Hoinar pe web
    Site-uri care mi-au atras atentia


TRANSLATE MY BLOG IN ENGLISH OR INTO DIFFERENT LANGUAGES

luni, februarie 28, 2011
  Cand nu erau Gipane si Mertane

O fotografie a Căii Victoriei într-o duminică din perioada interbelică, pe vremea când automobilele se strecurau încet şi discret printre pietoni.

Etichete:

 
  Nascuti la comanda: decreteii

În România de azi, în care în care corupţia, jaful şi nepotismul înfloresc, ocrotite de majoritatea celor aflaţi în poziţii politice importante, de numeroşi magistraţi corupţi, de îmbogăţiţii aşa zisei tranziţii, mulţi din ei urmaşii nomenclaturiştilor din regimul comunist, nu e de mirare că mulţi oameni simpli, care uită uşor vechile necazuri, au nostalgia “epocii de aur ceauşiste”.
Filmul documentar de 68 de minute Născuţi la comandă - “Decreţeii, realizat în 2005 de Televiziunea Română în colaborare cu companii cinematografice din Germania şi Canada, ne aminteşte de cele 10.000 de femei care au murit şi de miile de copii morţi în gropile orfelinatelor şi ale aşa ziselor case de îngrijire a copiilor handicapaţi ca urmare a decretului ceauşist din 1966 care interzicea avorturile.
Una din consecinţele odiosului decret o resimţim şi azi când numeroşii decreţei neşcoliţi, acum în vârstă de 30-40 de ani, proveniţi din familiile ţiganilor săraci, pentru care banii primiţi pentru naşterea unui copil erau îmbietori iar metodele de contacepţie necunoscute, fac ca România să fie considerată principalul exportator de cerşetorie şi infracţionalitate în Europa.
Filmul oferă o îmbinare remarcabilă a unor secvenţe spectaculoase din vremea comunismului ceauşist cu mărturiile unor oameni care au cunoscut pe propria piele "binefacerile" acestei laturi sinistre a dictaturii.
Pentru că filmul poate fi regăsit pe You Tube în 7 episoade de cca 10 minute fiecare, vă pun la dispoziţie linkurile lor mai jos, pentru cazul în care nu aveţi timp să le parcurgeţi la rând, comandând succesiunea lor direct de la adresa de bază.
partea I;
partea II;
partea III;
partea IV;
partea V;
partea VI;
partea VII.

Etichete: ,

 
duminică, februarie 27, 2011
  Ce stiti despre SSD?

Solid State Drives (SSD) vor înlocui, foarte probabil într-un timp nu prea lung, harddiskurile care se află în majoritatea calculatoarelor noastre.
Este adevărat că, deocamdată, diferenţa de preţ dintre un SSD de 500 GB şi un SSD cu aceeaşi capacitate este foarte mare (costul unui SSD de 512 GB este cca 1400 de dolari) şi că s-au construit discuri dure de 3000 de GB în timp ce dispozitivele solid state de serie nu depăşesc încă 512 GB, dar este evident că viitorul le aparţine acestora din urmă şi că, pe măsură ce vor cuceri piaţa, se vor ieftini.
Un blog specializat în IT prezintă avantajele dispozitivelor SSD faţă de HDD într-o postare întitulată Solid State Drives - The Future of Data Storage.

Etichete:

 
  Japonia, departe, aproape

Mirona, al cărei blog Japonia, departe, aproape mi-a atras atenţia prin texte remarcabile însoţite de imagini superbe şi pe care vreau să vă propun să-l răsfoiţi, chiar dacă nu aveţi posibilitatea să vizitaţi Ţara Soarelui Răsare, dar mai ales dacă vi se iveşte această fericită ocazie.
Mirona mărturiseşte: “am ajuns în Japonia datorită unei burse pe Drept Internaţional. Am rămas în Japonia numai un an. Am descoperit Japonia puţin câte puţin, am adorat Japonia din ce în ce mai mult. De ce? Fiindcă lumea prin filtru japonez împrumută până şi paradoxurilor o sensibilitate a viului”.
Vă supun atenţiei trei extrase din postările recente:
“În trecut i se spunea Edo şi era un sat de pescari. Acum se numeşte Tokyo, ceea ce înseamnă capitala din est, şi este în topul "Most Livable City". Un gigant cu peste 35 de milioane de locuitori, 23 de districte speciale şi 39 de oraşe administrate, plus 2 şiruri de insule. Când spunem Tokyo ne referim, de fapt, la una dintre cele mai mari zone metropolitane din lume, formate în urma unirii oraşului Tokyo cu zonele limitrofe”.

“Mi-am pus de mult timp în gând să scriu despre toleranţa religioasă a japonezilor. Alţii o numesc chiar indiferenţă. Într-adevăr, pentru un ochi creştin sau musulman, obişnuit cu restricţii, pedepse, practicarea credinţei în văzul lumii şi convingerea că adevărul trebuie să se afle în dogma propriei religii, categoric nu în a alteia, japonezii par cu toţii atei. Credinţa lor nu poate fi etichetată, naşterea şi căsătoria se sărbătoresc în ritual shinto, înmormântarea este buddhista. Câteva procente sunt creştini sau musulmani. Orice religie ai declara, pe faţa japonezului de rând nu vei observa vreo schimbare”.

“Osechi-ryori este termenul generic pentru mâncarea ce se găteşte de Anul Nou. Sub această umbrelă se regăsesc feluri de mâncare ce nu se alterează rapid şi pot fi consumate mai multe zile la rând, în contrast cu principiile care guvernează bucătăria japoneză în zilele obişnuite când se găteşte întotdeauna pentru a fi consumată mâncarea în aceeaşi zi. În spatele acestei tradiţii stă convingerea că în această perioadă de trecere gospodinele japoneze ce muncesc din greu în timpul anului pentru familiile lor au dreptul să se odihnească şi să se bucure de un nou început”.

În imagine un prânz japonez care poate fi cumpărat la caserolă.

Etichete: ,

 
sâmbătă, februarie 26, 2011
  Joc aparent simplu

Jocul Button Mania vă cere să aduceţi toate cifrele cuprinse între 0 şi 3 dintr-un careu de 6x6 cifre, la valoarea 0, ştiind că prin clicarea unei cifre scădeţi cu o unitate valoarea cifrei respective şi a cifrelor adiacente acesteia pe orizontală şi verticală.
Aveţi în vedere că atunci când printre cifrele afectate de manevra pe care aţi făcut-o figurează valoarea 0, aceasta se comută pe 3.
Cu New obţineţi o configuraţie nouă, cu Restart reveniţi la începutul jocului cu vechea configuraţie, iar Undo anulează ultima manevră.
Vă propun să începeţi cu nivele de joc mai scăzute decât nivelul implicit Normal, până când constaţi care manevre trebuie evitate.

Etichete:

 
  Roboţii din vechime

Oamenii care cred că roboţii fac parte din realizările tehnologiei moderne vor afla cu uimire că există roboţi spectaculoşi construiţi cu secole în urmă.
O postare dintr-un blog american specializat în colectarea de informaţii surprinzătoare prezintă numeroşi roboţi concepuţi în perioada cuprinsă între sfârşitul secolului XV şi începutul secolului XX.
Dacă schiţa concepută de Leonardo da Vinci în 1495 n-a fost transpusă probabil într-un obiect real, păpuşile realizate în Germania în secolul XVI se mişcă comandate de un mecanism şi chiar cântă la lăută iar o raţă realizată în 1739 (în imagine) înoată, măcăne şi consumă alimente.

Etichete:

 
vineri, februarie 25, 2011
  O expresie: cuiul lui Pepelea

Ne-am obişnuit cu toţii cu numeroase expresii pe care le folosim, unii corect, alţii “ca nuca-n perete”, ale căror origini puţini le cunosc.
Iată, de exemplu povestea expresiei Cuiul lui Pepelea pe care, probabil, puţini o ştiu.
În schimb nu ştiu de unde se trage expresia “ca nuca-n perete” căreia i-am găsit în DEX semnificaţia: a se potrivi ca nuca-n perete (sau ca musca-n lapte) = a fi nepotrivit, a fi deplasat.

Etichete:

 
  Moisil versus Cioran

Am avut, în tinereţe, privilegiul de a mă afla un timp, nu prea lung din păcate, în preajma profesorului Grigore Moisil, un om care a lăsat în amintirile mele o impresie neegalată de altcineva. Viața sa dedicată matematicii și informaticii l-a consacrat ca un extraordinar om de știință și profesor. Era înzestrat şi cu un deosebit simț al umorului.
Pe Emil Cioran l-am cunoscut doar din ce a publicat şi din ce am citit despre el. Mărturisesc că, în ciuda aprecierii deosebite de care se bucură, nu mi-a inspirat admiraţie sau simpatie. De altfel, el însuşi se caracterizează: "N-am inventat nimic, am fost doar secretarul senzațiilor mele"
Pentru că pe web abundă citate din spusele şi scrierile celor doi români celebri, îndrăznesc să alătur păreri expuse de ei asupra unor teme care mi se par similare, cerându-vă scuze pentru eventualele alăturări pe care unii, poate mai pricepuţi ca mine, le vor considera neadecvate:

1.- Moisil: Ştiinţa e formată numai din afirmaţii şi negaţii, dar trăirea unei ştiinţe e formată din întrebări şi răspunsuri, din bănuieli şi îndoieli;
- Unii concep ştiinţa ca pe o mare arhiva de poliţie în care sunt îndosariate toate cancanurile naturii;
- Evident, practicarea ştiinţei e munca grea; sunt unii care, plictisindu-se sa gândeasca ştiinţa, cred ca e mai usor să gândeasca despre ştiintă; mare păcăleală: e mai greu. Atunci să ne mulţumim să vorbim despre ştiinţă. Asta da. E mai uşor? Este.

- Cioran: Ştiinţa nu este decât o sumă de îndoieli vulgare pentru o prostie cultivată. Nu există ştiinţă decât la antipodul spiritului;
- Obiecţie împotriva ştiinţei: lumea nu merită să fie cunoscută.

2.- Moisil: Se ştie că o idee începe prin a fi un paradox, continuă prin a fi o banalitate şi sfârşeşte prin a fi o prejudecată;
- Explozivul cel mai puternic nu este trinitrotoluenul, nici bomba atomică, ci ideea omenească;
- Iată bazele originalităţii: forţa cu care se impune o idee şi fecunditatea ei.

- Cioran: Cu fiecare idee ce se naşte din noi, ceva din noi putrezeşte;
- Ideea e un fel de melodie ce a prins cheag;
- Dacă la suprafaţa creierului uman ar lua naştere o idee, ea s-ar sinucide din teama de singurătate.

3.- Moisil: Cărţile bune nu mor niciodată.

- Cioran: Citeşte zi şi noapte, rătăcind prin spaima veacului, şi nu uita că lectura suplineşte oricând opiul. Cărţile trebuie înghiţite ca prafurile adormitoare. Nimeni nu citeşte pentru a şti, ci pentru a uita.

4.- Moisil: Eu cred că omul trebuie să caute să găsească plăcerea în însăşi munca lui. Consider că munca e o pedeapsa numai daca omul nu se afla la locul potrivit, dacă face altceva decât îi place;

- Cioran: Munca este negaţia eternităţii;
- Potrivit regulii unui sfânt, dacă un călugăr devenea mândru sau măcar mulţumit de munca pe care o făcea, trebuia să renunţe la ea. Iată un pericol de care nu se tem cei ce trăiesc cu gustul insatisfacţiei.

5. – Moisil: Demult istoria însemna, în genere, un roman ale cărui personagii erau popoarele şi şefii lor militari şi politici;
- Istoricul trebuie să aibă multă fantezie şi nu este rău dacă are şi talent literar.

- Cioran: Omul a fost înşelat de zei. Altfel nu putem înţelege istoria;
- Istorie şi ură: cea din urmă este motorul celei dintâi. Ura face să meargă lucrurile pe acest pământ, ea împiedică Istoria să-şi piardă suflul. A suprima ura înseamnă să ne privăm de evenimente.

Etichete:

 
joi, februarie 24, 2011
  Xoom detroneaza iPad

La 11 luni după succesul fulminant al lansării iPad-ului, un produs Motorola numit Xoom, bazat pe sistemul de operare Android creat de Google, oferă numeroase performanţe mai bune decât iPad, dar şi unele imperfecţiuni, în curs de eliminare.
Prestigiosul ziar The Boston Globe, de pe care am preluat ştirea, susţine că Motorola s-a grăbit să-şi lanseze tablet PC-ul deoarece în curând Hewlett Packard şi compania care produce Blackberry vor lansa şi ele produse care să concureze iPadul.
Din păcate pentru noi, concurenţa adevărată care duce, după cum vedeţi, la creşterea performanţelor însoţită de scăderea preţurilor în Occident, este înlocuită de ilegalităţi care defavorizează cumpărătorul în parodia românească de capitalism pentru care tot cere înlesniri harpagonul Dinu Patriciu care are firmele din România înregistrate în Olanda, pentru a nu plăti impozite aici ci în paradisuri fiscale.

Etichete:

 
  Monociclul electric

Traficul din ce în mai aglomerat din marile oraşe încurajează circulaţia cu bicicletele şi inventarea a tot felul de mijloace alternative de transport pentru distanţe nu foarte mari.
Monociclul electric a cărui greutate este de doar 9 kg. şi care poate fi luat cu uşurinţă în casă, pare să fie o soluţie foarte comodă pentru cei ce reuşesc să-i stăpânească echilibrul.
Acumulatorul asigură, după o încărcare de 45 de minute, o autonomie de deplasare de două ore.
Dacă şi preţul vehiculului cu o singură roată a scăzut la o sumă acceptabilă, faţă de cei 1500 de dolari cât costa la lansarea din martie 2010, este posibil ca Solowheel să devină atractiv pentru mulţi.

Etichete:

 
miercuri, februarie 23, 2011
  Absurditati juridice americane

Am găsit pe site-ul avocatnet.ro, alături de multe informaţii utile, un articol amuzant cu un top al câştigurilor absurde obţinute în instanţele americane, întitulat Măiestrie juridică Made in America - Stella Award, care mă fac să mă întreb dacă pentru americani exemplele ridicole care-i îmbogăţesc pe unii procesomani la ei sunt mai uşor de înţeles decât mecanismele ticăloase care protejează corupţia la nivel înalt de la noi.
Premiul Stella a fost conferit timp de mai mulţi ani în SUA, celor care au obţinut sume mari de bani prin procese absurde şi este numit aşa după Stella Liebeck - de 81 ani - care a dat în judecată McDonalds pentru că şi-a vărsat în poală o ceaşca de cafea şi a obţinut despăgubiri de 2.9 milioane $.

Etichete:

 
  Topul universitar la averi

Nici una din universităţile româneşti nu figurează în clasamentul primelor 500 de universităţi din lume.
Deduc că, alături de multe alte cauze, rectorii din învăţământul nostru superior au şi ei o oarecare contribuţie la această contraperformanţă.
Am remarcat însă că un mare număr de rectori ai universităţilor de stat, dintre care iese în evidenţă, prin notorietate, clujanul Ion Marga, s-au numărat printre contestatarii vehemenţi ai legii referitoare la salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.
O explicaţie a acestui fapt pare să ne ofere revista online Wall Street.ro care publică azi un articol întitulat Cei mai bogaţi rectori.
Şi pentru că l-am amintit pe Dl. Andrei Marga, veţi constata, din declaraţia sa de avere că, deşi figurează doar la jumatatea topului celor mai bogaţi 12 rectori plătiţi din bugetul ţării, are un venit lunar declarat de 5 ori mai mare decât salariul preşedintelui României.

Etichete:

 
marți, februarie 22, 2011
  Ar fi o soluţie?

Într-o postare recentă aminteam o mulţime de obiceiuri ale majorităţii românilor, care au o contribuţie importantă la părerea proastă pe care o au alţii despre noi şi pe care deşi le considerăm mai toţi detestabile, le practicăm cu nonşalanţă în continuare.
Pentru corectarea a două dintre ele, am găsit nişte sugestii simpatice:
- pentru că la noi majoritatea oamenilor aruncă hârtii sau mucuri de ţigări pe stradă, prima sugestie este un coş de gunoi care scoate un ţiuit când se aruncă ceva în el, care a reuşit să-i determine pe mulţi suedezi să adune şi puţinele hârtii aruncate de alţii pe jos, pentru a asculta amuzaţi sunetul coşului de gunoi;
- pentru că depăşirea sistematică a limitei de viteză este foarte răspândită la noi, premierea prin tragere la sorţi a celor care circulă cu viteza legală cu bani din amenzile plătite de vitezomani, iniţiată în Statele Unite, i-ar putea determina poate pe unii care joacă sistematic la Bingo, Loto sau pariuri sportive, unde pierd bani prosteşte, să respecte limitele legale de viteză pentru a participa la un joc de noroc cu şanse mai mari.

Etichete:

 
  Apa de la robinet nu e potabila?

O publicaţie online, interesantă dar nu foarte cunoscută, publică (sau poate reproduce un text din ziarul Evenimentul Zilei, menţionat de multe publicaţii, dar pe care n-am reuşit să-l accesez) un articol întitulat De ce nu mai pot românii să bea apă de la robinet? Răspunde Ion Iliescu.
În ultimii 20 de ani, ne-am ales cu multe belele cum ar fi o clasă politică îmbogăţită prin corupţie şi total dezinteresată de problemele populaţiei, o degradare masivă a industriei (nu mai există nici chibrituri fabricate în România) şi a agriculturii (am ajuns în situaţia de a importa mărar, usturoi, varză) şi o scădere considerabilă a calităţii apei potabile, mai ales în mediul rural.
Pentru că la noi, în ciuda buletinelor de analiză pe care le publică Apa Nova Bucureşti, din care rezultă că apa din reţea îndeplineşte toate condiţiile pentru a fi potabilă (iată, de exemplu, ultimul buletin de analiză a apei de la o cişmea publică din cartierul bucureştean Titan) consumul direct al apei de la robinet (2,86 lei mia de litri) este considerat o acţiune riscantă din cauza paraziţilor şi a substanţelor nocive pe care le-ar conţine, o familie de români (doi, adulţi, doi copii) cheltuie, în medie, 1.600 de lei anual, doar pentru apa plată, pe care o cumpără de la magazin, îmbuteliată la PET.
Rezerve faţă de calitatea apei de la robinet veţi găsi, şi în explicaţiile, ca de obicei, nu foarte clare pe care le oferă pentru această situaţie, Ion Iliescu care ne-a fost preşedinte 10 din ultimii 21 de ani, dar şi omul care a avut în răspundere un timp îndelungat gospodărirea apelor pe vremea lui Ceauşescu.
Să fie false datele furnizate de Apa Nova sau sunt atât de influenţi producătorii de apă chioară îmbuteliată, numită plată, încât ne lăsăm prostiţi cu toţii?

Etichete:

 
luni, februarie 21, 2011
  Test de performanta a memoriei

Testul pe care vi-l propun vă verifică performanţele memoriei vizuale.
După ce clicaţi pe titlul "camera Mind", pe ecran va apărea o bilă albă. Clic pe ea şi la nivelul următor apare o nouă bila.
Sarcina care vă revine este de a reţine în memorie bilele existente şi de a clica, la fiecare nivel, pe noua bilă apărută pe ecran.
Performanţa memoriei este apreciată în funcţie de nivelul la care ajungeţi fără a greşi.
Cred că e util să repetaţi de mai multe ori testul şi să faceţi o medie a nivelelor atinse.

Etichete:

 
  Surprinzatoarele ciori

Am mai prezentat pe acest blog informaţii despre diverse performanţe surprinzătoare ale ciorilor.
De această dată, vă propun să parcurgeţi articolul 60 de lucruri pe care nu le ştiai despre ciori şi corbi pe site-ul Descoperă.ro.
Presupun că nu ştiaţi că:
- singura vieţuitoare care are proporţia dintre creier şi volumul corporal mai mare decat a ciorii, este omul. În consecinţă, ciorile sunt cele mai inteligente făpturi de pe planetă dupa oameni, ocupând locul 2 la egalitate cu cimpanzeii şi delfinii;
- în China si Japonia, corbul este considerat simbol al recunoştinţei filiale, ca urmare a faptului ca pasărea îşi hrăneşte părinţii când aceştia sunt bătrâni;
- corbii pot fi invăţaţi uşor sa numere până la 30;
- toate corvidele (familia de păsări din care fac parte ciorile, corbii, gaiţele, coţofenele) se împerecheaza pe viaţă un cu un singur partener. Fidelitatea ciorilor şi a corbilor este atât de mare încât nu îşi caută alt partener decât daca cel vechi a fost ucis sau capturat.

Etichete:

 
duminică, februarie 20, 2011
  Un altfel de sihastru

La începutul lunii ianuarie a acestui an postul zonal de televiziune Someş TV, cu sediul la Dej, a transpus pe You Tube şi a transmis, din câte înţeleg, o înregistrare a unui reportaj neobişnuit.
În fascinantul Maramureş, nu departe de Baia Mare, se află vârful Pleştioara (800 m. înălţime), la care duce o potecă care porneşte din Valea Usturoiului.
Acolo a locuit peste un sfert de secol (sau poate locuieşte încă), într-o împletitură de crengi căreia cu greu i s-ar putea atribui numele de colibă, Mihai Racu, un laic care a ales calea sihăstriei fără vreo motivaţie religioasă.
Surprinzătorul pustnic, vizitat în plină iarnă, îşi descrie viaţa într-o înregistrare video întitulată “Yeti”.
În lipsa unor explicaţii suplimentare, nu ştiu când a fost realizat reportajul (unul din comentarii susţine că bătrânul a fost bătut şi a murit după difuzarea reportajului, altul zice că a murit cu câţiva ani în urmă).
Mărturisesc că rar am fost atât de impresionat, aş fi tentat să zic chiar fermecat, de comportamentul şi de spusele unui om în faţa camerei de televiziune. Lipsa oricărei inhibiţii, un limbaj fluent, adesea elevat, îmbinat cu vagi agramatisme (care pot fi interpretate şi ca regionalisme), luciditatea explicaţiilor şocante privind decizia de a se izola de lume, modul cu totul neobişnuit în care vieţuieşte şi referirea la unele amintiri din tinereţe transformă, după părerea mea, reportajul lipsit de pretenţii într-un document valoros despre o viziune filozofică uimitoare.
Mi se pare ciudat că n-am reuşit să găsesc cu ajutorul motorului Google nici o altă referinţă la acel Mihai Racu care s-a izolat pe muntele din Maramureş.
P.S. 25.02.2011
A apărut recent pe un blog o veste tristă despre bătrânul pustnic. E trist că ticăloşia se extinde oribil la noi, de la oligarhi şi politicieni la derbedeii care ologesc un bătrân de peste 80 de ani ca să-i fure o pensie amărâtă.

Etichete: ,

 
sâmbătă, februarie 19, 2011
  Doua facilitati pentru Chrome

Probabil majoritatea utilizatorilor browserului de internet Google Chrome ştiu că, introducând în caseta de căutare a unei file un şir de caractere, primesc răspunsurile motorului Google pentru căutarea respectivă.
Instalând în Google Chrome extensia Inline Google aveţi avantajul că puteţi efectua o căutare fără a părăsi pagina în care lucraţi, obţinând o mică casetă de a motorului Google în partea de sus dreapta a paginii.
Caseta, care are pe fiecare pagină doar 4-5 rezultate de pe web, ştiri, imagini sau video se activează din icoana Google Search care apare în şirul de extensii şi se dezactivează cu un clic în afara casetei.
Cea de a doua facilitate la care mă refer (s-ar putea s-o cunoaşteţi) vă permite să aveţi acces în permanenţă anumite pagini printr-o manevră foarte simplă: când e deschisă o pagină pe care o folosiţi frecvent, clic dreapta pe filă vă oferă opţiunea "Fixaţi pagina (Pin tab)" care vă permite să fixaţi în partea din stânga a listei de taburi deschise doar faviconul paginii respective, cu un consum redus de memorie. Opţiunea se păstrează şi la următoarele deschideri ale browserului şi se dezactivează alegând opţiunea de anulare a fixării cu clic dreapta pe favicon.

Etichete:

 
  Vesnicia Broastei Volkswagen

Automobilul popular, mic şi economic Volkswagen, cunoscut la noi sub numele de Broasca (în engleză se foloseşte termenul Beetle-gândac), a fost lansat pe piaţă în mai 1938 şi cred că a fost singurul tip de automobil care a avut o piaţă de desfacere semnificativă timp de 6 decenii.
În 1998 a fost creată o nouă broască VW modernizată, care păstra mult din aspectul vehiculului iniţial. La sfârşitul acestui an sau la începutul anului viitor este aşteptată lansarea unui nou model de broască Volkswagen.
Un blog pakistanez prezintă în imagini momente din istoria acestei maşini al cărei aspect este îndrăgit de peste 7 decenii.

Etichete:

 
vineri, februarie 18, 2011
  Un blog cu gadgeturi simpatice

Blogul aBowman, al unui webdesigner american, vă oferă gratuit o mulţime de widgeturi animate deosebit de simpatice care pot fi transpuse în diverse aplicaţii.
Autorul le numeşte gadgets, dar pentru că termenul gadget se utilizează la noi aproape exclusiv pentru produse hardware, mi-am permis să le spun widgeturi, deşi majoritatea sunt mult mai complexe decât widgeturile uzuale şi - în plus - pot fi editate.
Ca să vedeţi un gadget trebuie să-l selecţionaţi, după care puteţi face diverse manevre cu ajutorul mouse-ului şi îl puteţi edita în funcţie de oferta de editare specifică fiecărui obiect.
Unele din ele, cum ar fi disc-drop sau pegs sunt jocuri nu foarte complicate.
Comutând pe Blog puteţi afla diverse informaţii legate de gadgeturile prezentate şi de actualizări.
Unele animaţii se bazează pe ultima ediţie a Flash Player, fapt care pune în poziţie avantajoasă browserul Google Chrome, pentru că acesta include implicit propunerea de actualizare a acestei aplicaţii.

Etichete:

 
  Toti suntem vinovati

Am primit în ultimul an numeroase e-mailuri cu un text întitulat “De ce ne displace că suntem români”.
Recent am primit acelaşi text cu un titlu nou care mi se pare mai potrivit. Pentru că, în măsura posibilului scriu texte scurte, oferind în schimb linkuri către aceleaşi informaţii disponibile pe web, vă propun să citiţi mesajul Cu toţii suntem vinovaţi reprodus pe un blog.
Cred că e mai corect noul titlu pentru că, din cele 31 de neplăceri înşirate în text (majoritatea unanim recunoscute, câteva discutabile), oricare din noi e părtaş la cel puţin 10.

Etichete:

 
joi, februarie 17, 2011
  Inchideti filele unui site in Chrome

O extensie nouă pentru Google Chrome permite închiderea simultană a tuturor filelor care aparţin aceluiaşi site, înlocuind aplicaţia mai veche destinată acestei operaţii.
La click dreapta pe una din file, vă apare opţiunea de a le închide pe celelalte.
Alte câteva lămuriri apar pe pagina extensiei.

Etichete:

 
  Simpatica tehnologie a viitorului

Savurosul clip You Tube O zi construită din sticlă prezintă evoluţii tehnologice spectaculoase posibile sau chiar probabile în viitorul destul de apropiat.
Pentru că o bună parte din “minunile” din clip au figurat pe web în prezentări ale unor cercetători din laboratoare de prim rang, majoritatea persoanelor neavizate nu şi-ar imagina că este vorba de un clip publicitar.
Compania americană Corning, care a apelat la o soluţie atât de ingenioasă pentru a-şi face reclamă, a luat fiinţă cu peste un secol şi jumătate în urmă, fiind specializată în producţia de sticlă şi ceramică. Evoluţia produselor electronice a determinat firma Corning să se implice în realizarea de ecrane pentru televizoare monitoare şi suporturi de sticlă pentru diverse afişaje, în fabricarea fibrei optice şi în producerea a sute de obiecte utilizate în tehnologiile moderne.

Etichete: ,

 
miercuri, februarie 16, 2011
  In parcare

Jocul de logică În parcare vă cere să aşezaţi, din cât mai puţine manevre, fiecare din cele 5 maşini pe locurile marcate cu culoarea fiecăreia din ele, pentru a trece la nivelul următor.
Dacă apreciaţi că aţi ajuns în impas, Reset anulează mutările anterioare pentru nivelul respectiv, dar le numără, scăzându-vă punctajul.

Etichete:

 
  Imitatii chinezesti

In articolul Top 10 chinezării de pe Apropo.ro sunt prezentate copii chinezeşti ale unor produse celebre occidentale, disponibile adesea sub nume apropiate de cel original.
Printre ele figurează Hiphone care reproduce iPhone-ul, Geely GE, copie fidelă a automobilului Rolls Royce, Goojje care suplineşte înlăturatul motor de căutare Google.
Sunt imitate şi construcţiile celebre cum ar fi Turnul Eiffel şi Capitoliul american.
În imagine, copia chinezească a unui iPhone.

Etichete:

 
marți, februarie 15, 2011
  Deschideti usa celulei

Un test de logică şi răbdare vă solicită să-l ajutaţi pe Golo să iasă din celula în care e închis. Pentru a deschide uşa celulei Golo trebuie să aşeze pe pedala care deschide uşa vasul mare cu exact 6 litri de apă în el.
Aveţi la dispoziţie un vas de 7 litri şi un vas de 5 litri cu robinete de scurgere, o fântână din care Golo poate scoate apa cu care umple vasele. Pedala e în stânga.
E nevoie de un număr destul de mare de manevre pentru a avea 6 litri în vasul de 7 litri. Puteţi să-l ajutaţi?
Succes!
Răspunsul peste câteva zile.

Etichete:

 
  Efemeride

DEX defineşte efemeridele ca “notițe (de ziar sau de calendar) care arată evenimentele petrecute în aceeași dată în ani diferiți”.
Două doamne, probabil din Canada francofonă, care au pasiunea colectării şi difuzării de informaţii educative de pe net au iniţiat un site întitulat “Les signets” (Semnele de carte).
Una din pagini, întitulată Efemeridele lui Alcide prezintă, dacă daţi clic pe o dată din calendar, tot felul de evenimente care s-au petrecut în ziua respectivă în lume, de-a lungul timpului. Tablouri, documente, hărţi, fotografii vechi ilustrează fiecare eveniment, făcând informaţiile accesibile şi pentru cei ce nu stăpânesc prea bine limba franceză.
Spre exemplu, din mulţimea de evenimente specifice zilei de 15 februarie remarc: naşterea lui Galileo Galilei în 1564, naşterea lui Henry Steinway, fondatorul celebrei fabrici de piane care îi poartă numele (1797), lansarea primului film Dracula (1931), începutul distribuirii vaccinului antipoliomietic (1954).

Etichete:

 
luni, februarie 14, 2011
  Din secretele bucatariei

Am găsit pe site-ul Ziare.com un articol întitulat Secrete pe care bucătarii nu ţi le-ar spune.
Multe din sfaturi sunt de folos şi pentru cei pentru care gătitul nu e nici obligaţie nici pasiune.
Iată câteva subtitluri:
- Se poate face ceva dacă ai pus prea multă sare într-un preparat culinar?
- Cum poţi sa cureţi uşor o tigaie arsa?
- Cum îţi poţi da seama dacă peştele este proaspăt?

Etichete:

 
  Multe surse gratuite online

Vă supun atenţiei 5 articole de pe site-ul Acasă.ro care conţin linkuri către numeroase site-uri cu:
- seriale online gratis;
- filme gratis pe internet;
- muzică gratis pe internet;
- cursuri online gratuite;
- cărţi gratis pe internet.
Nu ştiu în ce măsură sunt legale ofertele unora din aceste site-uri, nici nu mă pot pronunţa asupra calităţii lor, este posibil şi ca unele surse care se declară gratuite să accepte gratuitatea doar în condiţii incomode, dar cred că acei dintre dumneavoastră care sunt interesaţi de domeniile propuse vor selecta ce li se pare mai convenabil.

Etichete:

 
duminică, februarie 13, 2011
  Google Docs pe Desktop

Într-o postare de ieri menţionam numeroasele funcţii noi oferite de Google Docs.
Pentru cei tentaţi să-şi păstreze o parte din fişiere “în nori”, am găsit pe un blog o facilitate suplimentară: posibilitatea de a crea pe desktop comenzi rapide pentru formularele de diverse tipuri din Google Docs.
Puteţi crea câte o icoană pentru documente scrise, foi de calcul, prezentări, desene, evitând astfel căutarea formularului respectiv în browserul de internet.
Evident, puteţi transfera comanda în Quick Launch (pentru XP) sau în Taskbar (pentru Windows 7).

Etichete:

 
  Malpraxisul medical in SUA

O emisiune din ciclul “România te iubesc” difuzat de PRO TV este întitulată Cum se rezolvă cazurile de malpraxis în SUA?.
Am cules câteva extrase din textul de pe site:
În America legea îi obliga pe medici să informeze corect bolnavul, să-l facă să înţeleagă tratamentul. Iar asta se întâmplă mai ales de când legea i-a dat cetăţeanului pârghii solide să se apere. Avocaţii fac avere de pe urma culpei medicale primind un onorariu de până la 33% din ce câştigă pacientul. În România, nici atunci cand moare un om, iar culpa medicală e evidentă, nu se vorbeşte de malpraxis.
La americani este folosit termenul de malpraxis în cazul unui diagnostic greşit, tratament necorespunzător, prin neglijenţă sau administrare greşită, dar şi pentru neinformarea pacientului de către medic asupra riscurilor la care se supune.
În România, ca să-şi facă dreptate, pacientul lezat de medic trebuie să se adreseze instanţei, unde e obligat să ducă certificat medico-legal, adesea foarte greu de obţinut. Tot instanţa cere o expertiză a unei comisii de specialişti, pe care păgubitul îi plăteşte cu bani grei şi o contraexpertiză a unei comisii neplătite. Procesul poate dura ani de zile, timp în care pacientul, uneori mutilat pe viaţă, nu primeşte niciun ajutor.
Emisiunea a fost difuzată cu două luni în urmă, după dezbaterea unor cazuri în care unele greşeli sau neglijenţe ale personalului medical de la noi, au generat tragedii.

Etichete:

 
sâmbătă, februarie 12, 2011
  Ce e nou in Google Docs?

Fiind utilizator al Microsoft Office, nu recurg prea frecvent la Google Docs. Îl utilizez în special pentru vizionarea ataşamentelor la mesajele primite prin Gmail.
Constat totuşi că perfecţionările care i s-au adus şi care sunt semnalate în româneşte într-o imensă listă de funcţii recent lansate fac aplicaţia foarte interesantă, permiţând economisirea spaţiului ocupat pe harddisk prin plasarea de fişiere de mai toate tipurile în Google Docs, unde se pot organiza colecţii echivalente cu folderele din Office.
Noile facilităţi sunt foarte multe. Mă voi mărgini să semnalez funcţia de recunoaştere a caracterelor care permite extragerea unui text dintr-o imagine (OCR), editarea de diagrame şi desene, vizualizarea fisierelor pdf, ppt, doc, docx în browserele pentru dispozitive mobile.

Etichete:

 
  Istoria curelor de slabire

Numărul dietelor pentru slăbire din publicaţiile de tot felul, din programele de radio şi televiziune şi de pe net pare să crească exponenţial în ultimii ani.
Impresia generală este că lupta cu kilogramele în plus şi numerosele recomandări dubioase pentru slăbit sunt specifice ultimului secol.
Un articol dintr-o revistă americană întitulat O scurtă istorie a dietelor dubioase prezintă exemple conform cărora curele de slăbire ar fi existat în Egiptul antic, citează exemplul dietei cu ajutorul căreia se străduia să piardă din greutate regele Angliei William Cuceritorul, în anul 1087, descrie un “tratat” publicat la începutul secolului XVIII care susţinea că cei care locuiesc în zonele mlăştinoase sunt predispuşi la îngrăşare, se referă la inventarea termenului calorie pentru cuantificarea aportului alimentelor şi descrie diverse regimuri alimentare care nu ţin seamă de efectele secundare posibile.

Etichete:

 
vineri, februarie 11, 2011
  Iluzie optica?

În colecţia de jocuri Yahoo am găsit o iluzie optică denumită Light to Dark care mi se pare mai degrabă un trucaj decât o iluzie optică.
Am privit centura exterioară de pete care pare să urce când i se schimbă culoarea în negru şi să coboare când devine albă, din diverse unghiuri şi de la diverse distanţe.
Efectul persistă şi în situaţia în care imginea este salvată în format gif şi privită cu un program care redă animaţia.
Cunoştinţele mele limitate în domeniul percepţiei imaginilor nu-mi oferă nici o explicaţie care să justifice iluzia optică. Totuşi nu mi se pare logic ca Yahoo să prezinte un trucaj drept iluzie optică.
Ce părere aveţi?

Etichete:

 
  Cea mai ingusta casa din lume

Site-ul Descoperă.ro prezintă cea mai îngustă casă din lume care are lăţimea sub un metru, se află la Viena şi a fost proiectată cu mobilier şi instalaţii care să se încadreze în dimensiunile casei, oferind o ambianţă care, după cum veţi observa în numeroasele imagini, nu este întru totul comodă, dar este elegantă.
Principal incomoditate pare să fie faptul că dimensiunile clădirii permit accesul simultan al unui număr mic de vizitatori, ceea ce generează cozi destul de mari cu cei ce vor să admire interiorul casei.

Etichete:

 
joi, februarie 10, 2011
  Amibele

Amintesc celor ale căror amintiri din biologia învăţată în şcoală s-au estompat, că amiba (amoeba) este o vieţuitoare unicelulară care se deplasează şi se hrăneşte cu ajutorul unor prelungiri provizorii numite pseudopode.
În jocul de abilitate “Amibele” protozoarele mai mari le înghit pe cele mai mici când le întâlnesc în cale.
Amiba dumneavoastră este cea cu nuanţă gălbuie şi cu o săgeată galbenă în faţă.
Trebuie s-o manevraţi cu mouse-ul spre convieţuitorele ei mai mici, ca să le înghită şi să crească, evitând să vă apropiaţi de amibele mai mari. Dacă reuşiţi să o faceţi să devină cea mai mare amibă de pe ecran, le va devora pe toate celelalte şi veţi trece la nivelul următor.
La nivelele mici performanţa e destul de simplă. O rezervă de 5 vieţi vă permite să aveţi şi eşecuri.
Succes!

Etichete:

 
  Dialoguri intre Plesu si Liiceanu

Pe site-ul televiziunii publice există o pagină care vă permite să urmăriţi (dacă nu le-aţi văzut în direct) emisiunile “50 de minute cu Pleşu şi Liiceanu” difuzate pe TVR1 începând cu 23 ianuarie, în fiecare duminică la ora 18 şi reluate în joia următoare la ora 11.15.
Primele 3 emisiuni care s-au difuzat până acum şi pe care le puteţi urmări accesând linkurile din pagina pe care v-am propus-o, au avut ca teme, prima - speranţa, a doua - prostia şi a treia - ura şi invidia.
Extrag din expunerea despre proiectul ciclului de emisiuni al TVR: “Programul porneşte de la ideea că românii sunt din ce în ce mai puţin atraşi de emisiunile canalelor de televiziune. Zapând de pe un post pe altul, avem impresia că vieţile noastre nu sunt decât un conglomerat de lucruri triste, când nu sordide, şi că ele se alcătuiesc exclusiv prin acumularea unui cotidian din ce în ce mai greu de suportat”.
În emisiunile care urmează îi vom putea urmări pe cei doi intelectuali prestigioşi discutând despre teme precum: Merită să faci binele?, Ce înseamnă să gândeşti pe cont propriu?, E bine să faci politică?, Ce faci cu viaţa ta?, De ce călătorim?, De ce invidiem?, Ai noştri tineri, Ce facem cu copiii noştri?, E bună democraţia?, De ce citim?, Mulţumesc, domnule Profesor, Despre impostură, Oamenii pe care i-am cunoscut, Ce regretăm?
Pentru a urmări o emisiune, selectaţi-o şi porniţi programul video. Dacă doriţi, puteţi opta pentru fullscreen.
În imagine Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu, bursieri Humboldt la Heidelberg în 1983.

Etichete:

 
miercuri, februarie 09, 2011
  Mari pictori romani

Un domeniu destul de puţin cunoscut de către majoritatea dintre noi este cel care se referă la pictorii români valoroşi din secolele XIX şi XX care nu au devenit celebri pe alte meleaguri. Internetul, care ne oferă numeroase informaţii despre marii artişti plastici ai lumii, este cam sărac în date şi imagini în ceea ce priveşte pictorii care au creat în România şi despre operele lor.
Un test care vă cere să răspundeţi la 33 de întrebări vă pune la încercare cunoştinţele despre pictorii de seamă ai României şi creaţiile lor.
Mai mult de jumătate din întrebări vă oferă informaţii despre biografiile pictorilor şi toate vă prezintă o lucrare reprezentativă a fiecăruia din ei. Mie mi se pare că multe din tablourile reproduse pot, fără rezerve, alături de picturile creatorilor occidentali, reprezentanţi celebri ai diverselor curente artistice.
Ce şanse credeţi că aveţi să identificaţi pictorii?
Imaginea reproduce tabloul întitulat “Ţărancă din Muscel” şi este pictat de…

Etichete: ,

 
  Pisicile spun lucruri trasnite

Vă cer scuze pentru că n-am făcut efortul de a corecta greşeala de ortografie din titlul ataşamentul unui e-mail pe care l-am primit şi l-am descărcat pe site-ul Slideshare, pentru ca să-l puteţi urmări online.
Prezentarea întitulată Pisicile spun lucruri tră(z)nite mi se pare amuzantă, chiar dacă are unele tente de vulgaritate şi cred că în această perioadă, în care televiziunile oligarhilor ne servesc doar scandaluri şi previziuni sumbre pentru a ne încrâncena şi indispune, avem nevoie şi de momente de destindere.
Aveţi la dispoziţie avans automat, cadru cu cadru şi fullscreen.

Etichete:

 
marți, februarie 08, 2011
  Chrome e calculator aritmetic

Toţi utilizatorii browserului Google Chrome care folosesc Google ca motor de căutare implicit ştiu că scriind un text în caseta de căutare, acesta este transferat direct în motorul Google.
În schimb, puţini ştiu că scriind o operaţie aritmetică în casetă se obţine direct rezultatul.
Semnul pe înmulţire este *, pentru împărţire este /, iar pentru ridicarea la putere este ^.
Încercaţi, de exemplu: 2*10%+(4-2)^2.

P.S.
După postare, am dat descoperit pe un blog informaţii care arată că în caseta de căutare se pot efectua, în afara operaţiilor aritmetice simple şi operaţii trigonometrice, extrageri de radicali de diverse grade, factoriale etc.

Etichete:

 
  Fericirea si calitatea vietii

Principalul indicator după care sunt comparate naţiunile lumii este în prezent produsul intern brut. Alături PIB, produsul intern brut pe cap de locuitor este un indicator care oferă ţărilor mici să-şi compare acest indicator macroeconomic cu ţările mari. Un exemplu concludent în această privinţă este faptul că, deşi China a depăşit în 2010 PIB-ul Japoniei, raportat la numărul de locuitori, PIB-ul Chinei este de aproape 4,5 ori mai mic decât alJaponiei.
Deşi este atât de des invocat, Produsul intern brut nu exprimă calitatea vieţii, fericirea şi bună starea unei naţiuni.
Acesta este motivul pentru care Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare a propus în 1990 evaluarea ţărilor prin “indicele de dezvoltare umană” care se bazează pe 3 criterii: speranţa de viaţă, nivelul de educaţie şi nivelul de trai care ca şi indicele numit “fericirea naţională brută” iniţiat în 1972 de fostul rege al Bhutanului, nu prea sunt utilizate în statisticile internaţionale.
La Conferinţa TED din vara anului trecut, un statistician englez, iniţiatorul unei organizaţii neguveramentale care promovează echilibrul între dezvoltarea durabilă şi calitatea vieţii a ţinut o prelegere, pe care o puteţi urmări subtitrată în româneşte, întitulată Indicele planetei fericite în care s-a referit la metodele prin care oamenii sunt îndemnaţi să protejeze mediul, fiind ameninţaţi cu pericole care sperie lumea şi - citându-l pe regretatul Robert Kennedy - la faptul că indicatorul statistic PIB, atât de des folosit “măsoară totul cu excepţia lucrurilor pentru care viaţa merită să fie trăită”.
Banii nu sunt la fel de importanţi ca fericirea sau sănătatea, afirmă statisticianul, referindu-se la un recent sondaj Gallup din care rezultă că populaţia din Costa Rica este cea mai fericită de pe planetă, deşi consumă un sfert din resursele pe care le folosesc ţări occidentale dezvoltate ca Elveţia sau Danemarca.
În Costa Rica speranţa de viaţă este mai mare decât în SUA şi ţara este printre cele mai alfabetizate din lume. Acolo 99% din energie provine din resurse regenerabile, armata a fost desfiinţată în 1949 şi s-a investit în programe sociale, sănătate şi educaţie.
Interesant este că România, în care nemulţumirea şi învrăjbirea s-au acutizat mult în 2010, avea anul trecut produsul intern brut pe cap de locuitor ceva mai mare decât fericita Costa Rica (locurile 96 şi 98 în clasament).
În încheiere, conferenţiarul propune câteva soluţii prin care fiecare din noi îşi poate îmbunătăţi viaţa.

Etichete:

 
luni, februarie 07, 2011
  Folositi Godmode?

Având nevoie să execut o manevră în Windows 7 pe care n-am reuşit s-o găsesc în Control Panel, mi-am adus aminte că, pe vremea când eram proaspăt utilizator al noului sistem de operare, văzusem undeva că există o aplicaţie care poate comanda toate funcţiile posibile în W7.
Pentru că avea un neobişnuitul nume “Godmode”, i-am reţinut denumirea, am căutat-o pe Google şi după ce am dat de o soluţie în engleză pe care am folosit-o, rezolvând problema cu care mă confruntam, am găsit pe un blog românesc de tutoriale o postare care descrie cum se instalează simplu folderul din care pot fi lansate sute de funcţii dar şi explicaţii de tip Help, grupate pe domenii, pentru Windows 7 şi Vista pe 32 de biţi (nu funcţionează pe Vista de 64 de biţi).
Dacă n-aţi instalat până acum folderul “modul Dumnezeu”, vă recomand cu căldură să-l plasaţi la îndemână undeva în partiţia de date (economisiţi partiţia de sistem) şi asiguraţi-vă o scurtătură către acest folder care mi se pare extrem de util şi comod.

Etichete:

 
  Un nou razboi rece?

Doamna Yuriko Koike, fost ministru al Apărării în Japonia, este în prezent preşedintele Consiliului Executiv al Partidului Liberal Democrat şi prima femeie care candidat la funcţia de prim ministru în Japonia.
Articolul său întitulat Ne aşteaptă Al Doilea Război Rece? tradus şi preluat în Dilema Veche din publicaţia Project Syndicate, în care apar punctele de vedere ale unor lideri de opinie de prim rang din lume.
În articol, doamna Koike se referă, printre altele, la aroganţă neoimperială a Chinei care s-a dezvoltat, trecând de la statutul de ţară săracă la cel de gigant economic şi încearcă să-şi impună hegemonia în Asia, prin excluderea Americii din regiune şi prin împiedicarea altor parteneri regionali de a se dezvolta.
Îndrăznesc să alătur invitaţiei pe care v-o adresez de a parcurge articolul prestigioasei personalităţi japoneze, menţiunea că un articol foarte scurt din celebra revistă britanică The Economist aminteşte că în 2010 China a depăşit produsul intern brut al Japoniei (cea de a doua putere economică mondială) şi prognozează că în intervalul 2019-2022 PIB-ul Chinei îl va depăşi pe cel al Statelor Unite.

Etichete:

 
duminică, februarie 06, 2011
  50 de tantari

Deşi în Japonia tehnologia modernă este foarte răspândită, un joc nostim japonez întitulat în engleză Mosquito vă cere să zdrobiţi cât mai repede cu palma, comandată de mouse pe ecran, 50 de ţânţari virtuali.
După ce reuşiţi să ucideţi ţânţarii, obţineţi un punctaj care depinde de timpul în care aţi reuşit să scăpaţi de ultimul ţânţar.
Dacă optând pentru condiţiile easy sau normal, am reuşit să obţin performanţe nu prea grozave, dar acceptabile, am abandonat varianta hard, după câteva minute cu multe eşecuri.
Dacă doriţi să vă testaţi abilitatea mişcărilor cu acest joc, vă doresc succes.
Sub reclamele Google, veţi găsi pe pagina jocului, instrucţiunile în engleză.

Etichete:

 
  Google si muzeele

O nouă aplicaţie Google denumită Google Art Project vă permite să vizitaţi online prin imagini panoramice 17 din cele mai celebre muzee din lume, folosind Street View din Google Maps şi să accesaţi separat imagini de înaltă definiţie a peste 1000 de opere de artă de prim rang.
Explicaţiile privind descrierea şi utilizarea aplicaţiei lansate la începutul acestei luni pot fi găsite pe Blogul oficial Google.
În imagine, tabloul Dormitorul pictat de Vincent Van Gogh, care se află la muzeul din Amsterdam care poartă numele pictorului.

Etichete: ,

 
sâmbătă, februarie 05, 2011
  Daca folositi Dropbox…

Utilizatorii aplicaţiei Dropbox, deosebit de apreciată de cei care vor să poată accesa sau să permită altora accesul la anumite fişiere de pe harddiskul propriu, pe alt calculator sau pe un dispozitiv mobil, pot să descarce fişierele în directorul online parolat cu un singur clic dreapta, prin intermediul programului de mici dimensiuni Dropbox Shell, descris pe un excelent blog indian.
Postarea descrie şi o metodă de a copia fişierul în folderul My Dropbox, fără a instala vreun soft în calculator, prin intermediul opţiunii „Send to” care apare în Windows 7 şi Vista când daţi clic dreapta pe fişierul de copiat.
Dacă nu aţi folosit până acum Dropbox şi credeţi că vă interesează, puteţi descărca aplicaţia de aici.

Etichete:

 
  Cuptorul cu microunde

Am un cuptor cu microunde de cca 15 ani. Îl folosim aproape exclusiv pentru încălzirea mâncării. În plus, soţia mea prepară în el o mămăliguţă excelentă, scăpând de grija mestecatului continuu.
În toţi aceşti ani, n-am constatat apariţia sau agravarea unor boli pe care să le pot atribui cu certitudine folosirii cuptorului.
Pentru că i-a sosit vremea schimbării, am cumpărat un cuptor nou, din cele ieftine (fără comenzi digitale).
Cu acest prilej, mi-a venit ideea să vă supun atenţiei un articol din ziarul Gândul, publicat cu vreo doi ani în urmă sub titlul Cuptorul cu microunde, „bucătarul“ care ne distruge sănătatea, care se referă la pericolele gătirii cu microunde.
Din câte ştiu nu există dovezi clare privind efectul cancerigen al alimentelor preparate în cuptor. În schimb e cert că iradierea organismului uman prin supunerea lui cu un bombardament de microunde este periculos. Feriţi-vă deci să staţi în dreptul geamului în timp ce funcţionează cuptorul, deoarece prin geam scapă mai multă energie decât prin carcasa metalică.
Pierderea vitaminelor şi alte alterări ale calităţii alimentelor sunt dovedite, dar majoritatea lor se produc şi în cazul fierberii sau prăjirii uzuale a alimentelor.
Totuşi, este evident că unele pericole există, aşa că mi se pare util să aflăm diverse păreri, alături de pericole certe, cum ar fi riscul de explozie a ouălor sau a apei care atinge temperatura de fierbere.

Etichete:

 
vineri, februarie 04, 2011
  Solutiile se complica

Jocul Assembler 4, pe care vi-l propun, pare foarte simplu atunci când parcurgeţi primele nivele, dar se complică pe măsură ce treceţi la nivelele superioare.
Ceea ce vi se cere este să aşezaţi cutiile verzi, astfel încât să stea în echilibru în suporturile goale verzi, sprijinindu-le cu celelalte elemente mobile şi fixe pe care vi le pune la dispoziţie fiecare nivel al jocului, respectând condiţiile suplimentare cerute. La primele nivele nu se impun condiţii suplimentare.
Jocul cere, deşi este contra cronometru, răbdare, raţiune şi - adesea – intuiţie.
La început, aşteptaţi să se înroşească zona comenzii Play Game, înainte de a apăsa pe ea.
Puteţi alege să jucaţi în fullscreen.

Etichete:

 
  Inventii revolutionare

Am găsit pe un site cu fişiere powerpoint convertite pentru a putea fi vizionate online, o prezentare în limba română întitulată Invenţii revoluţionare în care veţi face cunoştinţă cu 26 de produse aflate în pregătire în laboratoarele de cercetare, care foarte probabil vor fi realizate la scară industrială în următorii ani.
Printre ele figurează pelerina care te face invizibil, vaccinul anti-tutun, sângele artificial, pasta care sudează oasele fracturate, bumbacul comestibil.
Avansul cadrelor se face manual, cu ajutorul săgeţii din dreapta. Puteţi alege şi opţiunea fullscreen.

Etichete:

 
joi, februarie 03, 2011
  Premize si concluzii

Am tradus un test american în care vi se propun 10 seturi de câte două premize. După fiecare set de premize se trage o concluzie.
Trebuie să stabiliţi doar dacă este adevărat sau fals că fiecare din concluzii rezultă logic din cele două premize, chiar dacă acea concluzie vi se pare adevărată, falsă sau incertă:

1. Premize: - toţi oamenii sunt muritori; - Socrate este muritor.
Concluzie: Socrate este om.

2. Premize: - atunci când nu te afli la New York, eşti la Philadelphia; - nu eşti la New York.
Concluzie: te afli la Philadelphia.

3. Premize: - unii câini sun prietenoşi; - toţi câinii sunt animale.
Concluzie: unele animale sunt prietenoase.

4. Premize: - dacă obţii marele premiu la loterie, eşti milionar; - eşti milionar.
Concluzie: ai obţinut marele premiu la loterie.

5. Premize: - raţele nu sunt mamifere; - păsările nu sunt mamifere.
Concluzie: unele raţe nu sunt păsări.

6. Premize: - toţi oamenii sunt mamifere; - oamenii nu au 4 picioare
Concluzie: -unele mamifere nu au 4 picioare.

7. Premize: - de fiecare dată când îi este administrat medicamentul Y pacientul se simte mai bine; - de fiecare dată când nu îi este dat medicamentul Y, pacientul nu se simte mai bine.
Concluzie: Medicamentul Y îl face pe pacient să se simtă mai bine.

8. Premize: - dacă apeşi tare pe frână, maşina ta va fi lovită în spate de maşina din urma ta; - dacă nu apeşi tare pe frână vei lovi copilul din faţa ta.
Concluzie: ori vei lovi copilul, ori vei fi lovit de maşina din spatele tău.

9. Premize: - de fiecare dată când eşti în Trenton, te afli în statul New Jersey; - te afli în New Jersey.
Concluzie: eşti în Trenton.

10. Premize: - Smithville este la cca 50 de kilometri spre nord de Jonesborough; - Jonesborough este la cca 50 de kilometri spre nord de Browntown.
Concluzie: Browntown este mai aproape de Jonesborough decât Smithville.

Peste câteva zile vă voi comunica sursa care oferă soluţiile corecte. Sper ca unii vizitatori să încerce să răspundă până atunci, folosind numărul întrebării urmat de a pentru adevărat şi f pentru fals.

Etichete:

 
Pentru că atunci când scormonesc, de voie, de nevoie, universul webului, dau peste multe chestii simpatice, enervante, interesante, uimitoare sau utile, parcă ar fi bine să spun câte ceva despre cele care mi se par ieşite din comun.

Blog abandonat (poate temporar):
Bolile televiziunii

Mă puteţi contacta prin e-mail prin intermediul adresei web:
http://scr.im/hoinarpeweb
care evită spamurile automatizate.
Mă puteţi găsi şi pe TWITTER
Ca să primiţi prin e-mail actualizările la blog

prin FeedBlitz


ABONEAZĂ-TE LA RSS

CAUTĂ UN SUBIECT ÎN BLOG


în Hoinar pe web pe Web
PageRankGoogle PageRank
DESPRE VIZITATORI

SCRISE RECENT

ARHIVA
august 2005 / septembrie 2005 / octombrie 2005 / noiembrie 2005 / decembrie 2005 / ianuarie 2006 / februarie 2006 / martie 2006 / aprilie 2006 / mai 2006 / iunie 2006 / iulie 2006 / august 2006 / septembrie 2006 / octombrie 2006 / noiembrie 2006 / decembrie 2006 / ianuarie 2007 / februarie 2007 / martie 2007 / aprilie 2007 / mai 2007 / iunie 2007 / iulie 2007 / august 2007 / septembrie 2007 / octombrie 2007 / noiembrie 2007 / decembrie 2007 / ianuarie 2008 / februarie 2008 / martie 2008 / aprilie 2008 / mai 2008 / iunie 2008 / iulie 2008 / august 2008 / septembrie 2008 / octombrie 2008 / noiembrie 2008 / decembrie 2008 / ianuarie 2009 / februarie 2009 / martie 2009 / aprilie 2009 / mai 2009 / iunie 2009 / iulie 2009 / august 2009 / septembrie 2009 / octombrie 2009 / noiembrie 2009 / decembrie 2009 / ianuarie 2010 / februarie 2010 / martie 2010 / aprilie 2010 / mai 2010 / iunie 2010 / iulie 2010 / august 2010 / septembrie 2010 / octombrie 2010 / noiembrie 2010 / decembrie 2010 / ianuarie 2011 / februarie 2011 / martie 2011 / aprilie 2011 / mai 2011 / iunie 2011 / iulie 2011 / august 2011 / septembrie 2011 / octombrie 2011 / noiembrie 2011 / decembrie 2011 / ianuarie 2012 / februarie 2012 / martie 2012 / aprilie 2012 / mai 2012 / iunie 2012 / iulie 2012 / august 2012 / septembrie 2012 / octombrie 2012 / noiembrie 2012 / decembrie 2012 / ianuarie 2013 / februarie 2013 / martie 2013 / aprilie 2013 / mai 2013 / iunie 2013 / iulie 2013 / august 2013 / septembrie 2013 / octombrie 2013 / noiembrie 2013 / decembrie 2013 / ianuarie 2014 / februarie 2014 / martie 2014 / aprilie 2014 / mai 2014 / iunie 2014 / iulie 2014 / august 2014 / septembrie 2014 / octombrie 2014 / noiembrie 2014 / decembrie 2014 / ianuarie 2015 / februarie 2015 / martie 2015 / aprilie 2015 / mai 2015 / iunie 2015 / iulie 2015 / august 2015 / septembrie 2015 / octombrie 2015 / noiembrie 2015 / decembrie 2015 / ianuarie 2016 / februarie 2016 / martie 2016 / aprilie 2016 / mai 2016 / iunie 2016 / iulie 2016 /


Creative Commons License
Hoinar pe web de Sorin este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-Distribuire în condiţii identice 3.0 România.
Who links to my website?

ŞTIRI-INFORMAŢII



Ziarul