info” vă învaţă cum să faceţi numeroase scamatorii care nu presupun complicaţii mari cu cărţi de joc, cu sfori sau monede, sau să ghiciţi numere alese care nu vi se spun, să folosiţi legi ale fizicii sau iluzii optice pentru efecte surprinzătoare.
Sper să găsiţi trucuri interesante şi de succes.

Etichete:

 
  Convertor pentru unitati de masura

Un site vă oferă posibilitatea de a converti tot felul de măsurători în alte alte sisteme de unităţi de măsură.
În afară de conversia măsurătorilor bazate pe sistemul metric în cel anglo-saxon şi invers (lungimi, suprafeţe, volume, masă), puteţi converti temperaturile din şi în oricare din cele 4 sisteme mai răspândite, dar şi duratele de timp, distanţele astronomice, capacitatea obiectelor din bucătărie (într-o linguriţă încap cca 5 ml de lichid) etc.

Etichete:

 
miercuri, decembrie 28, 2011
  Gasiti simplu imagini

Nu cred că metoda teribil de simplă pentru găsirea unei imagini pe internet pe care v-o propun este desebit de utilă, în schimb este simpatică.
Introduceţi în caseta de căutare a browserului de internet un cuvânt urmat de un punct şi de textul jpg.to (cuvânt.jpg.to) şi veţi obţine o imagine care are legătură cu acel cuvânt.
Evident prima limbă folosită pentru identificarea cuvântului va fi engleza, dar înainte de română vor fi preferate diverse alte limbi.
În imagine vedeţi rezultatul obţinut după tastarea textului “pisica.jpg.to”. Dacă veţi scrie cat.jpg.to veţi vedea o pisică de rasă dar mult mai puţin drăguţă.

Etichete:

 
  Principalele religii din lume

Un site în limba engleză cu informaţii foarte diversificate prezintă particularităţile religiilor cu cei mai mulţi adepţi din lume.
Este probabil că, parcurgând tabelul, veţi afla lucruri pe care nu le ştiţi despre iudaism, creştinism, islam, hinduism şi budism.

Etichete:

 
marți, decembrie 27, 2011
  Vulnerabilitatea PC-urilor romanesti

Compania Kaspersky avertizează că aproape jumătate dintre utilizatorii români nu își actualizează programele gratuite instalate pe computer. PC-urile utilizate de românii care nu-şi actualizează software-ul devin astfel vulnerabile la atacuri informatice care exploatează breșe de securitate în versiunile vechi de software .
Versiunile neactualizate de Winamp, Java, Adobe Flash Player, Adobe Shockwave Player au numeroase vulnerabilităţi.

Etichete:

 
  Maiestria traditionala

Astăzi, în epoca automatizării, a roboţilor şi calculatoarelor, vedem într-un clip You Tube cum se construieşte azi într-un sat suedez o casă din lemn, folosind doar procedee tradiţionale bazate exclusiv pe unelte realizate după metode vechi, pe soluţii gândite astfel încât elementele esenţiale sunt măiestria mâinilor şi efortul oamenilor.
Lucrarea face parte dintr-un proiect iniţiat de Fundaţia Suedeză pentru conservarea tradiţiilor.

Etichete:

 
luni, decembrie 26, 2011
  Trenurile romanesti pe Google Maps

Aflăm dintr-un blog neoficial dedicat Google Maps că reţeaua de românească de cale ferată este de aproximativ 5.000 km lungime, cu aproape 1.500 de staţii. Cca 1300 de trenuri de călători fac zilnic aproximativ 20.000 de opriri în staţii.
Acelaşi blog ne oferă o simulare a poziţiei trenurilor şi a vitezei cu care se deplasează, bazată pe Mersul trenurilor si nu pe situaţia reală pe care realizatorul aplicaţiei nu are cum să o cunoască.
Am verificat funcţionarea aplicaţiei pe Google Chrome.
Dacă doriţi puteţi vizita postarea de pe blogul sursă.

Etichete:

 
duminică, decembrie 25, 2011
  Calendare de tot felul

Pe site-ul Infoplease veţi găsi o pagină dedicată calendarelor. Pe pagina respectivă puteţi urmări zilele săptămânii oricărui an trecut sau viitor în calendarul gregorian.
Printre linkurile care mi se pare că merită atenţie, am remarcat o istorie a calendarelor în care se descrie evoluţia acestora de la anticul calendar lunar, la cel egiptean, apoi la calendarul iulian şi la cel gregorian folosit şi la noi astăzi, dar şi unele calendare folosite în alte părţi ale lumii, cum sunt calendarul chinezesc, cel hindi, calendarul islamic şi cel iudaic.

Etichete:

 
sâmbătă, decembrie 24, 2011
  O scrisoare catre Mos Craciun

Pe site-ul în limba română al Radio France Internationale puteţi urmări o scrisoare către Moş Crăciun de la Nelu, un copil din afara zonei euro.
Este o scrisoare fictivă compusă de Matei Vişniec, scriitorul român stabilit în Franţa ale cărui piese de teatru sunt traduse în 26 de limbi.
Chiar dacă nu este deloc un text care să ne înveselească în ajunul Crăciunului, scrisoarea prezintă, într-o formă amuzantă, un punct de vedere care ne aminteşte unele probleme dificile cu care se confruntă Uniunea Europeană, probleme care ne pot afecta şi pe noi.
Vă doresc Crăciun fericit şi optimism.

Etichete:

 
  Avatare animate de Craciun

Un blog vă permite să copiaţi câteva zeci de avatare animate care au ca temă Crăciunul.
Puteţi copia şi folosi oricare din ele pentru a vă identifica pe un forum sau unde veţi considera că e util să-l utilizaţi.

Etichete:

 
vineri, decembrie 23, 2011
  Temeri atipice romanesti

Un articol de pe un site de analize politico-sociale constată în baza unui Eurobarometru realizat în luna iunie, care vizează temerile europenilor în perioada crizei, că răspunsurile românilor la majoritatea întrebărilor din sondaj sunt foarte depărtate de media rezultatelor din Uniunea Europeană.
Mai mult de jumătate dintre români consideră corupţia şi sărăcia drept cele mai importante ameninţări la adresa securităţii pe plan intern, ambele neatingând 25% la nivel european.
Crizele economică şi financiară sunt percepute în România drept ameninţări la adresa securităţii sensibil mai periculoase decât în ansamblul ţărilor din Uniunea Europeană.
Există şi alte diferenţe menţionate în articol.

Etichete:

 
  Programele conectate la internet

Toţi utilizatorii de calculatoare care au oarecari cunoştinţe despre internet ştiu că, în afara paginilor care se deschid în browserele de internet, există programe instalate în calculator care se conectează singure la internet. Exemplul cel mai cunoscut îl oferă antivirusurile.
Din păcate aceste programe sunt destul de multe şi pot colecta malware din reţeaua globală. În consecinţă e util să ştiţi ce surprize vă poate oferi fiecare din programele conectate la net.
Un blog descrie un utilitar portabil şi gratuit de mici dimensiuni care vă prezintă o listă cu volumele de date transmise şi primite de fiecare program conectat la internet.

Etichete:

 
joi, decembrie 22, 2011
  Originea si istoria Craciunului

Un articol de pe site-ul Descoperă.org sintetizează numeroase informaţii despre Originea şi istoria Crăciunului prezentând tradiţiile apărute de-a lungul timpului, controversele şi sărbătorile altor religii şi culturi care au loc în aceeaşi perioadă cu marea sărbătoare creştină.
În imperiul roman, 25 decembrie era ziua Saturnaliilor o sărbătoare în onoarea zeului Saturn, zi care coincidea cu solstițiul de iarnă. Pentru vechile civilizații antecreștine aceasta era ziua nașterii zeilor, când zilele începeau să se lungească, iar omul era binecuvântat prin renașterea naturii. În calendarele romane, ziua de 25 decembrie era indicată drept ziua nașterii Soarelui, iar biserica creștină a adoptat această dată drept zi de naștere a lui Iisus Hristos spre a îmbina cultura antecreștină cu cea creștină și spre a-i converti pe oameni la creștinism.
În Europa Crăciunul a inceput sa se răspândeasca în secolul IV după convertirea la creştinism a împaratului Constantin cel Mare.

Etichete:

 
miercuri, decembrie 21, 2011
  Felicitari de Craciun si Anul Nou

Dacă nu ţineţi neapărat să folosţi imagini animate, puteţi alege de pe un blog una din cele 30 de figuri statice remarcabile de Crăciun pe care le puteţi îngloba în felicitări sau le puteţi folosi ca wallpapere.
Acelaşi blog prezintă numeroase urări de Anul Nou pe care le puteţi salva pentru a le include în felicitări sau le puteţi utiliza ca wallpapere.

Etichete:

 
marți, decembrie 20, 2011
  Laszlo Tokes in 1989

Revista Historia publică un articol întitulat Adevărul despre Revoluția din 1989: rolul lui Laszlo Tokes.
Fraza cheie din articol pare să fie: “enoriaşii care l-au susţinut în zilele de 15 şi 16 decembrie 1989 erau unii, iar adevăraţii revoluţionari, au fost alţii”.
Articolul se referă la numeroase declaraţii din care rezultă că reverendul nu făcea altceva decât să-şi apere propriile interese – acestea vizau atât locul de muncă cât şi apartamentul în care locuia ilegal dat fiind faptul că fusese revocat din funcţia de preot, iar în locul lui fusese ales un alt reverend. Din diverse afirmaţii rezultă că Tokes îndemna oamenii să se ducă acasă pentru că totul este în ordine.

Etichete:

 
  Cum numaram anii

Se apropie Anul Nou. La miezul nopţii de 31 decembrie, în toate ţările cu populaţie preponderent creştină calendarul ne va spune că am intrat în anul 2012.
Publicaţia online Scientia.ro conţine un articol interesant întitulat Anul zero şi calendarul: cum numărăm anii care se referă la erorile pe care le-a generat faptul că la introducerea calendarului care are drept dată de referinţă anul naşterii lui Iisus Hristos nu exista anul zero.

Etichete:

 
luni, decembrie 19, 2011
  Simbolul Occupy Wall Street

Ziarul Timpul din Chişinău reproduce un articol din ziarul britanic Daily Mail care precizează că că o tânără cu figura ascunsă care a apărut pe coperta revistei Time, a fost declarată persoana anului pentru că a fost emblema mişcării Occupy Wall Street.
În destul de scurt timp, identitatea celei care a devenit simbolul protestelor care s-au întins din centrul Manhattanului până în Piaţa Tahrir din Cairo a fost descoperită.
Sarah Mason, în vârstă de 25 de ani, a participat la iniţierea protestului Occupy Wall Street şi a figurat printre cei arestaţi pentru că nu avea posibilitatea să facă faţă datoriilor pe care le-a acumulat pentru a urma facultatea.

Etichete:

 
  Matematica in scoala

Un profesor de matematică de la un colegiu american susţine într-o expunere scurtă subtitrată în româneşte, la o conferinţă TED, că analiza matematică care este vârful piramidei matematicii care se învăţă în şcoala medie este deosebit de utilă pentru specialiştii în unele domenii, dar are foarte puţine aplicaţii în viaţa de zi cu zi.
Susţinătorul acestei idei consideră că analiza matematică ar trebui înlocuită cu statistica şi teoria probabilităţilor, domenii care ar ajuta oamenii să ia decizii, de exemplu, în situaţia economică actuală.
Profesorul Benjamin a mai prezentat la TED în 2007 o demonstraţie care poate fi urmărită cu subtitrare românesacă, pe care a numit-o matemagie, în care a efectuat foarte repede calcule complicate cum ar fi aflarea zilei din săptămână corespunzătoare unei date vechi de zeci de ani sau ridicarea la pătrat a unui număr din 5 cifre.

Etichete:

 
duminică, decembrie 18, 2011
  Treceti peste toate cuburile

Vă propun un joc de raţionament destul de simplu. Scopul jocului online este să ajungeţi cu cubul verde deschis la cubul roşu, trecând peste toate celelalte cuburi.
Deplasarea cubului se realizează cu săgeţile de pe tastatură.
Cu excepţia cuburilor de culoare violet, celelalte cuburi se prăbuşesc când treceţi peste ele, deci nu le puteţi parcurge din nou. Cuburile verzi vă vor construi poduri ca să traversaţi prăpastiile.
Fiecare reuşită vă trimite la nivelul superior. Câte nivele puteţi parcurge?

Etichete:

 
  Bucurestii la jumatatea secolului XIX

Articolul Oraşul caselor aruncate la nimereală - Bucureşti publicat în revista Historia nu se referă la perioada actuală ci la modul în care era perceput oraşul în prima jumătate a secolului XIX de către numeroşi călători străini.
Părerile unor vizitatori germani, englezi, francezi, ruşi se contrazic adesea. Unii vorbesc cu drag despre Bucureşti, în ciuda elementelor surprinzătoare, alţii sunt însă de-a dreptul contrariaţi de realitatea bucureşteană.
În 1835, tânărul ofiţer prusac carea avea să devină celebrul mareşal Helmuth von Moltke scria: „La Bucureşti se văd cele mai păcătoase cocioabe pe lângă palatele în stilul cel mai modern şi bisericile cu arhitectură bizantină; cea mai amarnică sărăcie domneşte alături de luxul cel mai extravagant”.

Etichete:

 
sâmbătă, decembrie 17, 2011
  Colinde cu 4 interpreţi

De pe un blog dedicat colindelor, am cules 4 selecţii de videoclipuri cu colinde de Crăciun în interpretarea unor artişti valoroşi, structural diferiţi, pe care cred că vă va face plăcere să-i vedeţi şi să-i ascultaţi:
- o selecţie de colinde interpretate de Sofia Vicoveanca;
- o selecţie de colinde interpretate de Ştefan Hruşcă;
- o selecţie de colinde interpretate de Paula Seling;
- şi surpriza: o selecţie de colinde interpretate de Cleopatra Stratan.

Etichete:

 
  Taramul longevivilor

Valea Hunza din munţii Himalaia, un teritoriu de 8000 de kmp situat pe teritoriul Pakistanului la înălţimea de 2500 m, a devenit de curând o destinaţie turistică, în ciuda accesului dificil, datorită peisajului său miraculos şi a unor particularităţi de excepţie descrise pe site-ul Descoperă.ro.
În foarte săracul teritoriu Hunza durata de viaţă a locuitorilor depăşeşte frecvent 100 de ani, numeroşi oameni procreează la vârste înaintate, mamele având 60-70 ani şi taţii 70-90 ani, bolile frecvent întâlnite în zonele civilizate de la cancer la cariile dentare sunt necunoscute.
Explicaţia constă în sistemul neobişnuit de consum al alimentelor, în aerul deosebit de curat, în apa pură provenită de la gheţarii din zonă şi în munca fizică.
Rata alfabetizarii din valea Hunza este printre cele mai ridicate din Pakistan, atingând cifra de peste 90% în rândul copiilor.

Etichete:

 
vineri, decembrie 16, 2011
  Alvin Toffler despre viitor

Alvin Toffler, născut în anul 1928, s-a specializat în lingvistică la Universitatea din New York. După ce a lucrat un timp ca editor asociat la revista Fortune a înfiinţat o companie de consultanţă în domeniul managementului.
IBM, Xerox şi AT&T l-au angajat pentru elaborarea unor studii de strategie.
După apariţia cărţii sale „Şocul Viitorului” publicată în 1970, a devenit celebru în întreaga lume, datorită previziunilor sale cu privire la era postindustrială în care informatica avea un rol dominant. Best selleruri publicate în zeci de limbi au fost şi „Al treilea val” (1980) ca şi „Război şi antirăzboi” (1995) şi „Bogăţia revoluţionară” (2006).
Anul trecut Mediafax a preluat de la Agenţia France Presse un articol întitulat Ce ne aşteaptă în următorii 40 de ani: Alvin Toffler şi-a anunţat predicţiile.
Toffler susţine, printre altele:
- pe parcursul următorilor 40 de ani, femeile vor dispune de o putere de decizie fără precedent, migraţia musulmană către Occident se va amplifica, iar mersul la birou nu va mai fi de actualitate;
- un număr tot mai mare de oameni îşi vor cultiva propriile legume şi îşi vor produce singuri alimentele, pentru a depinde tot mai puţin de marii producători şi distribuitori din industria alimentară;
- rapiditatea cu care vor fi transmise informaţiile va determina omenirea să intre în era "petabyte-ului", o unitate de măsură de stocare şi de putere informatică superioară deja mult uzitatului gigabyte.

Etichete:

 
  Returnarea la comenzile online

Dezvoltarea comerţului electronic la noi presupune responsabilizarea comercianţilor implicaţi în această activitate dar şi cunoaşterea de către consumator a drepturilor sale.
Publicaţia Wall Street.ro conţine un articol întitulat Ce trebuie să ştii despre returnarea produselor comandate online.
Articolul detaliază în special particularităţile dreptului de denunţare unilaterală a contractului de către consumator în termen de 10 zile lucrătoare de la primirea produsului sau, în cazul prestărilor de servicii, de la încheierea contractului, fără penalităţi şi fără obligaţia de a invoca un motiv.
Sunt descrise şi excepţiile de la această regulă.

Etichete: ,

 
joi, decembrie 15, 2011
  Folositi Gmail offline

Sunt situaţii în care nu aveţi la dispoziţie o conexiune de internet, dar ar fi util sa pregătiţi manevrele pe care doriţi să le faceţi cât mai rapid în poşta electronică după ce vă conectaţi la reţea.
Dacă sistemul Dvs.de operare este Windows 7 şi folosiţi ca browser Google Chrome, puteţi pregăti foarte uşor offline mesajele noi, răspunsurile, redirecţionările în GMail urmând să le executaţi instantaneu când realizaţi conexiunea.
Mesajele şi conversaţiile pe care le ştergeţi, le arhivaţi sau le modificaţi vor fi sincronizate şi ele la următoarea conectare.
Aplicaţia care se instalează în Google Chrome este disponibilă şi în limba română.

Etichete:

 
  Muzeele Vaticanului

Întinse pe o suprafaţă de 5 hectare şi cu 5 kilometri de galerii, cele 11 muzee ale Vaticanului existente în prezent impresionează prin varietatea temelor abordate, grandoarea operelor de artă şi evoluţia în timp a ansamblului muzeistic de la iniţierea sa cu 5 secole în urmă până la ultimele muzee adăugate de diverşi lideri ai bisericii catolice, dintre care cel mai recent, inaugurat în 1973 de papa Pius al VI-lea este dedicat artei religioase moderne şi include lucrări de Auguste Rodin, Vincent van Gogh, Paul Gauguin, Wassily Kandinsky, Marc Chagall, Paul Klee, Giorgio de Chirico, Salvador Dalí, Pablo Picasso şi alţii.
Traseul vizitării muzeeelor include şi renumita Capelă Sixtină cu plafonul pictat de Michelangelo dar şi muzee cu tematici surprinzătoare cum ar fi muzeul caleştilor, cel dedicat Egiptului antic sau civilizaţiei etrusce, o sală cu statui vechi de animale, săli cu statui greceşti şi romane, o sală cu tapiserii flamande, o galerie de hărţi pictate în interiorul unei săli între 1572 şi 1585 şi multe altele.
Puteţi vedea pe site-ul Slideshare o selecţie cu numeroase imagini din diverse muzee ale Vaticanului.
Selecţia poate fi urmărită ca slide show cu ilustraţie muzicală (săgeata centrală) sau cadru cu cadru cu săgeţile laterale.
În imagine, o zonă din sala hărţilor.

Etichete:

 
miercuri, decembrie 14, 2011
  10 videoclipuri cu animale

Un blog specializat în teme Top Ten a selectat 10 videoclipuri simpatice cu animale de tot felul.
În afară de câini şi pisici în diverse situaţii nostime, veţi întâlni în clipuri broaşte ţestoase, urşi panda, tigri, urşi polari etc.

Etichete:

 
marți, decembrie 13, 2011
  Injumatatirea ferestrei

Suprafata unei ferestre s-a înjumătăţit fără să i se schimbe lăţimea şi înălţimea.
Cum e posibil?
Dacă vă mai amintiţi noţiunile de geometrie plană învăţate în şcoală, problema nu e dificilă.
Soluţia peste câteva zile la post scriptum.
Rezolvare
Figura care însoţeşte postarea vă sugerează că ferestrele nu sunt neapărat dreptunghiulare.
Clicaţi pe Vezi soluţia.
O altă soluţie este ca fereastra dreptunghiulară să fie împărţită în două triunghiuri dreptunghice egale. Cateta orizontală reprezintă lăţimea iar cea verticală - înălţimea, egale amândouă cu lăţimea şi înălţimea dreptunghiului.

Etichete:

 
  Istoria svasticii

În zilele noastre svastica este cunoscută de cei mai mulţi oameni drept unul din simbolurile detestate ale hitlerismului.
Este adevărat că Hitler a ales svastica mai întai ca simbol al partidului naţional-socialist şi apoi al celui de-al treilea Reich, dar istoria acestui simbol se întinde pe multe milenii şi a avut numeroase semnificaţii în diverse părţi ale lumii, uneori mistice, alteori aducătoare de noroc.

Etichete:

 
luni, decembrie 12, 2011
  Ce sunt gaurile negre?

De câţiva ani bântuie în presă şi pe internet zvonuri şi teorii conspirative difuzate de persoane răuvoitoare sau de oameni cu cunoştinţe ştiinţifice rudimentare, dominate de credinţa în paranormal, conform cărora o gaură neagra microscopică ar putea înghiţi pământul atunci când se produc coliziuni între particulele de mare energie în uriaşul accelerator de particule de lângă Geneva, cunoscut sub numele de Large Hadron Collider.
Site-ul postului Radio România Actualităţi conţine un articol scurt din care aflăm ce este o gaură neagră, din care rezultă destul de clar nonsensul unei găuri negre microscopice despre care zvoniştii susţin că ne-ar putea înghiţi planeta.
Şi site-ul Ziare.com rezumă un articol din publicaţia specializată în astronomie „Universe Today” care explică de ce Pământul nu va fi inghiţit de o gaură neagră microscopică.

Etichete:

 
duminică, decembrie 11, 2011
  Ati auzit de Critical Past?

Critical Past este o colecţie americană multimedia care constă din 57.000 de clipuri video şi 7 milioane de fotografii care imortalizează diverse fapte petrecute în lume în perioada 1890-1999 (preponderent în Statele Unite) şi care pot fi vizionate gratuit. Copierea este contra cost.
Puteţi selecta secvenţele video pe decenii şi apoi pe anii din deceniul respectiv.
Pentu exemplificare, puteţi vedea cum este întâmpinat de mulţime Albert Einstein la sosirea sa în New York în 1930.
În imagine o fotogramă dintr-un film din anul 1918 în care este prezentată scufundarea unui vas de război austro-ungar torpilat în Marea Adriatică.

Etichete:

 
  Risipa de mancare

Ne plângem frecvent de sărăcia în care ne-a împins recesiunea, căutăm şi găsim vinovaţii, în funcţie de antipatiile politice sau de apetitul pentru diverse teorii ale conspiraţiei, dar nu considerăm că noi, oamenii de rând, avem partea noastră de vină pentru criza extinsă pe mai toată planeta.
Un articol din revista Plafar întitulat Opreşte risipa de mâncare susţine că românii aruncă la ghenă 350 de tone de mâncare în fiecare an, iar la nivel mondial o treime din producția de alimente ia calea gropilor de gunoi.
Articolul oferă o serie de sfaturi practice care ne ajută să evităm risipa de mâncare fără eforturi deosebite, ci doar cu o mai bună organizare.
Sfaturile indiscutabil bune, mă determină să regret lipsa de grijă cu care autoarea articolului manevrează cifrele de la sfârşitul articolului privind cantitatea de mâncare aruncată.
În schimb, cred că merită atenţie cele câteva rânduri care se referă la insectele care vor constitui în vitorul apropiat o sursa importantă de hrană în toate regiunile lumii.

Etichete:

 
sâmbătă, decembrie 10, 2011
  Muzica si filme modovenesti

Două bloguri ne oferă posibilitatea de a viziona numeroase creaţii cinematografice şi clipuri video cu interpretări muzicale remarcabile din Moldova de peste Prut.
Blogul Muzică moldovenească conţine linkuri către sute de piese de muzică populară şi uşoară.
Alături de interpreţi celebri şi la noi cum sunt Ion şi Doina Aldea Teodorovici, Pavel Stratan, Anastasia Lazariuc, formaţia O-zone, Cleopatra Stratan şi alţii veţi întâlni numeroşi cântăreţi valoroşi care interpretează muzică foarte diversificată de la genul popular la hip-hop.
Blogul Filme moldoveneşti conţine linkuri către zeci de filme realizate în Basarabia.
Multe din ele sunt documentare, altele au un caracter biografic precum cele dedicate lui Ştefan cel Mare, Dimitrie Cantemir şi filmul “Luceafărul” regizat de Emil Loteanu, cel care a realizat în 1975 “Şatra”, film distins cu numeroase premii internaţionale. Luceafărul, produs în 1986, are ca temă viaţa şi creaţia lui Mihai Eminescu şi este ilustrat cu scene din baletul "Luceafarul", montat pe scena Teatrului de Operă si Balet din Chişinău.
Filmele acoperă o perioadă de creaţie cuprinsă între deceniul 6 şi anul 2010.
În imagine, statuia lui Stefan cel Mare din Chişinău.

Etichete:

 
vineri, decembrie 09, 2011
  Casete de selectare în Windows7

Pentru a selecta mai multe foldere sau fişiere în Windows este necesar să menţineţi apăsată tasta CTRL pe toată durata operaţiei de selectare. O fracţiune de secundă de ridicare degetului anulează întreaga selecţie.
Un blog descrie creare a unei proceduri de bifare a folderelor şi fişierelor selectate în Windows Vista şi Windows 7 fără a folosi tasta CTRL.
E drept că mecanismul nu este optimizat pentru selecţiile de fişiere succesive, caz în care, fără a introduce casetele de selecţie, după alegerea cu CTRL a primului element, apăsând SHIFT pe ultimul, se produce selecţia întregii liste dintre cele două repere.

Etichete:

 
  Puscariasii si afacerile

Revista Corso publică un articol întitulat Puşcăriaşii, în rolul oamenilor de afaceri din care aflăm că unii puşcăriaşi români fac afaceri în închisoare. Afaceri legale, susţinute de fonduri europene.
În penitenciarul de maximă siguranţă din Gherla, nouă deţinuţi au fost selectaţi să facă parte dintr-un program european, menit să le dezvolte abilităţile antreprenoriale.
Cele 27 de unităţi de detenţie din ţară care au folosit deţinuţii la prestări de servicii au câştigat, anul trecut, aprope 20 de milioane de lei din această activitate – echivalentul a peste 4,6 milioane de euro, din care 30% revin puşcăriaşilor care prestează muncile.
Articolul publică numeroase detalii referitoare la acest aspect din viaţa condamnaţilor.
Referitor la afacerile a numeroşi oameni importanţi care fac afaceri mai puţin legale decât cele enumerate, prezumţia de nevinovăţie şi lungirea proceselor până când acuzaţiile se prescriu funcţionează din plin.

Etichete:

 
joi, decembrie 08, 2011
  Noi si altii

O postare de pe blogul jurnalistului Vlad Petrenu mi-a atras atenţia. Tema abordată se referă la diferenţele de mentalitate dintre foarte mulţi români şi oamenii de rând dintr-o zonă modestă din Croaţia.
Vă propun să citiţi postarea.

Etichete:

 
  Robotul Asimo evolueaza

Asimo realizat de specialiştii de la Honda este probabil cel mai celebru robot umanoid din lume.
Prima sa versiune, creată în 1986, era un robot care păşea.
În versiunile ulterioare, Asimo poate merge pe jos pe pante şi suprafeţe neuniforme, se poate întoarce, poate urca scări şi se poate îndrepta către anumite obiecte. Asimo poate înţelege şi răspunde la comenzi vocale simple ale unui grup selecţionat de persoane. Cu ajutorul ochilor camerei sale, Asimo poate evita obstacolele în mişcare de pe traseu.
Un clip video de pe ediţia online a ziarului britanic The Telegraph transpus pe You Tube prezintă câteva din ultimele performanţe ale simpaticului Asimo.

Etichete:

 
miercuri, decembrie 07, 2011
  Bacteriile comunica intre ele

Microorganismele monocelulare numite bacterii sunt cele mai vechi forme de viață, foarte răspândite în aer, apă, sol, pe obiecte, alimente și organisme.
Corpul uman este format din cca un trilion de celule, dar în corp şi pe corp există cca 10 trilioane de bacterii. Majoritatea bacteriilor convieţuiesc cu trupul omenesc în bune relaţii, contribuind adesea la buna funcţionare a organismului.
La o conferinţă TED care a avut loc cu doi ani în urmă o specialistă în biologie moleculară de la Universitatea Princeton a prezentat într-o expunere subtitrată în româneşte o serie de dovezi din care rezultă că bacteriile dispun de un limbaj chimic prin intermediul căruia comunică între ele. Deciziile se iau în funcţie de cvorum, acţiunile unui grup de bacterii presupunând un număr suficient de microorganisme pentru a declanşa o acţiune.
În cazul bacteriilor patogene, atacul este declanşat doar dacă există un număr suficient de mare de bacterii pentru a avea şanse să facă faţă mecanismului de apărare a organismului.
Constatând scăderea eficienţei actualelor antibiotice, cercetătoarea americană studiază, printre altele posibilitatea de a crea molecule care să perturbe comunicarea cvorumului bacteriilor patogene, considerând că aceasta este soluţia pentru antibioticele viitorului.

Etichete:

 
marți, decembrie 06, 2011
  O performanta amuzanta

O companie de tehnologie online vă propune un experiment amuzant gratuit.
Un text scris în diverse limbi, printre care figurează şi româna este pronunţat clar şi corect de una din cele două crainice. Amuzant este şi faptul că fata îşi mută privirea după mişcarea mouse-ului.
Pentru limba română, vă recomand vocea Simonei care vorbeşte mai puţin grăbit decât Ioana.
În variantele plătite clienţii pot introduce voci alese ca să facă prezentări pe site-uri.

Etichete: ,

 
  Din Muzeul Pacalelilor

În oraşul San Diego din California există un muzeu al păcălelilor.
Pe site-ul muzeului veţi găsi, printre altele, păcăleli care circulă pe internet dar şi teste cum ar fi întrebările privind care din cele 10 afirmaţii selectate din mulţimea de informaţii de pe bloguri şi e-mailuri sunt adevărate sau false.
Printre exemplele alese veţi găsi unele pe care le-aţi întâlnit cu siguranţă, cum ar fi:
- măcăitul raţelor nu produce ecou;
- greutatea obiectelor e mai mare la poli decât la ecuator;
- gândacii de bucătărie pot supravieţui cca o lună cu captele tăiate.
După ce răspundeţi la test, puteţi verifica răspunsurile pe o pagină care cuprinde şi explicaţii justificative care vă vor oferi probabil surprize.

Etichete:

 
luni, decembrie 05, 2011
  Bloxorz

Dintre jocurile care vă pun la încercare raţionamentul, vă propun să încercaţi să parcurgeţi cât mai multe din cele 33 de niveluri ale jocului Bloxorz.
După comanda “Start New Game” veţi putea parcurge, în limba engleză, cele 9 instrucţiuni care vă îndrumă cum să acţionaţi pentru a determina piesa în forma de prismă să intre în gaura pătrată, cu ajutorul tastelor de direcţie.
Succes!

Etichete:

 
  Speculaţia mic.ro

Ştiam că lanţul de magazine mic.ro îi aparţine miliardarului Dinu Patriciu prin intermediul unei companii pe care şi-a mai înregistrat-o în Olanda, din care mai face parte şi casa de pariuri Bet Cafe Arena.
De altfel şi compania care administrează holdingul de presă Adevărul, de asemenea cu mari datorii neplătite, a fost mutată în Olanda.
Aflu cu stupoare dintr-un blog că multe din magazinele mic.ro sunt francize în care şi-au băgat economiile oameni nu prea avuţi care trag azi ponoasele de pe urma asocierii lor cu bogătaşul care a acumulat şi pe seama lor datorii neplătite de 38 de milioane de euro.
După ce veţi parcurge istoria deloc veselă a unei deţinătoare de franciză mic.ro, cred că merită să aflaţi din materialul difuzat la ştirile PRO TV întitulat Mic.ro, datorii de milioane de euro câte ceva despre cererile de insolvenţă depuse de furnizorii care nu reuşesc să-şi recupereze banii.

Etichete:

 
duminică, decembrie 04, 2011
  Gobang

Jocul de atenţie şi logică Gobang poate fi jucat online cu un partener sau cu calculatorul (la alegere).
Partenerii pun pe rând câte o bilă în punctele de intersecţie ale careului cu pătrate pe care se desfăşoară jocul.
Câştigă cel care reuşeşte să plaseze primul 5 bile alăturate pe orizontală, verticală sau diagonală.
Atenţie: dacă aveţi ca adversar calculatorul, sunt puţine şanse să observaţi plasarea bilei noi. În consecinţă, urmăriţi cu atenţie configuraţia întregului cadru când jocul a avansat şi există pericolul ca noul amplasament să fie periculos.

Etichete:

 
  Barbu Lautarul

Barbu Lăutarul (1780-1860), ţigan născut în robie, a devenit o figură legendară a muzicii româneşti şi a fost timp de 40 de ani starostele breslei lăutarilor din Moldova.
Barbu l-a impresionat în mod deosebit pe Frantz Liszt care se referă la virtuozitatea lăutarului moldovean într-un articol publicat în ăaptămânalul francez "La Vie Parisienne".
Am preferat să aleg ca sursă de informaţii despre Barbu Lăutarul blogul “Adevărata Românie”, scris în limba engleză de un grup de elevi şi profesori de la un liceu din Luduş, judeţul Mureş, în care am găsit numeroase postări interesante despre locuri şi personalităţi din România, adesea nu prea cunoscute, fapt care mi-a atenuat într-o mică măsură jalnica impresie lăsată de rezultatele de la examenul de bacalaureat din acest an.

Etichete:

 
sâmbătă, decembrie 03, 2011
  100 de melodii cu Nana Mouskouri

Concertul interpretat duminica trecută de Nana Mouskouri la Bucureşti, în cadrul unei gale caritabile UNICEF, mă determină să vă propun să accesaţi pe You Tube piesele preferate dintr-o selecţie de 100 de melodii interpretate de Nana Mouskouri.
Piesele le puteţi puteţi asculta în ordine sau le puteţi alege în partea de jos a paginii. Prima piesă este un superb colind de Crăciun în limba germană.
Născută în 1934, celebra cântăreaţă de origine greacă a interpretat, într-o carieră de 50 de ani, peste 1550 de melodii în 11 limbi diferite.
În întreaga lume au fost vândute peste 300 de milioane de albume Nana Mouskouri, cifră care o clasează printre cei mai bine vânduţi cântăreţi din toate timpurile.

Etichete:

 
  Ati auzit de Sorin Oancea?

Cu un an în urmă părăsea televiziunile lui Felix Voiculescu managerul de prim rang Sorin Oancea, un om care nu a încercat niciodată să fie vizibil pentru public, chiar dacă a fost din 1997 directorul general al Antenei 1 şi a înfiinţat în 2005 Antena 3, devenind directorul general al acestui post până în primăvara lui 2010, când conducerea postului de ştiri i-a fost atribuită obedientului Mihai Gâdea.
Moise Guran, plecat cu puţin înainte de la Antena 3 scria atunci pe blogul lui postarea Sorin Oancea a demisionat de la Mogul în care menţionează că Sorin Oancea este cel care a ştiut să-şi protejeze jurnaliştii valoroşi de presiunile politice.
Oancea este astăzi directorul general şi conducătorul editorial al B1 TV şi se pare că se străduieşte să menţină postul echidistant din punct de vedere politic.
Obiectivul este dificil în condiţiile în care publicului românesc i-a fost inoculat un partizanat plin de ură, fapt evident la toate alegerile postdecembriste când votul nu a fost pentru o opţiune, un grup sau un om ci împotriva cuiva.
Schimbarea acestei mentalităţi este singura şansă de dezvoltare a ţării dar şi a unui post de televiziune care vede echilibrat opţiunile politice.

Etichete:

 
Pentru că atunci când scormonesc, de voie, de nevoie, universul webului, dau peste multe chestii simpatice, enervante, interesante, uimitoare sau utile, parcă ar fi bine să spun câte ceva despre cele care mi se par ieşite din comun.

Blog abandonat (poate temporar):
Bolile televiziunii

Mă puteţi contacta prin e-mail prin intermediul adresei web:
http://scr.im/hoinarpeweb
care evită spamurile automatizate.
Mă puteţi găsi şi pe TWITTER
Ca să primiţi prin e-mail actualizările la blog

prin FeedBlitz


ABONEAZĂ-TE LA RSS

CAUTĂ UN SUBIECT ÎN BLOG


în Hoinar pe web pe Web
PageRankGoogle PageRank
DESPRE VIZITATORI

SCRISE RECENT

ARHIVA
august 2005 / septembrie 2005 / octombrie 2005 / noiembrie 2005 / decembrie 2005 / ianuarie 2006 / februarie 2006 / martie 2006 / aprilie 2006 / mai 2006 / iunie 2006 / iulie 2006 / august 2006 / septembrie 2006 / octombrie 2006 / noiembrie 2006 / decembrie 2006 / ianuarie 2007 / februarie 2007 / martie 2007 / aprilie 2007 / mai 2007 / iunie 2007 / iulie 2007 / august 2007 / septembrie 2007 / octombrie 2007 / noiembrie 2007 / decembrie 2007 / ianuarie 2008 / februarie 2008 / martie 2008 / aprilie 2008 / mai 2008 / iunie 2008 / iulie 2008 / august 2008 / septembrie 2008 / octombrie 2008 / noiembrie 2008 / decembrie 2008 / ianuarie 2009 / februarie 2009 / martie 2009 / aprilie 2009 / mai 2009 / iunie 2009 / iulie 2009 / august 2009 / septembrie 2009 / octombrie 2009 / noiembrie 2009 / decembrie 2009 / ianuarie 2010 / februarie 2010 / martie 2010 / aprilie 2010 / mai 2010 / iunie 2010 / iulie 2010 / august 2010 / septembrie 2010 / octombrie 2010 / noiembrie 2010 / decembrie 2010 / ianuarie 2011 / februarie 2011 / martie 2011 / aprilie 2011 / mai 2011 / iunie 2011 / iulie 2011 / august 2011 / septembrie 2011 / octombrie 2011 / noiembrie 2011 / decembrie 2011 / ianuarie 2012 / februarie 2012 / martie 2012 / aprilie 2012 / mai 2012 / iunie 2012 / iulie 2012 / august 2012 / septembrie 2012 / octombrie 2012 / noiembrie 2012 / decembrie 2012 / ianuarie 2013 / februarie 2013 / martie 2013 / aprilie 2013 / mai 2013 / iunie 2013 / iulie 2013 / august 2013 / septembrie 2013 / octombrie 2013 / noiembrie 2013 / decembrie 2013 / ianuarie 2014 / februarie 2014 / martie 2014 / aprilie 2014 / mai 2014 / iunie 2014 / iulie 2014 / august 2014 / septembrie 2014 / octombrie 2014 / noiembrie 2014 / decembrie 2014 / ianuarie 2015 / februarie 2015 / martie 2015 / aprilie 2015 / mai 2015 / iunie 2015 / iulie 2015 / august 2015 / septembrie 2015 / octombrie 2015 / noiembrie 2015 / decembrie 2015 / ianuarie 2016 / februarie 2016 / martie 2016 / aprilie 2016 / mai 2016 / iunie 2016 / iulie 2016 /


Creative Commons License
Hoinar pe web de Sorin este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-Distribuire în condiţii identice 3.0 România.
Who links to my website?

ŞTIRI-INFORMAŢII



Ziarul