Hoinar pe web
    Site-uri care mi-au atras atentia


TRANSLATE MY BLOG IN ENGLISH OR INTO DIFFERENT LANGUAGES

marți, noiembrie 30, 2010
  Snitelele

O gospodină are de prăjit 3 şniţele într-o tigaie în care încap doar două şniţele. Ştiind că fiecare şniţel se prăjeşte pe o parte în 5 minute, care este timpul minim în care işi termină gospodina treaba?

Răspuns: 15 minute.
Faza 1: se prăjesc şnitelele 1 si 2 pe o parte;
Faza 2: se prăjeste şniţelul 1 pe cealaltă parte şi şniţelul 3 pe prima parte;
Faza 3 : se prăjesc şniţelele 2 si 3 pe părţile neprăjite.
Sursa: Forumul Hanul Ancuţei

Etichete:

 
  In umbra constructiilor uriase

Un arhitect preocupat de aspectele sociale ale marilor construcţii, impresionante prin performanţe şi dimensiuni, expune într-o prezentare de doar 3 minute, subtitrată în româneşte, la o conferinţă TED din 2009 nenorocirile care se abat asupra muncitorilor imigranţi când construcţiile sunt afectate de criză.
Există numeroşi români care au devenit constructori în occident şi care sunt prejudiciaţi de efectele recesiunii europene.
Cred totuşi că noi, cei afectaţi de măsurile de austeritate, adesea destul de neinspirat alese, care ne-au redus simţitor nivelul de trai, foarte scăzut şi înainte de criză, nu ne putem imagina dezastrul cu care se confruntă o mare parte din milioanele de muncitori veniţi din ţări foarte sărace pentru a lucra la construcţiile fantastice din Emiratele Arabe, pentru a trimite bani familiilor lor şi acum mor de foame neavând nici măcar posibilitatea să se întoarcă acasă.
În imagine, construcţia abandonată a unui hotel de lux în Dubai.

Etichete:

 
luni, noiembrie 29, 2010
  Corectati egalitatea

Evident, egalitatea alăturata nu este adevărată.
Dacă mai sunteţi în stare să folosiţi aritmetica, o puteţi repara prin 4 metode care oferă 4 egalităţi diferite, fiecare din ele fiind corectă.
Prima metodă presupune mutarea unui singur chibrit; a doua soluţie se obţine mutând două chibrituri; dacă mutaţi 3 chibrituri mai obtineţi două egalităţi corecte.
Dacă nu vă descurcaţi, (poate consideraţi corectitudinea inutilă), apelaţi la soluţia oferită de sursă.

Etichete:

 
  Sa credem in stiinta?

Rezultatul studiului prezentat în vara trecută de Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii Bucureşti, din care rezulta că 42% dintre români cred că soarele se învârteşte în jurul pământului, că românii au unul dintre cele mai mari deficite de cunoaştere ştiinţifică din Europa, că la noi există unul dintre cele mai înalte niveluri ale credinţelor şi practicilor religioase, ale încrederii în pseudo şi para-ştiinţe, în horoscoape şi superstiţii şi că publicul românesc adult este unul din cele mai religioase şi superstiţioase din Europa, a fost şocant pentru mulţi dintre noi.
Şi totuşi lipsa de interes pentru varianta subtitrată în româneşte a unui clip You Tube instructiv şi amuzant, întitulat Nu poţi avea încredere în ştiintă, pare o dovadă care susţine rezultatele studiului, dacă observăm că numărul de vizionări al variantei în engleză, fără subtitrare, este de cca 16.000 de ori mai mare.

Etichete:

 
duminică, noiembrie 28, 2010
  Trenul in tunel

Un tren lung de un kilometru, intră intr-un tunel lung de un kilometru, cu viteza de un kilometru pe oră. În cât timp iese trenul din tunel?

Răspunsul este: după două ore. După o oră locomotiva ajunge la capătul tunelului şi după încă o oră iese ultimul vagon.
Sursa

Etichete:

 
  Poze din arhivele Life

Revista americană Life deţine cea mai mare colecţie de fotografii din lume, realizate de fotografi profesionişti.
Vă propun să parcurgem câteva fotografii vechi care se referă la teme româneşti:
- Uzinele Malaxa în 1940: locomotivă prospăt asamblată şi producerea de obuze în uzina de armament;
- Două fotografii ale regelui Mihai I, făcute în 1946 la Castelul Peleş: în Jeep pe scări şi cu câinele său;
- Sculpturi de Constantin Brâncuşi, unele puţin cunoscute la noi. Le puteţi mări cu Enlarge;
- în aprile 1946 numeroşi amatori de ruletă la cazinoul din Sinaia.
În imagine, sculptura în lemn a lui Brâncuşi "Regele regilor", expusă la Muzeul Guggenheim din New York.

Etichete:

 
sâmbătă, noiembrie 27, 2010
  Stick Flash ca supliment de RAM

Dacă doriţi să măriţi viteza de lucru a unui calculator pe care aveţi Windows Vista sau 7 şi a cărui memorie RAM nu este destul de mare, un stick pe care îl dedicaţi acestui scop, introdus pe un port USB vă poate fi de folos.
În cadrul campaniei "Fii deştept" lansată anul trecut de Microsoft în româneşte, puteţi afla dintr-un text amuzant cum puteţi folosi Ready Boost în loc să vă suplimentaţi RAMul.

Etichete:

 
  Ascultati-l pe Andy Williams

S-ar putea să vă facă plăcere să ascultaţi 19 din cele mai îndrăgite piese interpretate de Andy Williams, culese de pe site-ul Trilulilu. Colajul durează cca 50 de minute.
Lista pieselor am copiat-o la Comentarii.

Etichete:

 
vineri, noiembrie 26, 2010
  Eliminati marcajele inutile

Fiecare dintre noi marchează, în browserul de internet pe care îl foloseşte, site-urile la care doreşte să revină. Se întâmplă destul de frecvent ca unele din site-urile preferate să devină inactive după un timp sau să fie marcate de mai multe ori.
Aplicaţia AM-Deadlink gestionează evidenţa site-urilor marcate în Internet Explorer, Firefox, Opera sau Google Chrome, punându-le în evidenţă pe cele inactive şi pe cele pe care le-am înscris de două sau de mai multe ori în Favorites (pentru IE) sau în Bookmarks (pentru Firefox, Opera şi Google Chrome).
Articolul de blog pe care vi l-am recomandat descrie amănunţit instalarea şi utilizarea aplicaţiei, dar, fiind publicat cu câteva luni în urmă, se referă la o variantă mai veche, aşa că vă propun ca, în cazul în care vă interesează aplicaţia să o descărcaţi de la sursă.

Etichete:

 
  Cea mai luxoasa inchisoare din lume

Construcţia elegantei închisori din oraşul norvegian Halden a costat 250 de milioane de dolari.
Condiţiile de locuit din închisoarea din Halden sunt mai bune decât cele din multe campusuri universitare americane.
“Celulele” individuale cu ferestre mari, fără zăbrele, cu mobilier elegant, frigider, televizor cu ecran plat, baie proprie, rivalizează cu camerele elegante de hotel.
Cei 252 de deţinuţi din închisoare au la dispoziţie un teren de fotbal, o sală de fitness, trasee de jogging, o bibliotecă impunătoare, o capelă, o şcoală şi chiar un studio de înregistrări.

Etichete:

 
joi, noiembrie 25, 2010
  Mana stanga sau dreapta?

Un test la care va trebui să suportaţi inserturi publicitare înainte de a apăsa Play Game şi apoi Start vă cere să stabiliţi cât mai repede dacă în cadru apare mâna stângă sau dreaptă, în 10 etape succesive.
Aparent, testul este foarte simplu, dar nu sunt sigur că veţi reuşi să procesaţi foarte rapid imaginea în creier şi să clicaţi răspunsul corect, fără un pic de antrenament.
Semnul întrebării vă oferă instrucţiunile în engleză iar cu un clic pe difuzor puteţi opri muzica.

Etichete:

 
  Orase cu oameni cinstiti

V-aţi întrebat vreodată ce şanse aveţi să fie predat poliţiei şi să vi se returneze un portofel cu bani sau un telefon mobil pe care l-aţi pierdut pe o stradă din Bucureşti? Cred că dacă vi s-ar întâmpla un astfel de necaz, şansele de recuperare ar fi foarte mici.
Jurnaliştii de la Readers Digest au făcut un experiment într-un număr de oraşe din lume, „pierzând” câte 30 de telefoane mobile pe străzi şi alcătuind un clasament, publicat într-o revistă de turism, în funcţie de numărul telefoanelor recuperate.
Deşi rezultatul nu poate fi considerat un criteriu definitoriu clasamentul oraşelor cu cei mai cinstiţi oameni este interesant şi în unele cazuri surprinzător.
Pentru cei care consideră jumătatea de secol de comunism drept cauză a hoţiei endemice care domină societatea românească va fi surprinzător să constate că printre primele 10 oraşe în care au fost restituite cele mai multe telefoane se află 3 capitale din fostul lagăr comunist.

Etichete:

 
miercuri, noiembrie 24, 2010
  Stingeti becurile

Pe ecranul care vi se prezintă sunt 20 de becuri. Unele sunt aprinse, altele stinse. Clicând pe un bec îi schimbaţi starea, atât lui cât şi becurilor adiacente.
Vi se cere să stingeţi toate becurile prin cât mai puţine manevre.
Fiecare reuşită complică jocul.
Succes!

Etichete:

 
  8 decenii de teatru radiofonic

Prima emisiune de teatru radiofonic din România a fost difuzată la 18 februarie 1929. Trecuseră doar 3 luni şi jumătate de la inaugurarea postului public de radio. Interpreţii principali ai piesei scrise de V. Al. Jean, un autor român de comedii de succes pe atunci, au fost Maria Filotti si Romald Bulfinski, ambii actori la Teatrul Naţional. Ar fi de remarcat că la Paris, prima emisiune de teatru la microfon se difuzase cu mai puţin de un an înainte.
Timp de două decenii, teatrul radiofonic s-a difuzat în direct, iar prima piesă păstrată în fonoteca Radiodifuziunii publice datează din 1951.
Un blog dedicat teatrului radiofonic vă permite să ascultaţi peste 650 de înregistrări, însoţite de prezentări interesante ale pieselor sau ale dramatizărilor unor scrieri celebre. În multe înregistrări veţi întâlni interpretări de excepţie ale unor monştri sacri ai teatrului românesc.
Veţi găsi pe blog piese scrise de Shakespeare, Stendhal, Cehov, Caragiale, Tudor Muşatescu, Mihail Sebastian sau Arthur Miller.
Îndrăznesc să vă atrag atenţia asupra dramatizării unor povestiri ale lui Anton Pann despre Nastratin Hogea, unele actuale şi azi, după mai mult de un secol şi jumătate. Dacă nu credeţi, vă propun să parcurgeţi Câteva din năzdrăvăniile lui Nastratin pe Wikisource.

Etichete:

 
marți, noiembrie 23, 2010
  Extensii care accelereaza Chrome

Pentru că Google Chrome a devenit de peste un an browserul meu preferat de internet, am inclus de mai mult timp unele din extensiile care permit accelerarea utilizării browserului propuse recent de un blog remarcabil, specializat în IT.
Dintre extensiile care mi se par deosebit de utile, voi aminti Fastest Chrome, Ad Block şi Speed Dial care îmi afişează 32 de aplicaţii în fiecare pagină de intrare, scutindu-mă adesea de căutări în listele de marcaje.

Etichete:

 
  Bizarerii arhitectonice

Se pare că, în ultimele decenii, arhitecţii care concep construcţii scumpe, în diverse colţuri ale lumii, au tendinţa să le dea un aspect şocant, poate ca să-şi facă publicitate prin unicatul realizat.
Construcţiile bizare unicat pot fi întâlnite în multe ţări europene (inclusiv în Polonia şi Cehia), în India, Tailanda şi evident în Statele Unite, Canada şi în China, noua mare putere economică.
După părerea mea, cea mai ciudată clădire este un hotel construit în Vietnam de fiica unuia din foştii demnitari comunişti ai acestei ţări. Hotelul îmbină aspecte din basmele pentru copii cu sculpturi în genul lui Salvador Dali.
În imagine, sediul unei mari companii americane, care are rolul să amintească începuturile activităţii sale ca atelier care producea, cu 90 de ani în urmă, coşuri de provizii într-un orăşel din statul Ohio..

Etichete:

 
luni, noiembrie 22, 2010
  Windows 32 biti versus 64 biti

Un blog românesc dedicat sistemului de operare Windows face o analiză a diverselor motive care v-ar determina să alegeţi Windows pe 32 biţi sau pe 64 de biţi.
Alegerea depinde în mare măsură de sistemul de care dispuneţi, iar dacă sistemul permite ambele opţiuni, aplicaţiile pe care le folosiţi vă vor influenţa decizia.
Articolul mi se pare deosebit de util pentru că majoritatea utilizatorilor care dispun de puţine informaţii despre diferenţele dintre cele două soluţii.

Etichete:

 
  Pericole pe Facebook

Mulţi dintre utilizatorii imensei reţele sociale Facebook (500 de milioane de utilizatori, 250 de milioane de vizitatori zilnic) nu iau în calcul posibilele efecte negative pe care le poate avea această reţea socială.
Site-ul Money.ro preia de pe Forbes o listă cu cele mai mari gafe pe care le poţi face pe Facebook.
Recomandările sunt înşirate pe 10 slide-uri succesive şi atrag atenţia, în special, asupra pericolelor la care se supun utilizatorii neprevăzători ai reţelei, care oferă informaţii de tot felul răufăcătorilor.
Pentru că pericolele nu există numai pe reţelele sociale, acelaşi site se referă la protecţia datelor personale în timpul navigării pe internet în articolul Cum îţi poţi proteja datele personale online în zece paşi.

Etichete:

 
duminică, noiembrie 21, 2010
  Mingea magica

Un clip You Tube prezintă o minge care se deplasează într-un mod surprinzător pe o scândură înclinată.
Este puţin probabil să ghiciţi ce determină mişcările ciudate ale mingii, dar în partea a doua a clipului veţi vedea explicaţia.

Etichete:

 
  Exercitii de dictie

Puteţi parcurge pe Slideshare 14 exerciţii de dicţie, unele nostime, altele poate chiar enervante.
Ca să le parcurgeţi în voie, vă propun să avansaţi (sau să reveniţi) cu săgeţile negre.
Este posibil ca exerciţiile să le fie utile celor care fac expuneri în faţa unui public numeros.
Pentru că sunt doar exerciţii care au rolul de a vă acomoda cu succesiuni dificile de cuvinte, vă rog să nu le confundaţi cu formulările incoerente ale vreunui invitat la talkshowurile tembele cu care ne intoxică frecvent televiziunile.

Etichete:

 
sâmbătă, noiembrie 20, 2010
  Firefox victorios clar in Romania

Stat Counter, unul din cele mai apreciate programe de statistici pentru site-uri, a lansat în primăvara acestui an un centralizator de informaţii culese sub forma unui program de statistici globale bazate pe datele culese de pe cele 15 miliarde de pagini de pe care sunt accesate 3 milioane de site-uri.
Puteţi selecta statisticile privind browserele de internet utilizate, sistemele de operare, motoarele de căutare, comutând în rubrica "Statistic".
Programul permite selecţia informaţiilor separat pentru diverse ţări din lume.
Dacă selectăm România, vom constata că, în luna octombrie 2010, utilizatorii browserului Firefox reprezentau 44% din total, faţă de aproape 35% utilizatori de Internet Explorer şi 13% care folosesc Google Chrome, situaţie net diferită faţă de statistica globală (IE-49%, Firefox-31%).
În ce priveşte sistemul de operare, datele din octombrie arată că la noi rămâne dominant Windows XP cu 68,5% (53% în media mondială şi 45% în Europa), dar Windows 7 (22%) nu este mult sub media mondială iar Vista (7%) este mult mai puţin utilizat la noi decât în ţările evoluate, unde cei care şi-au schimbat echipamentele mai frecvent s-au fript cu acest OS sub orice critică.

Etichete:

 
  Revolutionarii cu certificate

Se împlinesc în curând 21 de ani de la evenimentele din decembrie 1989. Atunci au murit sau au fost răniţi câteva mii de oameni.
În diverse momente ulterioare au apărut reglementări care au avut rolul să ofere despăgubiri din partea statului celor vătămaţi şi rudelor celor ucişi, dar şi celor numiţi iniţial “luptători remarcaţi pentru fapte deosebite în decembrie ’89”, cunoscuţi ulterior ca “revoluţionari cu certificate”.
Sunt zeci de mii, foarte mulţi dintre ei deveniţi revoluţionari prin mită şi declaraţii false. Printre ei figurează mulţi infractori.
În afară de alte numeroase alte avantaje, aceşti oameni primesc lunar milioane de la bugetul secătuit al statului.
În ciclul de emisiuni “ România te iubesc”, difuzat de PRO TV, una din emisiuni se întitulează Revoluţionarii de carton şi ne prezintă abuzuri incredibile prin care s-au fabricat falşi revoluţionari.

Etichete:

 
vineri, noiembrie 19, 2010
  Joc de rabdare

Jocul pe care vi-l propun vă pune la încercare răbdarea şi precizia manevrării mouse-ului.
Pe spaţiul de joc, săgeata care indică poziţia mouse-ului se transformă într-un punct mic negru pe care trebuie să-l plasaţi pe Start şi să clicaţi. Din acest moment, dirijaţi punctul cu mouse-ul (fără vreo tastă apăsată) spre câmpul End, având grijă să nu atingeţi pereţii canalului.
După fiecare reuşită traseul se complică.

Etichete:

 
  Amintiri despre Grigore Moisil

Am găsi pe un site o culegere de citate din Grigore Moisil (1906-1973), extraordinarul profesor şi om de ştiinţă, care îşi împăna cursurile, scrierile şi conversaţiile cu nenumărate vorbe de duh strălucite.
Iată câteva maxime folosite curent, despre care puţini mai ştiu că au fost enunţate de profesorul Moisil:
- o idee începe prin a fi un paradox, continuă prin a fi o banalitate şi sfârşeşte prin a fi o prejudecată;
- un om la 20 de ani trebuie sa fie admirat, la 30 apreciat, la 40 invidiat si la 60 stimat;
- duşmanii se recruteaza dintre prieteni;
- când îmbatrâneşti, nu mai ai inimă, ai cord;
- un lucru improvizat trebuie foarte bine regizat.

Etichete:

 
joi, noiembrie 18, 2010
  Manevre nerecomandate

Publicaţia online Playtech.ro prezintă o serie de trucuri nerecomandate în utilizarea calculatorului.
Unele atenţionări, însoţite de argumente solide, mi se par deosebit de utile.
Remarc, de exemplu, inutilitatea folosirii unor aplicaţii de defragmentare în Windows Vista şi 7, care realizează automat această operaţie şi faptul că, în cazul SSD-urilor operaţia poate fi dăunătoare, sau pericolul dezactivării unor servicii în baza sfaturilor unor prieteni, fără o verificare foarte atentă a rolului acestora.

Etichete:

 
  Cele mai populate orase din lume

Un articol publicat pe site-ul Descoperă.ro şi întitulat Cele mai populate 10 oraşe ale planetei prezintă informaţii interesante şi uneori surprinzătoare despre megalopolisurile lumii. Pentru că am întâlnit şi alte clasamente, cred că e util să precizez că în acest top este numărată populaţia din aria metropolitană, nu doar din oraşul restrâns.
Probabil nu bănuiaţi că după Tokio, clasat net pe primul loc, urmează Seulul, că în China oraşul cu cea mai mare populaţie (aproape egală cu cea din Seul) este Guangzhou (vechiul Canton) şi că 5 din primele 6 aglomerări urbane se află în Asia. Din altă sursă, am aflat că Moscova, oraşul european cel mai populat se află abia pe locul 17.
Mai jos, vedere din Manila, capitala Filipinelor, clasată pe locul 9, totodată cel mai aglomerat oraş al lumii, cu 43.000 de locuitori pe kmp.

Etichete:

 
miercuri, noiembrie 17, 2010
  Engleza pentru IT

Site-ul English4IT vă permite să urmăriţi online un număr mare de texte cu informaţii din domeniul tehnologiei informaţiei, ascultând în acelaşi timp expunerile pronunţate în engleză.
Site-ul vă oferă informaţii utile şi vă permite să vă îmbogăţiţi vocabularul englezesc.
Unele texte se adresează specialiştilor în domeniu, dar majoritatea sunt interesante şi pentru utilizatorii de rând ai calculatoarelor ale căror cunoştinţe nu se limitează doar la retransmiterea de e-mailuri şi la scrierea unui text simplu în Word.
De exemplu, ultimul text din listă întitulat IT: Measurements prezintă, printre multe alte informaţii, câteva date spectaculoase, din care remarc:
- procesorul unui iPhone 4 este mai performant decât unitatea centrală a celui mai puternic supercomputer Cray din anul 1970, al carui cost era de ordinul milioanelor de dolari;
- în 1980, un harddisk de 10 MB costa cca 4000 de dolari şi era considerat foarte încăpător. Astăzi, un harddisk de 1 Terabyte costă câteva sute de dolari şi a devenit uzual.
- în 2010 You Tube transferă într-o singură zi un volum de date mai mare decât toate datele transferate prin internet în tot anul 2000, cu doar 10 ani în urmă.

Etichete:

 
  Ce fraude au succes in China?

Din informaţiile pe care le primim prin diverse canale, deducem cu uşurinţă că pedepsele extrem de dure aplicate în China pentru furtul din avutul public (închisoare pe viaţă sau condamnare la moarte) indiferent de rangul social sau politic al făptuitorilor, înlătură practic în China acest gen de fapte, din păcate, frecvente la noi.
Revista britanică New Humanist, mai puţin cunoscută la noi, dar foarte respectată în Marea Britanie unde apare fără întrerupere din 1885, publică un articol despre fraudele pseudoştiinţifice care se bucură de succes în China, îmbogăţind numeroşi falsi vindecători sau prezicători de cutremure.
Un aşa zis nutriţionist din Beijing care tratează numeroase boli cu o specie de fasole, cerând aproape 50 de dolari pentru o consultaţie de 10 minute, are programări reţinute până în 2012.
Există chiar şi deţinători de titluri ştiinţifice care îşi atribuie descoperiri false. Mulţi abuzează de ştiinţele tradiţionale chineze pentru a câştiga încrederea publicului.
Articolul semnalează însă şi faptul că există oameni de ştiinţă şi publicaţii care demască aceste genuri de fraude şi specialişti care descriu înşelăciunile pe posturile de televiziune. Revista britanică descrie o tentativă de asasinat a unui jurnalist, supranumit poliţist al ştiinţei, care a prezentat 900 de cazuri de înşelătorii de acest gen.
O publicaţie oficială chineză în limba engleză se referă şi la faptul că sunt cazuri de contrafaceri masive de medicamente, descriind o situaţie în care au fost arestate 150 de persoane.

Etichete:

 
marți, noiembrie 16, 2010
  Cum e posibil?

Lângă o masă pe care se află un coş cu 6 ouă sunt 6 persoane. Fiecare persoană ia câte un ou şi totuşi, la sfârşit, în coş rămâne un ou.
Cum e posibil?Sursa din care am cules problema.
Soluţia este: a şasea persoană ia coşul cu ou cu tot.

Etichete:

 
  De ce facem evaluari gresite?

Un profesor de psihologie de la celebra universitate Harvard explica la o conferinţă TED care a avut loc cu 5 ani în urmă de ce foarte multe din raţionamentele noastre se bazează pe evaluări incorecte.
Prezentarea, subtitrată în româneşte, durează peste 30 de minute, din care o bună parte constă în întrebări ce i se pun psihologului şi în răspunsurile adesea surprinzătoare ale acestuia, dar ritmul alert şi numeroasele exemple din viaţa de zi cu zi, care se potrivesc adesea cu situaţiile cu care ne confruntăm şi noi, nu doar americanii din lumea cărora sunt culese, sunt fascinante.
Firul călăuzitor al expunerii se referă la faptul că evaluarea pe care o facem atunci când luăm o decizie este relaţia dintre probabilitatea obţinerii avantajului pe care ni-l oferă acea decizie şi valoarea acestuia, evaluare care se bazează pe informaţiile pe care le deţinem în momentul opţiunii, bazate pe experienţa personală, pe regulile uzuale şi pe informaţiile care ne sunt furnizate. Unul din exemplele prezentate se referă la diferenţa neglijabilă dintre şansa pe care o oferă cumpărarea unui bilet de loterie şi aruncarea banilor daţi pe bilet la closet.
Expunerea profesorului Dan Gilbert datează din perioada în care nici Statele Unite, nici Europa nu erau afectate de criza economică şi - în consecinţă - nu conţine referinţe la reacţiile oamenilor confruntaţi cu dificultăţi materiale.
În schimb, prezentarea subliniază modul în care ne este manipulat raţionamentul de ceea ce aflăm din mass media.
Din păcate, în situaţia critică actuală, mass media de la noi este controlată, în cea mai mare parte, de persoane şi grupuri interesate să ne dirijeze opţiunile în avantajul lor şi în detrimentul nostru.

Etichete:

 
luni, noiembrie 15, 2010
  Iluzie optica socanta

Pe această pagină alege un sens de rotaţie, apoi marchează “rapide” pentru viteză, apasă GO şi priveşte fix, fără să te mişti, timp de cel puţin 30 de secunde, punctul roşu din centrul imaginii.
Apoi priveşte-ţi mâna de pe mouse (sau un alt obiect apropiat).
Câteva secunde, vei avea surpriza unei imagini şocante.

Etichete:

 
  15 etaje in 6 zile in China

Aflăm dintr-o publicaţie specializată în arhitectură că în oraşul Changsha, capitala provinciei chineze Hunan, a fost construit, în doar 6 zile, un hotel de 15 etaje care rezistă la cutremure de 9 grade pe scara Richter.

Etichete:

 
duminică, noiembrie 14, 2010
  Site-uri cu prognoza meteo

Un articol din publicaţia Go4it.ro este întitulat Care sunt cele mai bune site-uri cu informaţii meteo ?.
Recomandările din articol sunt însoţite de linkuri către site-urile respective, dintre care se remarcă: Meteo România, Vremea.aproape.ro, BBC Weather, CNN Weather, Weather.com.

Etichete:

 
  Date din lumea in care traim

Un articol de pe site-ul Descoperă.ro este întitulat 100 de lucruri pe care nu le ştiai despre lumea din jurul tău.
Spicuiesc din articol:
- În cele mai multe case din Europa şi America de Nord locuiesc mai puţin de 3 persoane;
- In Botswana, unul din trei cetăţeni cu vârsta cuprinsă intre 15 şi 49 de ani este infectat cu virusul HIV;
- În Statele Unite ale Americii se găsesc mai multe computere decât în toate cele 7 ţări care îi urmeaza într-un top de profil, luate împreună;
- Cele mai mari salarii oferite profesorilor sunt acordate in Elveţia. Aici, salariul unui profesor debutant porneşte de la 33.000 de dolari americani pe an;
- În Marea Britanie, o persoană bea anual mai mult ceai decât 23 de italieni la un loc;
- Brazilia ocupa 48,7% din întreaga suprafaţă a Americii de Sud;
- Finlanda este considerata ţara cu cea mai mică rată a corupţiei din întreaga lume;
- În SUA se inregistreaza cele mai multe morţi din cauza obezităţii. Mai multe decât în Mexic, Germania, Spania, Austria şi Canada luate la un loc.

Etichete:

 
sâmbătă, noiembrie 13, 2010
  Cartea postala

Puteţi găuri o carte poştală obişnuită, astfel încât gaura creată să poată înconjura corpul unui om de dimensiuni normale?Soluţia este formulată în engleză, dar e suficient să priviţi desenele.

Etichete:

 
  Tippi prietena salbaticiunilor

Tippi Degre, fiica unui cuplu de fotografi francezi, a căror pasiune era fotografierea animalelor sălbatice, s-a născut în Namibia în anul 1990.
Primii 10 ani din viaţă i-a petrecut, împreună cu părinţii, în Africa unde s-a împrietenit cu un jaguar, un elefant, un leu, un şarpe, o mangustă, un struţ şi alte vietăţi care trăiesc în sălbăticie.
Acum, la 20 de ani, Tippi studiază cinematografia la Sorbona.
Am găsit pe un blog numeroase fotografii cu Tippi şi prietenii ei neobişnuiţi din copilărie.

Etichete:

 
vineri, noiembrie 12, 2010
  Alegeti-va un antivirus

Această pagină vă permite să alegeţi şi să descărcaţi, în funcţie de varianta de Windows pe care o folosiţi, soluţia pe care o preferaţi, dintre cele mai bine cotate programe care blochează sau elimină viruşi, adware, troieni, spiware şi alţi dăunători de pe internet.

Etichete:

 
  Ieri a inceput razboiul mondial

Antena 3, postul de televiziune cel mai toxic al unuia din cei câţiva magnaţi care stăpănesc peste trei sferturi din mass media din România, apelează la toate modalităţile posibile de îndobitocire a oamenilor din ce în ce mai puţin şcoliţi din această ţară.
De pe site-ul Antenei 3 veţi afla că ieri a început cel de al treilea război mondial.
E adevărat că prezicerea a apărut alaltăieri, cu o zi înainte de data prezisă de baba Vanga (în imagine) pentru începerea războiului, dar probabil mulţi din cei care au încredere în Ciutacu, Badea şi ceilalţi mercenari ai lui Dan Voiculescu au aşteptat să se abată nenorocirea asupra omenirii.
Nu s-a întâmplat exact ieri? Important este pentru adepţii credincioşi ai postului că pericolul există, ca şi celelalte nenorociri amplificate sau inventate prin care televiziunile îşi apără patronii de judecata eventualelor rămăşiţe necorupte ale justiţiei.

Etichete:

 
joi, noiembrie 11, 2010
  Toma Caragiu si trapezul

Toma Caragiu, unul din cei mai mari actori pe care i-a avut România, este la fel de fascinant azi ca pe vremea când mulţimile de oameni aşteptau cu nerăbdare să-l vadă pe scenă sau pe micul ecran.
În clipul You Tube Toma şi Trapezul, marele actor reuşea, cu 35 de ani în urmă, prin dozarea neasemuită a cuvintelor dar şi prin multe vorbe nerostite, să ne spună cu o figură imobilă, un scheci care pare să fie scris în zilele noastre.
Dan Mihăescu, unul din autorii scheciului, redactor în echipa lui Tudor Vornicu în vremurile în care divertismentul televizat avea farmec, nu vulgaritate precum cel de azi, evocă pe un blog ce i-a fost dedicat momente din colaborarea lui cu Toma cel mare.

Etichete:

 
  Zidul Nicosiei

Probabil cei mai mulţi dintre noi au impresia că, după căderea zidului Berlinului, cu două decenii în urmă, nu mai există în lume vreo capitală în care un zid separă două state.
Şi totuşi, nu departe de noi, Nicosia este formată din capitalele celor două state cipriote, despărţite prin baricade de beton, butoaie şi sârmă ghimpată.
De la un blogger român care prezintă informaţii deosebit de interesante despre cele 74 de ţări pe care le-a vizitat, aflăm, într-o formă condensată, multe despre istoria Ciprului şi a liniei de demarcaţie dar şi informaţii utile turiştilor.
Linkul meu vă trimite către ultima dintre cele 3 postări de pe blog dedicate ultimei capitale divizate din lume.

Etichete:

 
miercuri, noiembrie 10, 2010
  Cate triunghiuri sunt?

Câte triunghiuri vedeţi în figura de mai jos?
Triunghiurile pot avea diverse dimensiuni.Sursa demonstrează că sunt 34 de triunghiuri.

Etichete:

 
  Muzica tiganeasca la New York

Pe blogul unei românce din New York apare o postare cu titlul Ţiganii care au înnebunit NY-ul în care se descrie succesul unui concert de muzica ţigăneasca care a avut loc la sfârşitul lunii septembrie în Central Park şi la care au participat formaţii ţigăneşti din România, Turcia, Ucraina şi Bulgaria.
Nu au fost manele, ci muzică tradiţională ţigănească, iar formaţia Mahala Rai Banda (Trupa nobilă de mahala) din România, mult mai apreciată în multe alte ţări din lume decât la noi, a cântat în încheiere Ciocârlia, compoziţie a ţiganului Angheluş Dinicu care a cântat-o la inaugurarea Turnului Eiffel, în 1889.
Nepotul lăutarului Angheluş, marele muzician Grigoraş Dinicu, a adaptat Ciocârlia pentru vioară. Printre interpreţii excepţionali ai adaptării a fost şi George Enescu.
Vă propun să urmăriţi un clip You Tube înregistrat la spectacolul formaţiei Mahala Rai Banda de la New York şi Ciocârlia interpretată ulterior la Toronto. Formaţia a mai cântat la Berlin, Praga, Helsinki, Londra, Dublin etc. iar la Bucureşti a acompaniat-o pe Monica Anghel.

Etichete:

 
marți, noiembrie 09, 2010
  Descarcati muzica de pe Trilulilu

Site-ul Trilulilu oferă spre ascultare foarte multă muzică de bună calitate din mai toate genurile.
Un webmaster român a elaborat o extensie utilizabilă numai în browserul Firefox, numită Trilulilu Downloader care vă permite să descărcaţi în calculator, în format mp3, orice piesă muzicală propusă pentru ascultare în Trilulilu.
Eu am instalat extensia, deşi Firefox o prezintă ca neverificată şi - deocamdată - n-am neajunsuri.
După ce selectaţi pe Firefox piesa sau colajul din Trilulilu, va apărea în mijlocul filei un dreptunghi verde cu inscripţia Download.
După clicarea pe dreptunghi, nu este exclus ca încărcarea piesei să dureze 10-15 secunde; în fereastra care se deschide, va trebui să alegeţi media playerul dorit şi apoi să bifaţi "Salvează fişierul", să confirmaţi cu OK şi să vă alegeţi folderul în care descărcaţi melodia.
Atenţie: descărcarea funcţionează numai dacă aţi instalat Adobe Flash Player 10.1. Pentru o instalare nouă trebuie să închideţi Firefox şi să recurgeţi la alt browser de internet.

Etichete:

 
  Ura in online-ul de pe la noi

Un articol de pe site-ul Deutche Welle în limba română este întitulat Cultura urii în online-ul sud-est european.
Ar trebui să ne consoleze poate faptul că nu suntem singura ţară din zonă în care forumurile, articolele şi comentariile din presa electronică şi numeroase bloguri colcăie de înjurături, vulgarităţi şi insulte, chiar dacă principalele exemple sunt de la noi.
Tragic este faptul că mizeria din online-ul meleagurilor noastre are o componentă masivă plătită de persoane şi grupuri interesate să menţină şi să amplifice o ură furibundă în rândul oamenilor de rând.
Un jurnalist român şi-a creat mai multe conturi fictive cu care s-a implicat în în grupuri de discuţii politice, fiind repede acostat, susţine că în toate partidele româneşti sunt politicieni implicaţi în această practică.

Etichete:

 
luni, noiembrie 08, 2010
  Shortcuturi utile

Am găsit într-un blog indonezian în limba engleză o procedură foarte simplă de lansare a unor programe folosite frecvent cu ajutorul unor scurtături de tastatură pe care şi le stabileşte fiecare, după dorinţă, fără a apela la vreo aplicaţie suplimentară.
Practic, succesiunea manevrelor este: Start Menu>All Programs, clic dreapta pe programul pentru care doriţi să alegeţi scurtătura>Properties>Shortcut. În caseta Shortcut Key, clicaţi pe textul None din casetă, apoi apăsaţi CTRL+ALT+litera dorită pentru pornirea programului. None va fi înlocuit cu scurtătura aleasă şi confirmaţi cu OK în partea de jos.
Din acest moment scurtătura funcţionează,
Procedura este descrisă amănunţit, cu imagini, pe blog.
Există un număr limitat de programe pentru care veţi primi răspunsul “Acces is denied”.
Eu am introdus 3 scurtături care funcţionează impecabil în Windows 7, deşi aplicaţia este descrisă pentru XP.

Etichete:

 
  Bazaruri exotice

În epoca noastră dominată de comerţul online, de supermarketuri, hipermarketuri şi reţele internaţionale de magazine, bazarurile au o tentă arhaică în lumea evoluată.
În aceste condiţii, probabil articolul de pe site-ul Descoperă.ro întitulat Cele mai exotice 10 bazaruri din lume. printre care figurează bazaruri din Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Olanda vi se va părea poate surprinzător.
Pieţele descrise în articol merită o vizită, după părerea mea, măcar ca atracţie turistică, deşi este foarte posibil să vă atragă şi mărfurile, dacă vă aflaţi prin zona lor.
Îmi îngădui observaţia că pentru celebra “Marché aux Puces” din Paris, traducerea “Piaţa de molii” nu este corectă, termenul puces însemnând purici.
În imagine, un colţ din piaţa de flori din Amsterdam.

Etichete:

 
duminică, noiembrie 07, 2010
  Pare simplu!

Ar trebui să fie foarte simplu să tragi o minge de sfoară şi să clichezi pe minge când aceasta se află în dreptul săgeţii mouse-ului.
Şi totuşi.... De fiecare dată când reuşiţi, mingea îşi schimbă culoarea.
Dacă aveţi timp şi răbdare, este posibil să găsiţi metode care să vă uşureze sarcina. Dacă nu, puteţi abandona după câteva clicuri reuşite şi multe nereuşite.
Eu am renunţat după a treia schimbare de culoare. Probabil un pisoi ar fi fost mai perseverent...

Etichete:

 
  Ati auzit de Alphacor?

În lume sunt 10 milioane de oameni cărora un implant de cornee le-ar putea reda vederea. Din cauza lipsei de donatori, numărul operaţiilor de acest fel din lume este de 100 de mii, din care 40 de mii în Statele Unite.
În aceste condiţii, cercetările pentru realizarea unei cornee artificiale sunt foarte intense în multe ţări din lume.
Singura cornee artificială acceptată de medicii oftalmologi, este concepută în Australia, omologată şi produsă de o companie americană, se numeşte Alphacor, cunoscută anterior sub numele de Chirila keratoprosthesis (Chirila KPro).
Pe site-ul Queensland Eye Institute din Australia figurează prezentarea profesorului Traian Chirilă în cadrul căreia se afirmă: „He is the acknowledged inventor of AlphaCor™ an artificial cornea in current clinical use. His research has resulted to date in over 140 publications and 13 patents”.
Deşi prioritatea inginerului chimist de origine română, care a urmat facultatea şi a obţinut doctoratul la Timişoara, în inventarea unicului tip de cornee artificială omologată în lume este recunoscută, numele lui nu se regăseşte nici în primele pagini ale căutării după „artificial cornea” din Google, deşi în Statele Unite s-a realizat oficial un transplant cu Alphacor şi nici măcar pe site-ul unei clinici din Oradea care efectuează transplanturi cu Alphacor contra unor sume de multe mii de euro.

Etichete:

 
sâmbătă, noiembrie 06, 2010
  Muzica usoara romaneasca

A existat cândva muzică uşoară în România. Acum avem muzică hip-hop, pop, rock, manele etc., dar cred că puţine din piesele muzicale româneşti moderne se pot compara cu cele din colajul de 50 de minute în care îi veţi regăsi pe Pompilia Stoian cântând Două viori, pe Dan Spătaru cu Drumurile noastre, pe Corina Chiriac cu Strada speranţei, pe George Niculescu cu Eternitate, pe Mădălina Manolea cu Fată dragă, pe Mihai Constantinescu cu O lume minunată, pe Dan Spataru cu Cântec pentru tata, pe Angela Ciochină cu Salcie la mal, pe Anda Călugareanu cu Seara, pe Valeriu Sterian cu Te port in gând, pe Angela Similea cu Ultimul tramvai, pe Stela Enache, pe Oana Sârbu şi pe alţii pe care n-a reuşit să-i amintească, în comentariul în care a scris lista, colaboratoarea site-ului Trilulilu care a selecţionat colajul.
În imagine, Dan Spătaru la începutul carierei muzicale.

Etichete:

 
  Codul bunelor maniere

Un articol de pe site-ul Descoperă.ro întitulat Codul bunelor maniere – de ce trebuie sa ne purtăm frumos? prezintă o istorie a regulilor de bună purtare, înşirând apoi justificarea a 10 comportamente recomandate la noi, dar puţin respectate în zilele noastre (nu mă refer la ultimul, care e depăşit de multe decenii).
Amintesc dintre ele:
- De ce bărbatul trebuie să meargă, alături de femeie, pe partea exterioară a drumului?
- De ce spunem "Noroc" sau "Sănătate" atunci când cineva strănută?
- De ce punem mâna la gură atunci când căscăm?

Etichete:

 
Pentru că atunci când scormonesc, de voie, de nevoie, universul webului, dau peste multe chestii simpatice, enervante, interesante, uimitoare sau utile, parcă ar fi bine să spun câte ceva despre cele care mi se par ieşite din comun.

Blog abandonat (poate temporar):
Bolile televiziunii

Mă puteţi contacta prin e-mail prin intermediul adresei web:
http://scr.im/hoinarpeweb
care evită spamurile automatizate.
Mă puteţi găsi şi pe TWITTER
Ca să primiţi prin e-mail actualizările la blog

prin FeedBlitz


ABONEAZĂ-TE LA RSS

CAUTĂ UN SUBIECT ÎN BLOG


în Hoinar pe web pe Web
PageRankGoogle PageRank
DESPRE VIZITATORI

SCRISE RECENT

ARHIVA
august 2005 / septembrie 2005 / octombrie 2005 / noiembrie 2005 / decembrie 2005 / ianuarie 2006 / februarie 2006 / martie 2006 / aprilie 2006 / mai 2006 / iunie 2006 / iulie 2006 / august 2006 / septembrie 2006 / octombrie 2006 / noiembrie 2006 / decembrie 2006 / ianuarie 2007 / februarie 2007 / martie 2007 / aprilie 2007 / mai 2007 / iunie 2007 / iulie 2007 / august 2007 / septembrie 2007 / octombrie 2007 / noiembrie 2007 / decembrie 2007 / ianuarie 2008 / februarie 2008 / martie 2008 / aprilie 2008 / mai 2008 / iunie 2008 / iulie 2008 / august 2008 / septembrie 2008 / octombrie 2008 / noiembrie 2008 / decembrie 2008 / ianuarie 2009 / februarie 2009 / martie 2009 / aprilie 2009 / mai 2009 / iunie 2009 / iulie 2009 / august 2009 / septembrie 2009 / octombrie 2009 / noiembrie 2009 / decembrie 2009 / ianuarie 2010 / februarie 2010 / martie 2010 / aprilie 2010 / mai 2010 / iunie 2010 / iulie 2010 / august 2010 / septembrie 2010 / octombrie 2010 / noiembrie 2010 / decembrie 2010 / ianuarie 2011 / februarie 2011 / martie 2011 / aprilie 2011 / mai 2011 / iunie 2011 / iulie 2011 / august 2011 / septembrie 2011 / octombrie 2011 / noiembrie 2011 / decembrie 2011 / ianuarie 2012 / februarie 2012 / martie 2012 / aprilie 2012 / mai 2012 / iunie 2012 / iulie 2012 / august 2012 / septembrie 2012 / octombrie 2012 / noiembrie 2012 / decembrie 2012 / ianuarie 2013 / februarie 2013 / martie 2013 / aprilie 2013 / mai 2013 / iunie 2013 / iulie 2013 / august 2013 / septembrie 2013 / octombrie 2013 / noiembrie 2013 / decembrie 2013 / ianuarie 2014 / februarie 2014 / martie 2014 / aprilie 2014 / mai 2014 / iunie 2014 / iulie 2014 / august 2014 / septembrie 2014 / octombrie 2014 / noiembrie 2014 / decembrie 2014 / ianuarie 2015 / februarie 2015 / martie 2015 / aprilie 2015 / mai 2015 / iunie 2015 / iulie 2015 / august 2015 / septembrie 2015 / octombrie 2015 / noiembrie 2015 / decembrie 2015 / ianuarie 2016 / februarie 2016 / martie 2016 / aprilie 2016 / mai 2016 / iunie 2016 / iulie 2016 /


Creative Commons License
Hoinar pe web de Sorin este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-Distribuire în condiţii identice 3.0 România.
Who links to my website?

ŞTIRI-INFORMAŢII



Ziarul